過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6762 Like 598 Dislike
原來之前已經開過post
樓主除咗怨老母仲識啲乜
老母同樓主老母一樣 好明你嘅感受
以前日日係屋企都係嘈交 覺得好辛苦
但係揀科最後冇聽佢點 揀咗自己鍾意嘅乞食科
雖然出到嚟人工冇三萬 但係自己讀得開心
Year 4開始就已經冇堂上就返工 搬咗出嚟自己住

雖然係就係好辛苦好攰 但係覺得好值得
唔駛再對住個痴線老母 一蚊家用都唔撚比

有骨氣啲大膽啲踏出自己嘅comfort zone
為自己嘅人生負責加油樓主!
港女真係養唔熟 邊個娶著樓主真係拾生
點樣搵幾十萬出國?
同樓主好撚似
有好多嘢真係唔係咁易,特別喺咁嘅家庭長大
老母由細控制到大,咁嘅環境就唔係咁易培養到主見
至少好在做護士又唔算老點嘅,至少錢銀係實在嘅
唯有而家開始培養返「自己」,有錢至少塞到吓老母把口
你閱讀理解有問題定老人癡呆

又係你自己突個頭出黎問要幾耐先儲到錢去外國讀
講起呢樣
我記得當年選su
我係選會長位
但最後我個莊其中有人比對面中傷
搞到冇人投而衰左

我打比我阿媽講話最後衰左啦
當刻我真係好唔甘心 超級唔開心

但我阿媽話
咁未恭喜你囉 唔洗做咩會長
你讀書本身都忙啦 重搞埋d咩學生會姐
專心你自己d野好過啦

當下我真係嬲到即刻cut佢線
番到去一句野都冇同佢講
你成鳩日係度 hku double major cs
好意思話人
如果當時老母叫佢讀第二科
出到黎搵唔到食
樓主咪一樣係到怨點解唔叫佢讀nursing
至少一出黎有三萬安安穩穩
中國人真係唔應該生仔,閪等民族閪等思維,成日用權威去壓人,永遠有鋪操控癮,中國老母都係巫婆,就讓中國人絕種吧
Ignore
報警備案

唔撚想做就快撚啲quit
結果聽埋老母啲垃圾分析
Science 當然冇出路冇前途
BBA 又供過於求
Engine 又人工低
做老師又難搵教席乜乜柒柒

你呀媽又錯唔哂喎, 你真係讀science就真係哂銀子
讀BBA就等賣保險
N展就唔知唔評論
但教席以宜家計係最易搵,走咁多人
你有心想教書捱左degree 讀PGDE 可以轉行
我覺得比較少有同時edu nursing 背景既人做
應該都幾吸引,起碼我係老細有個老師有護士資歷有突發事我都會安心啲先
mon po中學雞見字揀BBA 歡迎返黎多謝我
人廢就收皮喇
比你讀bba engine 咪又係一條垃圾
幫你諗埋post名
「過咗咗咁多年仍然好憎老母無逼我讀nursing」
咪做多幾年儲錢

有本事一年搵到幾十萬咪一年就出國讀
咁最後其實點解要聽佢講讀nursing?
"叫人努力讀書,但自己就從來唔去增值自己
睇書就話自己老花睇唔清楚
日日返黎就淨係識煲劇聽垃圾網台癡上腦
真係諗住夠鐘退休就攤喺度等人養"

同樣你一樣情況。簡科個陣畀屋企人兩三句打沉咗所以冇簡想讀嘅科
不過上得連登呻實成班人話你自己唔識諗etc
好過有啲兒登仔水人讀哂銀子啦
當初DSE 唔夠分入八大
差啲比屋企人水鳩我入恆大

好彩意志堅定retake入返八大
咁講法香港人全部都抵撚死,俾支那鬼操控都戇鳩鳩唔去為自己負責,屌你老母
絲打要過返自己想要既人生啊
希望你會過得開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞