[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
唔要女人 要男人
我都話咗你㗎啦!食蕉兄!!
想釣公蝦
今晚約咗朋友出去燒嘢食要停一晚
小心唔好入咗給界呀~~
我已經入咗返工嘅結界玩完再開工
晏少少有文打緊
「你好啊~」段天也不敢怠慢,立刻伸手跟他握手

「唔該曬你車洛車返嚟」洛兒父親說

「應該嘅~都夜㗎啦~你地快啲返上去休息~我都走先啦」段天再次道別

「好啊好啊,下次見~再見」洛兒母親也熱情的跟段天道別

回到家後,洛兒父母就開始漫長的「審問」

「女啊!你上司原來都幾靚仔㗎喎~諗諗佢啊」

「媽咪啊~佢只係我老闆,佢覺得我做得野所以先請我食餐飯咋」洛兒馬上解釋

「佢今年幾歲啊?」

「唔知喎~佢好似從來都冇講過自己幾歲」

「咁高呢?我見佢都高你大半個頭,都算高大啊」

「還好啦,肥仔都高過佢啦」洛兒又不自覺地提起了陳天航

「你老闆好過嗰個冇出息嘅人好多」洛兒父親突然插一句話

「爹哋啊…依家我地都分咗手啦,你唔好再咁話佢啦」洛兒為陳天航感不忿

「我都係講事實姐,當年你為咗佢而選擇唔跟我地移民,所以我地一齊留低陪你,佢係嚴重影響咗你嘅前途發展」

「爸爸唔好講啦」洛兒母親想阻止洛兒父親繼續說下去

「好啦,到你同佢拍咗拖咁多年,佢又比咗啲咩你?依家佢連你係邊個佢都唔知啊,值得咩?」當然他沒有要被阻止的想法

「我都冇話過同佢拍拖要得到啲咩,我覺得值得咪得囉!起碼我覺得依十年過得開心」洛兒堅定的說

「洛兒啊,唔好同爸爸頂嘴啦,你知爸爸一直都唔中意天航㗎啦,爸爸係係因為你先忍住㗎咋,乖啦,唔好嘈啦」洛兒母親轉向說服洛兒

「我冇諗住同佢嘈㗎,明明係佢自己突然要撩交嗌先嘅!」洛兒說著說著眼淚就流下了,然後她就轉身回到到自己的房間

啪!!並用力關上門

「你做咩無啦啦同個女嘈姐!」洛兒母親拍打丈夫手臂,看來打人這習慣,洛兒也是從母親身上學回來的

「你個女由佢失憶到依家都冇喊過….特登係我地面前扮堅強,再係咁落去….我驚佢會做傻事,比佢抒發下情緒對佢會好啲」原來洛兒父親也有自己的苦衷

「唉…佢地本來都叫好好地,點解會搞成咁」洛兒母親嘆息道

洛兒父親心痛的看著身旁的妻子和女兒的房門

……….

兩天後

「世伯,你今日搵我咩事」陳天航問坐在前方的洛兒父親

「我廢話唔多講啦,到底你係咪真係唔記得我個女?」洛兒父親問

「係」陳天航簡單回答

「老實講,其實你同我個女分開,我好開心」

「咁你仲搵我做咩」陳天航態度直白的問

「哈,一分咗手就戲都唔做?」洛兒父親對陳天航的態度也感詫異

「點解我要做戲?其實我連你係邊個我都唔太知」陳天航笑說

「我唔理你記得又好唔記得又好,你同我好好同洛兒交代一下,唔好唔嗲唔吊」

「好」陳天航說下一個字就離開了

「呼….你個衰仔真係唔同曬」洛兒父親無奈又憤慨的看著陳天航離開
病咗要休文一天
又咳又流鼻水又喉嚨痛驗咗又冇野
流感?
樓主屍毒未清,要搵九叔幫手
天氣轉涼
蕭瑟空虛寂寞凍
聽日就屍變㗎啦
睇咗醫生重感冒
好明顯需要執番劑
早日康復啦~~
等媚娘照顧你
希望今晚有文出!未病好,不過今日復咗工
咁爽?!
都係聽日出食完藥懵下懵下咁
休息下
休息吓啦~~
「喂」陳天航離開餐廳後就拿出了電話

「肥仔?你打比我做咩啊?」原來是致電給了洛兒

「我真係唔記得你,亦都唔知點去記得你,所以我地之後都唔會有可能,再見」

嘟……..

陳天航就這樣說下了一句便掛斷了電話

「……..」另一頭的洛兒還未反應過來,仍呆呆的拿著電話

但好快,桌面上的文件便被眼淚滴濕了

「點解….點解會咁…」洛兒雙手捂著臉不讓人發現自己在哭

「洛兒?」但就是在這時候,段天剛好來到了洛兒的座位前

「呃….嗯…段生,唔好意思,我想去個toilet 」洛兒擋著臉跑走了

「…….」段天看著洛兒傷心的背影,有點失落,是段天成為殭屍以來少有的感覺

或許他真的喜歡上洛兒?

我們也無從稽考

「維…你幫我….」段天往後對身後的習維招招手

「係~Boss,有咩吩咐?」習維馬上上前

「幫我…殺咗陳天航」其實段天是聽到洛兒和陳天航的對話,殭屍那超敏銳的聽覺令他在老遠也能聽清二人電話中的對話

「Boss ……咁樣」習維呆住的看著段天

「你係咪聽唔清楚我講咩?我洗唔洗再講多次?」段天瞪大雙眼看著習維

「明….明白,Boss,我知點做啦」習維立刻低下頭,卑微得像小孩做錯事一樣

「叫埋一凡去,我今晚就要見到佢個人頭」段天再下更狠的命令

「係嘅…Boss」習維無奈接下命令,皆因他知道這命令是段天一怒之下才決定

待他火氣消退就會後悔這決定

不過那是之後的事,現在他還是要先找段一凡

「喂,一凡」

「咩事啊習維哥~」段一凡說話的口吻像極他兄長

「Boss有野要我地做,你依家係邊?」

「啱啱開完餐~準備執埋啲手尾」

「好,咁一個鐘後老地方見」

「好啊維哥~一陣見」

一小時後

「維哥,今晚係咩事~」段一凡問習維

「Boss吩咐我地去殺一個人」習維跟段一凡說話的態度跟平常的大為不同

「嘩~咁有趣啊~」段一凡天真的笑說

「有趣?我地今日要殺嘅人唔係高手,但佢身邊嘅人都唔係講笑」習維換上一套全黑的裝束,是一件黑襯衫、黑皮外套、黑牛仔褲

跟他平時的西裝打扮相差甚遠

「呼….都係咁樣舒服」習維把自己的西裝摺好放在一旁

「嘩維哥~同平時嘅你完全唔同」段一凡打量著習維

「唔好咁多廢話,Boss要我地今晚拎到個人頭比佢,準備好就出發」

「隨時行得啦~」段一凡戴上皮製手套,拍拍手

「出發」

………..

夜幕降臨,一股冷風吹襲

「嗚啊…你地覺唔覺今日凍咗好多?」英叔磨擦雙手

「係囉,琴日都仲係有啲風,今日突然就咁凍」啊仁附和英叔

「你唔凍咩啊航?」啊仁問陳天航

陳天航則蹺起手坐在一旁閉目養神,而霍鎮海和徐峰都離開了,徐峰是有留下聯絡方式才離開,但霍鎮海就是自己突然不辭而別,一天醒來英叔就發現他不見了

「登登!」這時啊烈和啊武突然拿著數袋紅色膠袋出現

「我地見今日凍咗咁多,買齊料過嚟打邊爐啊!」啊武提起手中的袋

「叻仔!醒目啊!我去拎爐同煲!你地執住枱先」英叔一刻充滿了動力,飛快的跑進了廚房

「但有個壞消息要同大家講」啊烈突然一轉態度,十分沉重的說

「咩事啊?」啊仁被啊烈的驟變嚇的愣住

「搞咩啊?」英叔也把頭從廚房探出

「就係….」啊烈故作神秘的拖慢語句

「我地未買野飲!」啊武接下啊烈的句子

「唓!!」啊仁向二人舉起中指

「死仔!」英叔拿起一塊濕布掉向啊武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞