過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
連登
幾錢人工唔係個問題
Sorry我淨係見到樓豬出post呻過兩次
同埋樓豬話想讀神科,只係唔夠分入,睇佢可以揀護士去分析睇個樣佢想讀應該係醫科,佢講堆護士缺點根本醫生都有,所以樓豬根本係賴
無用嘅點解仲要睇
我控制唔到我睇到啲咩
同埋樓豬話想讀神科,只係唔夠分入,睇佢可以揀護士去分析睇個樣佢想讀應該係醫科,佢講堆護士缺點根本醫生都有,所以樓豬根本係賴
即係你冇任何selfconsciousness 無意志控制唔到
我講緊你睇返黎既attachment theory
唔明點解咁多人正評
係咪個個連登仔都好鍾意唔成功就怪老豆老母唔係李嘉乘

唔供你出國,咁係咪個個唔出國都好似你咁,你都識講身邊啲人事業有成啦

你18歲選科都唔識自己反抗?唔識自己同老母解釋?
我都係權威人,我可以叫埋依度個個幫口叫你拎老母出嚟俾人屌,咁你係咪會聽

真係好慘
上一代唔指導你點行=正仆街
上一代想你條路點樣行=正仆街
我控制唔到睇唔睇到,控制到自己拎唔拎嚟屌老豆老母
其實啱嘅,樓主心態上同行為上係需要改變先對自己最好,老實講理解返老母嘅心態再從唔同視角睇返,先至會有release。

但上面一堆純粹屌鳩樓主廢,無主見,推卸責任真係好恐怖,咁個老母係有錯,姑勿論怨佢有無用,係咪唔怨得?如果係我嘅話,我會搵方法行返自己想行嘅路,同時間,如果得唔到一句對唔住,我永遠都唔會原諒個老母。我知道怨落去係唔好受,但個老母deserve呢份恨意。我唔係講緊要反面,佢有乜要求我都會滿足,老咗都會照顧,但心態上佢唔洗旨意我真係錫佢。
佢夠勁讀到神科使聽老母講? 根本就廢又要搵藉口
外國大學好多大學生係靠自己,所以好多成身債,你想去外國讀大學屋企唔support走去怪老母個女無問題?
咁都唔應該就依樣野屌老母
貧窮限制思維
正義迴廊
真 佢老母當佢生財工具
似啲養兒防老又唔付出嘅撚樣
咁有骨氣咪借Mon mean讀想讀嘅嘢囉
走去怨老母有鬼用咩
又唔好講邊有可能
好多人都係自己作主揀科

當然 亦有啲人好似樓主咁無乜主見
唔好講選科
有啲誇張到揀男女朋友都要聽老母講

但屌老完母之後就要學識有主見同對自己負責
唔係人生咁多嘢要決定 只會不斷重蹈覆轍

=== ===
不過我覺得最重要嘅係從頂樓篇文
唔見得樓主對其他選項有幾深思熟慮
只係憧憬朋友讀其他科有份唔錯嘅工
如果佢讀完 無咁好彩只搵到份日日OT嘅工
相信佢都一樣會上嚟怨

究竟佢專長喺邊
要行一條點嘅路
呢度見唔到
希望佢自己係有思考過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞