[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
「呃..九叔….你會唔會係搞錯咗啊」啊仁也是不知所措,只能無謂的一問

「啊仁啊,我同老野睇住妹頭大嘅,邊有得搞錯啊」英叔知道啊仁的無奈,但也不得不說

「…….」啊仁徬徨的看向啊晴,作為男友的他,看著自己女友崩潰,但什麼也做不到,自責萬分

「喂老野啊,佢咁樣唔似扮野啊,會唔會佢自己都唔知情」英叔勸說九叔放下對啊晴的敵意

「一日未知佢底蘊,一日都唔可以鬆懈」九叔卻說

「我唔係霍蘊晴…咁我係邊個,我唔係霍蘊晴咁我會係邊個…..邊個….」似乎九叔說的話真的給了啊晴很大的打擊

「哈..我…真係霍蘊晴…」而葉靈也是同樣,雖然她一早就在懷疑自己是霍鎮海的女兒,但到了被確認後所帶來的衝擊感還是不輕

九叔當然觀察到啊晴的情緒不像是裝出來的,所以九叔也心軟下來

「你,我唔知你係真傻定假懵,但係霍大哥意識清醒之前你都要留係到,啊仁負責睇住佢」

「多謝你九叔」啊仁跟九叔道謝,然後扶起了跪在地上的啊晴

「晴啊,冇事啦」啊仁正當扶起啊晴之際

「我唔係霍蘊晴!你行開!」啊晴卻一手推開了啊仁

「晴…你做咩啊」啊仁欲哭無淚的說

「我唔係…我係邊個….」啊晴又再次蹲下,將自己縮到牆邊的一角

「啊晴….」啊仁想再上前

「唔好」但徐峰阻止了啊仁

「做咩啊…..」啊仁只感無奈,覺得今天很不順利

「佢有啲唔妥」徐峰說

「峰仔,我地都睇得出佢有啲激動嘅,比啊仁去安慰下佢啦」英叔說

「唔係!係「佢」同我講唔多妥!」徐峰頸部抽搐了一下

「嘻!讓開!」徐峰的人格突然轉換,並在電光火石之間拔出了彎刀擋在了啊仁的面前

鏘!!!一道火花從啊仁的面前擦出

是啊晴突然出抓攻擊,跟彎刀擦出了火花,幸好有徐峰為啊仁擋了這一記,否則啊仁可能已倒地不起

「喂!啊仁!走開!」英叔從後一手把啊仁拉向後,令啊仁向摔得雙手按著地面坐下

「嗄…啊晴….」啊仁不敢相信剛剛發生的事

「啊仁起身先啦!」啊武啊烈拉起啊仁

「一早話佢有古怪」九叔提劍說

「會唔會變得有啲快啊」英叔也立刻拿著弓防備

「佢到底係咩人….點解可以留係…老..霍鎮海身邊咁耐」葉靈也站到英叔身旁

全場就只有霍鎮海依然呆著的坐在原位

「嗄….嗄…..」啊晴低下頭的面對著眾人

「啊晴你唔好再亂嚟啦」啊仁勸說

「你地全部都係衰人嚟,想拆散我同爸爸」啊晴喘著大氣,雙肩不斷起伏

「啊晴….唔係咁㗎,佢地冇惡意㗎」啊仁再說

但當到啊晴抬起頭時,在場的所有人包括啊仁都震驚得退後了一步

「晴….」啊仁不敢相信眼前的景象

「佢…對眼…」啊武、啊烈、葉靈第一次看到這情況,還不知道是什麼一回事

「同當年嗰個….」而當年參加過紅眼人一役的九叔一行人都頓時不敢輕舉妄動

皆因….啊晴的眼睛正是紅色
屋企人中左 在家隔離緊
中秋節先嚟中招咁慘
患咗紅眼症就唔好四圍走啦
笑死
唉 … 中黎中去何時了
就係趁隻眼紅色出去嚇下啲小朋友
我諗未來10年都要戴口罩
有病就要戴口罩,隻眼有病梗係要帶眼罩啦,如果唔係俾人捉去隔離㗎
各位兄弟 比個no.買六合彩
我每次都會買3號
中秋中出知多少
聽日復文!
「你冷靜啲」葉靈主動上前說

「你收聲!如果唔係因為你出現!我就一直都會係霍蘊晴!你搶我爸爸!搶我個名!」被葉靈勸說下啊晴非但沒有冷靜,反而更向葉靈出手攻擊

「護!」九叔下令

「係!」啊武提起能發力的左手推進啊晴,啊烈則拿出木製的虎爪刀攻擊啊晴的手

在啊武啊烈的角度,啊晴始終也是啊仁的女友,不能下重手

但實際情況是,啊武啊烈才剛靠近啊晴就被啊晴無情的打飛開

「嘩啊!」啊烈更是被打飛到餐桌上,雜物亂飛

「你地幾個退!你地同佢完全唔同程度!」英叔和徐峰立刻補上啊武啊烈的位置

「你退返後!」英叔和徐峰同步將手放到正往前衝的啊晴的額上

「嗚啊?!」

「破!!!」英叔徐峰二人同時喊咒,掌心都發出一道刺眼的強光

嘭!!!!!!

一聲爆炸,屋內沙塵四起,茶几也被炸爛

「啊晴!!!!」啊仁看見此情景,焦急的上

「唔好埋嚟!」英叔喊道

「英叔九叔!求下你地唔好傷害啊晴啊!!」啊仁想拉著英叔的手

「武仔、烈哥仔!拉開佢!!」但被英叔叫來的二人拉開

「晴啊!!!」啊仁瘋狂的掙扎

「仁!你唔好咁啦」

「佢唔係人嚟㗎!」

此時的霍鎮海依然呆坐在原位,但從他的眼角可看到淚水正從他的眼尾流下

但我們也不清楚是心痛的眼淚還是羞愧的眼淚

蓬!!!塵霧中啊晴的雙手伸出

「嗄!你地讓開啊!!!」啊晴抓著英叔和徐峰的衣服,將二人拉至相撞

「呃!」

「啊嘶!」

二人撞作一團

啊晴再推開二人,從二人中間竄出,她的目標由始至終也是葉靈

但再次有人擋在她倆之間,是九叔

九叔一劍插向啊晴的額頭

「九叔!!!」啊仁瞪大雙眼,想要阻止九叔的行動,但奈何自己被啊烈啊武拉著

咔!!啊仁害怕的事沒有發生,九叔的桃木劍刺不穿啊晴的頭顱,只卡在額前,二人正在角力

「你唔好冥頑不靈!收手!」九叔一手緊握劍把一手用力推著劍把末端,想將啊晴壓後

「你地全部都係衰人!!!」啊晴則奮力抵抗

「嗯….靈!你地即刻走!」九叔開始感到吃力,桃木劍亦開始呈現彎曲的跡象

「九叔….」

「走!!」九叔大喊

此時,英叔和徐峰撲上前將啊晴拉下,一左一右用膝蓋把她壓在地上

「妹頭你地快啲走!佢係紅眼!我地唔知頂到幾耐!」英叔用盡吃奶的力將啊晴壓著

「嘻….你同當年嘅佢有咩關係」瘋癲的徐峰,接下來我們叫他稱號「刀瘋」,刀瘋只關心啊晴跟紅眼人的關係

葉靈無奈下也只能聽令帶著其他人離開

「我地走….」

啊烈也不婆媽,拉著啊武啊仁就走

「老野!有咩計對付佢!?」壓著啊晴的英叔問

「嗯…..」霎時間,九叔也想不出對策

「嘻~殭屍弱點,心臟,一擊必殺」刀瘋笑說

「但佢係啊仁….仲有冇計啊??」英叔考慮到啊仁的感受,認為不用重下殺手

「嗄!!」啊晴突然從口中吐出一股黑氣襲向九叔

「嗚嗯…..」黑氣攻向九叔的雙眼,九叔視力頓時受創 ,眼前一黑

「嗚!!唔理得咁多啦!」九叔將手中的桃木劍一轉,轉為反手持劍,靠著記憶中的方向刺去

伏!!閃快的步伐

砰!!一聲撞擊

懵呆的霍鎮海突然起身將九叔撞開
有文!新讀者追到live!
多謝支持,由第一季睇到live用咗幾耐
追左四日食緊飯都要睇
四日就live咗兩年嘅文!好野
原來已經2年
可能我係下一個魔瞳永遠都唔完故
有文出就好
人地係因為唔出文先出唔完
講真無限延長都冇咩意義~只會愈嚟愈悶

不過可能依家大家都已經覺悶
下一個凌望
望b都日更啦 時間流速唔同
追到而家無覺得悶過
反而係吸引到食飯搭車都睇
幾時再出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞