[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
笑死
嗯…..練過功拎到碗應該係正常?
如果發生喺現實都真係幾驚
所以佢地咪咁驚訝
鬼係索㗎咋嘛!唔係拎起食
「英叔…唔係話唔好叫佢咩?!」啊烈瞪大眼看著英叔

「喂!」九叔也出言喝止英叔

「唔係啊…佢直接拎起咗碗筷」英叔跟九叔說

「嗯?!」九叔驚訝

「𡃁仔望實我」英叔伸手摸向陳天航的下巴

「做咩啊?」陳天航用無神的眼睛望著英叔

「有下巴?!」英叔再用手指扯陳天航的眼皮,將它反下

「仲有血色…」英叔難以置信的說

「即係咩啊英叔,依啲時候唔好賣關子啦」啊烈不耐煩的問英叔

「死仔,𡃁仔仲係人啊!」英叔作出想打啊烈的動作

「下?!!」眾人聽到英叔的話後都異口同聲的驚嘆

「點…點可能啊」天航姨丈雖然開心,但作為凡夫的他實在很難相信如此荒謬之事

「肥仔!!」洛兒聽到陳天航居然變回活人,開心得往他飛撲

二人更是一起掉到地上

「肥仔!你返嚟就好啦!!我真係以為會以後都見你唔到啊!」洛兒緊緊的抱著陳更航

「老公啊,佢地好浪漫啊」夢晞看到此情景也緊緊抱住身邊的愛人,珍惜每一刻時光

「衰仔!咁你都死過返生?!」

「你係得嘅!」

啊武啊烈也圍在一旁起哄,就只有九叔一人沉默不語

但陳天航好卻說出了一句令大家再度陷入僵局的說話

「你係邊個啊?」陳天航拉開洛兒的雙手,疑惑的望着她

「咩….咩邊個啊肥仔」洛兒慌張的反捉住陳天航雙手

「喂,死仔唔好玩啦,洛兒已經好驚㗎啦」啊烈用腳輕輕踢向陳天航

「我…真係唔識佢」陳天航認真的看著啊烈

「下?!咩啊?佢係你女朋友洛兒啊,歐陽洛兒喎」啊武也變的緊張

「你係咪撞壞咗個腦啊?」啊仁說

「哎!依個時候仲亂講野」英叔打了啊仁一下

「又係我?…..」啊仁沒趣坐回自己的位置上

「咁你記唔記得我係邊個?」英叔問陳天航

「我啱啱咪叫過你英叔囉,點會唔記得」陳天航皺眉說道

「咁我地呢?」王奇在後問

「記得,王奇同呂夢晞同埋我個契女」陳天航說到契女時,會心一笑

「咁…」啊武正想問時

「仲有九叔、李梓武、張一烈、張仁仲有啊姨同姨丈啊嘛,我全部記得啊」陳天航還未等啊武問完,就把在場所有人的名字都說了一遍

但就偏偏唯獨…..忘記了洛兒

洛兒呆呆的望著陳天航,哭笑不得

一邊是陳天航能回來而感到開心,一邊是十多年感情的男友忘掉了自己而無奈傷感

「點解會咁㗎….」啊烈無奈站在原地

「九叔英叔,啊航點解會唔記得洛兒嘅」啊武問

九叔順著聲音的方向捉住了啊武的手

「幫我捉住啊航隻手」九叔跟啊武說

九叔再順著啊武捉住了陳天航的手臂,為他把脈

「氣息正常,脈搏穩而有力….而且有力得唔太尋常」九叔說

「哎!可能𡃁仔啱啱醒返,記憶未完全恢復姐!好快!好快就冇事㗎啦,放心啊洛兒!」英叔則出言安慰洛兒

「嗯,我冇事,肥仔可以返到嚟我已經好開心」洛兒勉強逼出自己的招牌笑容,但明眼人都知道她內心的崩潰

事後,九叔他們幫陳天航處理明明死去但又突然復生一事

藉口也沒什麼特別,只好說是醫生判斷錯誤、陳天航的身體特殊,甚至是奇蹟等等的話,九叔他們都說說出了口

最後醫院為陳天航作了一次詳盡的身體檢查,證實他身體安好無羔,就正式幫他取消了死亡證明

陳天航亦正式由一個死人變回了一個活人
咩事
洛兒真慘
佢咁中意佢老細
算吧啦
靈姐要上位啦
見字飲水
推一推先
隔咗咁耐居然都仲記得洛兒對段天好好犀利
但佢同男主係真愛嚟㗎
推啊!!
我想見字放假得唔得啊
你最愛返工
我唔係姓黎㗎我嘅訴求唔係返工㗎!
夜啲出!食埋飯繼續打文
時間過了差不多一個月,身邊的大家都知道陳天航復活的事情,包括葉靈,英叔當晚就致電通知了她

但她並沒有因此而回來,還是在外自己躲著

大概也是為了逃避霍鎮海和陳天航的事

英叔他們嘗試過找她,但連用上了「靈童問路」這一招,也無法找到她的去向

明顯是好存心躲起來,不讓人找到她

而陳天航依然是回憶不起洛兒是誰,所以二人正處於分手的狀態

……….

結界內,陳天航眾人拿著武器前行

「到底你個死仔係點樣冇事㗎呢」啊烈問陳天航

「我真係唔知喎….突然間就係個冰格到醒返啦」

「但你大力到可以撞開個冰格門….」啊仁望著我說

「我真係唔知….」陳天航搖頭無奈

咔!!!一隻全身冒著一陣黑煙的惡靈從天台的一個角落跳下

「避開!」眾人散開

九叔英叔發現這段時間太多事情發生,而且都不太尋常,所以決定為他們提高訓練強度

將一些更高級的惡靈放到了結界內,讓他加速提升實力

「嘩,依隻咩嚟㗎」啊仁躲開後看到惡靈的面貌就問

「依隻第一次見啊」啊武舉起左手戒備

「黑….黑熾靈」我腦海莫名的閃過這個名字

「你點識㗎?」啊烈問

「你咪話我話!條友仔作㗎姐!」啊仁笑說

「我都唔知….」陳天航表示無奈

「咔嗄!!!」黑熾靈著地後一個飛撲,選中了啊烈

啊烈立刻抽出虎爪刀格擋

「死開!!」啊烈擋住黑熾靈後用腳把他撐開

「咔咔!!!」黑熾靈用指甲在自己的手上劃出幾道血痕,它體內黑色的血從傷口流出,一滴滴的滴到地上

「喂,佢玩自殘喎」啊烈嘻笑的轉頭跟他們說

「咁就幫幫佢,等佢唔洗自殘啦」啊武也轉轉手腕準備出手

但黑熾靈滴到地面的黑血,倏然地化成了一條條黑色的藤蔓向他們邁進

「唔對路!退!」跟那些黑蔓距離最近的啊烈發現不妥,立即高聲提示同伴後退

「咩料啊??」啊仁問啊烈

「佢啲血識郁!」啊烈邊退邊說

「嘻嘻咔!!」黑熾靈邪魅的笑,它就在那站在原地,只等黑蔓進攻

「係黑蔓!唔好比佢地埋身,痴親都死啊!」陳天航腦海又閃過黑熾靈的資訊

「好!」啊烈揮刀把一條黑蔓斬斷

滋!!!黑蔓發出刺耳的聲音

「嗚嘩!」啊烈被近距離的刺耳聲震得耳嗚,雙膝著地,舉手掩耳

「嘩!!」幾個身位後的啊仁啊武耳朵也感疼痛

但同時幾條黑蔓又向啊武啊仁他們襲去

「依啲乜鬼野嚟㗎!」而啊武帶著英叔為他特製的手套可以直接捉住襲來的黑蔓

「好核突啊!」啊仁就揮斬斧頭把面前黑蔓對半斬開

「喂啊烈!」啊武提醒啊烈面前有突襲

「嗯?!」還在耳嗚的啊烈才剛回過神來,黑蔓已來到他的面前

「停!!」啊仁伸出手想嘗試用靈力定住黑蔓

滋!!!

果然,黑蔓停住了

但….並不關啊仁的事,是陳天航直接用手捉住了黑蔓
又用生命值硬接
要做坦?
霍老大咁樣幫主角拎返上世記憶同修為
做坦幾型啊!咩都硬食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞