過左咁多年仍然好憎老母對我做嘅呢件事

1001 回覆
6763 Like 598 Dislike
呃嗮佢啲棺材本 跟住逼佢做雞
廢物
結果我身邊啲讀 BBA 讀 engine 讀 edu 嘅同學畢左個個都搵到份唔錯嘅工

你凈係睇你最成班果班朋友冇用架喎

如果你要咁比較既話 你有冇睇埋另外廢啲果啲朋友?

果班人講緊可能做左四五年野浮浮沉沉先到你nursing既起薪 仲要唔係咩專業 仲要年年去考試先有得加人工 人地都要OT日日做到八九十點 仲要唔係保證有得上位

你都話自己想去外國讀書 而家nursing你鐘意直接去外國定居埋都得啦好似你啲FD咁讀咩BBQ N展就食撚左屎

支持你唔好比家用 但我自己寧願有個咁撚樣既老母
你concern錢嘅話就真係難
但如果只係驚佢把口講埋啲on9嘢
唔好意思有咩咁難

ignore佢一兩日搬完件事就完
你老母係有責任,但你自己都唔知自己想點,所以最後聽左你老母既意見,而讀左咁多年大學都冇做任何野去改變,你自己都有責任。跟本你讀左咁多年覺得唔岩,有冇試下去申請轉科?

你見啲朋友讀 BBA 讀 engine 讀 edu 嘅同學畢左個個都搵到份唔錯嘅工,有冇諗過佢地本身係有明確既志向同目標所以先會讀得唔錯,撈得唔錯?
你知唔知年中幾多人讀 BBA 讀 engine 讀 edu 最後畢業做份一萬幾千既工? EDU呢幾年多老師移民好景左,但之前係冇人生小朋友搞到教席唔夠到大學畢業都係做TA 逗萬頭人工,你又知唔知?
你老母分分鐘係知道你自己都唔知自己想點所以先叫你行條最平穩既路,係你個CASE未必係錯。佢錯左唔了解你,但你自己亦都錯在唔夠認識自己,唔夠堅持已見。

睇返一年前你開既POST

細到大我都覺得自己食好住好嘅
有間房自己空間
有工人用
細過有俾我參加興趣班
放工返黎會睇我功課
得閒無事會買下衫褲鞋襪俾我
童年除左一年幾次勁少少嘅打罵之外算係過得幾好

其實你屋企對你算唔錯,有足夠既資源比你,老實講同好多人比,你根本未捱過咸苦,搞到今時今日咁,你老母可能有啲責任,但最大責任嗰個一定係你自己。

有時候自己過得唔順心,將責住訴諸他人係好易既。但另一方面,你亦都要反思下自己,做左啲咩,冇做啲咩,所以先會落到如斯田地。
然後再諗下有咩做可以改進自己。
我只係屌緊你班人,咩資料你都冇,淨係用啲心靈雞湯式樣板方案就以為好撚有智慧,係一件好撚企撚智嘅行為,屌你老母!
樓主住慣大屋,又有工人,邊捨得搬出去自己住
差唔多背景,屋企人都係迫我讀護士
原因都係一出嚟就有3皮人工
但自己知自己事
唔鐘意就唔鐘意
所以佢地點迫我都係填返我想讀嘅乞食科
雖然而家都轉咗行
但我冇後悔過讀乞食科
而家有好多睇法都係讀大學領悟返嚟

其實好多同齡不論讀書定出咗嚟做嘢
都好聽老豆老母話
但聽話都要睇對象
如果佢只係睇錢份上
又成日聽埋哂啲三姑六婆說話
可以聽完就算
人生係自己,你仆街佢地唔洗負責任
咁撚易反抗香港人就唔使俾支那恰啦戇鳩閪
知唔知點解你老母見到你張成績單咁開心周圍同人開心share呀
因為你老母同班親戚由細睇到你大 根本好清楚你係一名廢柴 所以成績唔差已經當係上天嘅恩賜
好明顯人嘅問題
連登仔話護士係訓係到賺錢
你自己on9比老母水兩水就走去揀nursing怪得邊個咁都有得賴? 你老母親手幫你揀科架?
鬼叫你窮咩拎埋套護士制服去開only fans啦,1星期賺得多過你1個月
向錢看揀科係正常
為興趣喺香港生活唔到
雖然你唔鐘意
但佢分析又唔係唔合理
就算自己選擇都會揀錯
只係宜家你有個對象比你發泄

不過上一代同呢代子女觀係唔會一樣
最難頂係呢d手法去達到目的
所以都好難怪你咁諗

但又難保當你其他行搵唔到錢
先會覺得
原來執屎咁高人士都幾好
連登平均年齡
大個佢地就知
將責任推走然後自怨自艾鑽左入自己好悲慘咁既牛角尖入面, 係最無用而且繼續浪費人生
無論自己人生, 定係現兜兜返工面對問題, 最有用既都唔係搵邊個責任追究或者點解會錯, 係即刻搵解決方法
樓主可以嘗試搵依件事係邊個責任
但要知搵既意義只係知因果

出生係咩家庭只係概率事件
而屋企既教育 與 你既性格,能力 係互為因果
呀媽按佢目的俾指示你,係一種教育方式
導致你習慣服從,缺乏自己既擔當
認識依個現象,係第一步

但唔好沉沒左係依度,然後過份抱怨
唔係話唔可以抱怨,依個係正常既情緒
懂得接受自己既情緒同時,
要諗自己可以點行動
點改善現況
先係對你最有意義
做樓主都幾爽
決定唔使自己做 衰咗又有人賴
其實讀書最緊要都係建立自我
自己有想法點都唔會乞食
難聽過粗口嘅範例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞