過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6762 Like 598 Dislike
你去起下佢底就會覺得佢好乞人憎,根本係小康家庭又喺度埋怨。
其實將來工作賺到都係自己袋返
就算俾家用, 始終都係有限錢
最忌係樓主唔知頭唔知路, 讀咗啲19垃圾科, 樓主將來就後悔
樓主對嗰方面知識有興趣唔代表個課程適合樓主
個課程啱樓主唔代表嗰行啱樓主
到時錢又搵唔到, 日子又唔開心
上一代可能有啲保守, 但唔係一無是處
樓主了解多啲呢個世界先啦
你咩都做唔成架喇
到你有能力搬出去或者做其他野
然後你老母講幾句 你明知係錯都會照跟
然後再暗地裏屌鳩自己老母控制自己
矮撚學咩人打波 基因問題
agger
好憎啲人鳩up當秘笈
唔係佢suffer 佢梗係可以好大聲講
如果樓主老母係水樓主讀BBA science應該全部人一律撐樓主
有冇打到你賴屎
老奉要供你去外國咁個人係店讀乜都店
lm
我冇資料,所以唔會一嚟就否定樓主,唔似你班連登廢柒口糠糠亂咁屌
師兄唔get我講咩係咪呢排冇睇電影?
原來有錢買唔到智商仲要唔識字,仲要大大隻字講朋友都要講係自己儲到

你洗唔洗儲關人撚事咩,開頭大大聲講要猴年馬月先得咪比個數你囉,駁唔到就講自己幾有錢

你老豆老母係咪日日都講點解有錢都生咗個低能仔,先唔夠講用家底達人,唔爭在貼埋身家

利申屋企窮,無見過有錢都生到低能仔,想見識吓
成褲都係
師兄好重怨氣
不過供唔供你去外國讀書嘅決定權係佢到
你無得揀
但留係香港讀咩科就係自己嘅選擇
佢俾你嘅指引雖然係好辛苦,但係穩定
事實上都真係有好多人讀完書出黎on99咁
唔知做咩工好

好多事只要一開始遷怒於人
就會不斷減低自己應該要負嘅責任
如果覺得自己唔適合,盡早認清自己想做啲咩
轉行仲黎得切
梗係難啦 你連字都唔識
睇你講啲嘢就知你冇撚腦
唔知樓主老母水佢係為自己/樓主
但讀nursing起碼餓唔死
你有經濟基礎 可以再做自己鐘意既野

如果果時樓主老母送佢出國
到大個d真係要面對現實 但找得13k
又怨9老母當年點解送佢出國 唔叫佢讀nursing
駛成百尻幾萬 唔留嚟買樓乜乜柒柒
太理想主義
你估真係叫你跟興趣就一定叫為你好?
幾撚多on9仔跟興趣簡科成世玩完日日上嚟呻
近可況十零歲見識咁少
單憑一個簡單既major introduction
就知自己對個科有興趣?
見唔少意為自己對個科有興趣
一個sem 之後就收哂皮 炒哂gpa
上嚟出post 話原來讀讀下無興趣
問點quit u/trans major 然後會好好讀書
年年都有咁濟

結論: 無謂諗返以前
諗下點用手頭上既牌 係將來enrich your life
上面有人拎周凱亮aka兒登英雄亮哥出黎講
窮人不嬲唔應該生仔
但供唔起出國讀書就怪父母依個真係好差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞