[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
終於有文出
終於有文
久等啦
竟然有愛情
故事發展可能同你地想像中會唔同㗎
啪!!

「嗚…&¥@¥$%」濕布正中啊武的臉頰

「唔洗問啦,都係我….」啊仁正準備說要出發時

「我去買,坐得耐得濟,想行下」陳天航突然主動請纓說要下去

「咁好?!終於唔洗我落去」啊仁鬆一口氣

陳天航為啊武拿下濕布

「嗄!!差啲窒息!」啊武傻笑說

「我落去啦」陳天航將濕布隨手拋到餐桌上便出門了

「唉..都成兩個月啦,啊航都仲係木木獨獨咁」啊烈嘆氣

「我地都已經成日同佢講起洛兒嘅野㗎啦,佢都係完全冇反應」啊武也感無奈

「佢何止木獨,直情係煩躁,少少野就發火,講野又掘」啊仁跟著抱怨

「唔緊要啦…」啊武邊說邊走到啊仁面前搭著他的肩膀

「你都差唔多姐」

「頂你!」啊仁這次舉起了兩隻中指

「嗱!都話你都係燥㗎啦!」啊武笑說

「喂喂喂!清水湯底啦!」英叔拿著一壺熱水和一個鍋從廚房出來

而這時的陳天航剛剛從士多買完飲品準備回程,他專心的望著前方走向,剛走到象山大排檔旁的公園

突然一陣陰風襲來!

「嗯?」陳天航有感不妥,皺起眉頭

踏!踏!兩個身影從天而降

二人自然就是要取陳天航人頭的習維和段一凡,二人用黑布蒙住半臉,掩飾身分

「就係佢?~」段一凡問習維

「嗯,快刀斬亂麻!」習維二話不說,迅速的就衝到陳天航面前

「你地係邊個?!」陳天航反應也快!將手上那一袋飲品橫揮拋出,再提腿前撐

習維見陳天航起腳馬上剎住腳步,然後將右腳踏後,側身避開,重心站好後就再往陳天航的下巴揮出一記左上勾拳

陳天航感應到拳風,伸出掌去擋住習維的拳

嘭!!!拳掌交接,產生一聲巨響

陳天航也吃不消習維的一掌,整個人往後飛開,飛撞到公園裏給老人家舒展筋骨的橫杠上

橫杠亦被撞凹變形

「啊嗄…..」陳天航趴在地上,手臂往後按著自己的背

「呵呵~不外如是姐」段一凡恥笑陳天航的實力

「唔好咁多廢話,係佢啲援兵未嚟之前速戰速決」習維不屑的回望段一凡

「好~」段一凡也來到陳天航面前

「你地….到底係咩人?」陳天航忍痛站起

「嘻~或者唔係人」段一凡左右扭動脖子,發出咯咯的聲響

「呃…..」陳天航聽到這句話,心裏大概也有了個底

「你地點解要攻擊我?邊個叫你地咁做?」他故意多問題幾個問題,其實暗地裏偷偷伸手進褲袋,想致電給樓上的其中一人,找援兵

但這小把戲在習維面前不值一提

咻!!他動作快得像瞬間轉移的出現在陳天航身後,並用扣著他的喉嚨

「呃?!…….」陳天航瞪大眼驚嘆習維的速度

「你要怪就怪自己愛錯人,再見」習維低聲在陳天航的耳邊說

「?!」陳天航意識到他說的是洛兒,他不知何來的力氣掙開了習維的手,再利用習維剛好在他身後的優勢,給習維來了一個過肩摔

不過,陳天航沒有像如常的將習維摔倒在地,一把習維拉起過肩後就用力向前拋出,讓他飛得遠遠

目的是拉開距離

「嗄…你啱啱講嘅係咩意思?」陳天航問習維

習維被陳天航摔出去後,將重心壓下,伸手觸地,好快就重新站起來

「叫你嚟係睇表演?」習維沒理會陳天航的問題,反而是皺眉跟段一凡說

「Okok ~show time 」段一凡嘻笑的說,然後往前站了一步

「先生~今晚好可能係你最後一次曬月光啦~」段一凡不知是如何想到這一句對白

「……..」陳天航與習維同樣無奈

但突然!段一凡眼神驟變,變得殺氣衝天
今晚有文
段一凡雙手發力,雙手的指甲的變得黑長,像是動物的爪一樣

「果然係….」陳天航看到這一幕也確認了自己的想法,面前這二人是殭屍

而就是段一凡突然的一下「屍變」,讓樓上的九叔英叔感到不妥

「老野!」英叔從客廳大聲喊進房裏

「我感覺到,落去睇睇」九叔回應

「咩事啊英叔?」啊烈摸不著頭腦的問

「下面應該有兩隻猛野嚟咗」英叔緊張的說

「仁!擸架撐!」英叔吩咐啊仁

「啊航係下面喎!」啊烈突然想到

「落去!快!」英叔率先奪門而出

「仁!我地落去先!你跟住嚟!」

「得!!」

「仁,你地要小心!來者不善」九叔摸著牆身走到房門提醒啊仁

「收到!我行啦!」啊仁背著一個大黃布袋,手拿兩把桃木劍和英叔的木弓木箭

說回樓下

「嗄….嗄….」陳天航被段一凡和習維追打得快要喘不過氣

他沒有武器在手,只好將自己的血塗在掌心,用掌來攻擊

但奈何他的動作根本不夠他倆的快,等同招招虛發

段一凡一個飛身跳躍捉住橫杠借力再撲向陳天航

陳天航前衝跪下,在段一凡的身下躲過飛撲,但躲得過段一凡一招又快不過習維的下招

習維見陳天航跪下躲避就馬上補上,從前方來了一記飛膝,正中陳天航的面門

「啊!!!」陳天航又被打飛得遠遠的

嘭!!!

「嗄….咳….」陳天航雙手按地咳出了一口鮮血

「好啦~先生~睇嚟我地嘅遊戲咁快就玩完啦~」段一凡慢慢走近陳天航

「嗄…係咩?睇下點…」陳天航看著地面冷冷地說

「嗯??」段一凡愣一愣

「嗄…嗄…龍神敕令….土神行孫借法,沉!」陳天航突然雙眼閃出金光,然後雙手往地上的血一拍

轟隆!!!

地面由陳天航的面前開始下塌,延伸出一條裂縫直到段一凡的腳下

「嗚啊!!」段一凡頓失重心,往下跌落

「呵,估唔到」在旁的習維冷笑一聲

「收!」陳天航喝令

地面的裂縫瞬間合併起來,把段一凡的半個身狠狠的夾住了

「啊嘶!!」段一凡慘叫一聲

「嗄….嗄…..嗄……」陳天航使出這一招後,體力也將透支,只能跪在地上不能隨意動彈

他看著同樣不動的習維

「嗄…輪到你?」陳天航倔強死撐的問習維

「哈,你睇真啲先啦~」習維眼神掃向被困住的段一凡

「啊!!」段一凡仰天吼叫,雙手伸長指甲不斷向地面掘去

「?!」陳天航看到也感驚訝

段一凡居然徒手把自己給掘出來了

「嗄…幾好玩啊…咁輪到我啦喎~」段一凡狼狽的爬上來,拍拍身上的塵灰

「……..」陳天航第一次感受到殭屍的討厭

段一凡猛吸一口氣!!雙腳發力一蹬

咻!!

就這樣消失在陳天航的面前

「去..咗邊」陳天航滿臉疑惑

嘭!!肩膀中了一腳

「啊!……」

嘭!!胸口又是一腳

「嗚!!」

「先生~你睇唔到我咩~哈哈」只聞其聲不見其人

一輪快攻低下,陳天航好快便被打得遍體鱗傷

「睇嚟最後一擊啦~」

嘭!!!

「嗚啊!!!破!」陳天航被踢中,但下意識喊出了一句「破」,而掌心剛好又對住了段一凡

嘭!!!一聲爆炸,煙塵捲起,二人消失在煙塵中

「𡃁仔!!」

「啊航!!」

眾人趕到,看到休憩處煙塵滾滾

「英叔….後面仲有一個」啊武是在說習維

「嗯,見到」英叔點點頭

「終於都係趕到嚟」習維無奈嘆氣
推一推先
好啊!!

依排係出文慢咗啲嚟緊會好少少!
典都支持
食蕉兄
今晚釣蝦
多謝支持
釣多幾隻比我
晏啲有文
煙塵逐漸散去,陳天航和段一凡各自躺在地上

陳天航像是沒了知覺的躺平,而段一凡的身體在抖動著,衣物變得破爛,全身亦有多處焦黑的傷痕

看來剛剛陳天航無意的一招把段一凡傷得甚重

「兩位老兄,咁錯盪啊,有咩貴幹啊?」英叔故作輕鬆的問習維

「咳嗯…你好~如果我話….」習維清一清嗓門又變回了平時那陰陽怪氣的語調,但說了一半卻停下來

他想起不應該用日常說話的語調

「唔關你地嘅事,你地係咪會離開?」

「唔得唔得~你地一場嚟到我地都要盡下地主之誼嘅」英叔雙手叉腰「客氣」的笑說

「烈、武,拉𡃁仔返過嚟」然後英叔再指示啊武啊烈

「嗯」二人馬上行動

「航,你點啊」

「起身啦,走啦」

二人合力將陳天航抬起,將他的手抬在自己肩膀上

「佢…把聲….」陳天航迷迷糊糊的說

「你講咩啊航?」

「你傷成咁,唔好講野啦」

「你地….想帶佢…..去邊啊!!」段一凡突然雙手一撐重新站了起來,身上焦黑的傷亦正用肉眼可見的速度癒合

「仆街….」英叔意識到問題的嚴重性,面前的二人是地獄般的存在

「英叔!架撐到!嘩…..咩人嚟㗎」趕到的啊仁看到段一凡也不禁嘩然

「仁,你放低啲架撐同武仔佢地返上去先」

「下?!英叔咁點得啊」

「係囉,我地….」

「我叫你地返上去!」英叔怒吼

「……」眾人見英叔難得如此的認真,也不再反駁,乖乖的上樓

「嗄…佢唔準走!!」段一凡指著陳天航大聲疾呼,就此舉動讓眾人知道了他們此行的目的是陳天航

「喂」習維喝止他再說

「…..」段一凡也知道自己說多了

「下?佢地目的係啊航?」啊武聽到段一凡的話後回頭看

「咩人嚟㗎,啊航應該冇得罪人㗎」啊烈同樣也是

「好難講,以佢依家嘅性格,得罪人都唔知啊」啊仁卻說

「你地快啲返上去!」英叔再次命令他們趕緊回去

「哦..係!!」他們加快腳步的跑起來

「兩位,佢依家個頭腦唔係幾好,如果有咩得罪兩個嘅,我都算係佢半個師父,不如我代佢同兩位對個歉,就請你地離開啦好嘛」英叔用平時不會用的正經態度和語調跟面前二人對話

「先生,你依個笑話唔好笑」習維說

「唔好咁多廢話啦!叫佢返嚟!」段一凡也意識到不能再用那怪語氣說話

「咁唔好意思啦,我地嘅「英式對話」完啦」
同朋友釣
好一句「英式對話」
今日有啲事停文一日先
前兩日辭咗職
可以休息下 專心出文
旅行、旅行、途中仲要出下文~~
係依排情緒有啲唔妥所以諗住比自己休息吓轉換下環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞