過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
bba 都好睇運
好多做銀行收銀做一世
有咁嘅經歷

通常都會對自己下一代好D

而樓主呀媽點樣對樓主 通常都係佢呀媽嘅視野、見識同埋心胸所導致
叫人努力讀書,但自己就從來唔去增值自己

呢個真係好重要
唔係想鬥慘,但樓主食好住好,仲有咁多野埋怨
其實已經覆得好客氣其實只係從另一個角度比建議樓主
如果咁都難聽過粗口,咁真係淨係可以圍爐
never too late to change

你老母一定有可恨之處,不過你已經大個咗,有能力去為自己做D 嘢,無需要一直寄人籬下

如果你今日開始唔改變,就係自己責任,做咗廿幾年人,學吓承擔返責任先
真,夠哂西d護士怨氣最重
系你老母
竟然無人講
係樓主老母喎…
Like 同意
有選科我支持你老母
只係佢説服力低同無係過程中關心過你
至於岀國讀書其實好大負擔
唔係個個家庭仔女想就支持到
呢點我覺得無得怪
小姐,其實你阿媽都冇義務一定要俾錢你出國喎

佢叫你揀nursing你可以自己揀唔讀㗎,填Judas應該唔係佢幫係填啊嘛

正如家用你都可以選擇唔俾

自己冇主見,到發現musing唔對路就喺度瀨人
你有個好老母,呀叔當年冇人提,入撚左工程
多謝巴打
其實係真
我老豆母太過傳統 有啲限制我去向
你唔識反抗又無乜主見
俾人lead住都岩
同埋論份工既穩定度
護士一定好過engine bba畢業果啲先
讀其他科搵得少又或者一有少少唔如意又咪係鬧老母
樓主你十年後再黎睇翻呢個post

最後剩係識鬧人地死八婆
你成個怨婦咁對件事有咩幫助
你媽覺得你成績好,想大家開心下
只係你自己要求高
係咪想你媽屌你成績差?
屋企供唔到你去讀,咪返工儲錢完成自己夢想囉?
溫室成長到依一刻先想反抗話個呀媽唔好?
咁既post都4千幾正評
其實有老母俾意見指引行條好路就算唔感恩都唔駛屌成咁,好多人父母教育水平唔高唔識指導仔女,更加唔好講俾到錢供讀書,更差者如我想讀都無得讀,要提早出黎做野幫補家用,出黎奮鬥多年都搵唔到連登fg人工,輸在起跑線
睇完只係想起

黃子華係一次show最尾講
佢有個朋友做護士
本來想做其他行業好似藝術家之類

結果做左呢行日日對住屎尿濃痰

最後跳樓死左

希望樓主想想點改變命運
佢都畢咗業成年有多
仲要重推篇文出嚟 無乜改變過

我諗十年後佢都係繼續推返呢篇嘢
咁幸福就怨三怨四,又係公主病港女
我自小學都未信過老母
中學派位都係全部自己揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞