[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
今晚夜啲盡量出文
等緊
今晚出唔到聽晚見!
咁都冇辦法啦,輪迴多個四24個鐘先
呢排樓主出文慢左好多,係咪好忙?
前排轉咗工好多嘢都唔同晒好多嘢都要重新適應
加上靈感有少少缺乏

我都希望嚟緊嘅情況會好返少少
慢慢 唔好逼自己太緊,好容易大腦便秘
他用力抓自己的手臂,把衣袖也扯破了

指甲令皮膚破損,淡金色的血從傷口流出

同時也驚見他的手臂上有些東西在他的皮膚下蠕動並一直蔓延

難怪他會如此痛苦

「啊嗄!!!嗄!!!」他嘗試握緊拳頭,調整呼吸

「我會成功嘅!!」他大喊一聲,周遭突然都燃起了烈火,整個煉丹房頓時都成了一個大焗爐一般

但這又符合了祝融在登上太上老君之位前的職位——火神

「嗄!!!」

只見火焰蔓延到太上老君的身上,將他變成了一個火球,火焰將他吞噬,整個人淹沒在火球之中

嘭!!!!一聲爆炸,火球向外炸開

一個個火屑向四周彈去,而我就成了唯一一個受害者,火屑將我的衣服點燃了

疼痛的我又叫不出聲,只能看著自己的身體被焚燒

當火屑都飄散後又琴了一道強風刮起,風力勁得把我身上的火也吹滅了

而這時定睛一看,太上老君就單膝跪在煉丹房的正中央

他全身冒著黑煙的喘著粗氣

「嗄….嗄….嗄….我….」他眼神恍惚的說著

「老夫成功咗啦!!」他一下站起,用盡力全力,聲嘶力竭的叫了出來

「………」而我就看得很是無奈

「你見唔見到啊?!我得啦!我並唔係你講咁一無是處㗎!」太上老君對著我怒吼

「…….」我跟他對著看

到底他是不是認錯了人,我也很是確定自己不認識他…..但說真的,這裏卻給了我一種熟悉的感覺

咻!!嘭!!!

突然他使出了他的氣鞭,把面前的一張桌子擊得粉碎,氣鞭的威力比起剛剛明顯大了好幾倍有多

但氣鞭的顏色由金轉變成了淡黑色,我有預感這不會是好事….

「驚人….」太上老君自己也看呆了

「居然真係可以…..」他帶著竊笑的喃喃自語

然後他將視線轉放在我身上……

…………

「醫生!我老婆點啊!」

「對唔住….因為你太太受到強烈嘅撞擊,個BB…..」

「…….」

「唔緊要….最緊要係我老婆點啊」

「佢冇事,但因為失血過多,同埋情緒比較激動,我地幫佢注射咗鎮靜劑,依家休息緊」

「好..唔該你醫生….」

「唔好客氣」

醫生轉身離去後,王奇軟坐了在地

「點解!點解會咁!!」數秒後更是哭了起來

更是用頭擊撞牆壁

砰!砰!砰

「點解啊!!!」

「奇啊…唔好咁啦」啊武上前安慰王奇

「啊魚啊,夢晞依家時候好脆弱…你要撐住啊」英叔也出言安撫王奇情緒

「啊!!!!」王奇用力仰天咆哮

眾人也不敢再說什麼

「武!你同我講!到底係邊個做嘅!我即刻去殺咗佢!!」王奇捉著啊武的衣領問

「我…..我都唔知係咩人」啊武並不知習維是何人

「我知佢地係邊個」
真係腦便秘咗啦
今晚去咗睇Dear Jane 演唱會嗌到聲都沙埋
咁正
你就好啦
今日嘉賓邊個?
Jay fung 不過佢啱啱病完,唱咗半首歌就走咗
唉 … 都正嘅佢
今晚又出唔到文….我地聽日見
航把刀有冇示意圖 類似太刀嗰種彎 定係彎到成個月亮嗰隻彎刀

我睇咗好多幅,感覺上依把最貼近我想像中嘅外形,當然啊航係單刀
是陳天航說的話

「你知?!係邊個!」王奇將目標轉向陳天航

他搖搖晃晃的走到陳天航身前

「係咩人….」王奇沒了剛剛的火爆,很平靜的站在陳天航面前

「一個係段氏集團主席段天嘅管家——習維,一個係段天嘅細佬——段一凡」

「點解你會識佢地」王奇再問

「因為洛兒係段氏做,我見過佢地」

「航?!你有同洛兒嘅記憶?!」啊烈聽到陳天航的話後重點放了在他的記憶上

「我…..」陳天航也頓時瞪一瞪了眼

「我記得….?」陳天航問自己

「唔理你記唔記得….點解佢地會嚟搞事?」王奇斬斷啊烈和陳天航的對話

「應該….係因為我」陳天航說這句時,頭微微的低下,不太敢直視他

「因為你…呼…」王奇聽後深呼吸一下

啪!!王奇突然揮拳,將陳天航打倒在地

「啊魚!唔好咁!」英叔見狀立即上前拉著王奇

而啊武就護在陳天航前面,啊烈將其扶起

「啊奇冷靜啲先啦,啊航佢都唔想㗎,佢盡咗力去保護夢晞㗎啦」啊武為陳天航說好話

「盡力?我地對佢冇盡力咩?自從佢出事醒返之後,我地邊個唔係盡曬力咁幫佢?佢有冇多謝過我地一句??」王奇推開拉著自己的英叔

然後走向夢晞的病房

「唉…..」英叔無奈嘆氣

「咁啊奇又冇講錯啊…..」啊仁突然插上一句

「你收聲啦!出少句聲當幫忙啦!!」英叔聽到後馬上怒火沖天,向啊仁喝罵

「…….」啊仁馬上收了聲

「咩時勢啊…..醒目少少當幫手啦」葉靈在一邊也忍不住揶揄了啊仁一句

「我幾年冇返嚟姐,九叔做咩收生門檻咁低」葉尚生口賤的說

葉靈用踭輕撞葉尚生,示意他趕緊閉嘴

「喂!好啦喎!!」啊仁突然爆發

眾人瞬間將所有注意力都放到啊仁身上

「次次都係咁!我講咩都錯!啊航就做咩都啱!啱啱啊奇夠有鬧啊航啦!你地唔話佢!點解次次都係我有問題!!」

「仁….」啊武想充當和事佬

「行開!」啊仁卻一手推開了啊武

「你地話佢死過返生、失憶好慘!咁我呢!女朋友唔見咗!仲要係隻殭屍!有冇人問過我!關心過我啊?」

「……」眾人不語

「唔好講近排啦!一直以嚟都係咁!平時練野,明明係我贏嘅又變咗佢贏,明明我天份高過佢!點解九叔英叔淨係錫佢!點解咩都要就曬佢!」

「你咁唔滿意嘅,走」九叔突然出現在啊仁身後

「九叔!我地唔係叫你留係屋企休息㗎咩??做咩過嚟啊」葉靈看到九叔的到來馬上上前扶著他

「唔洗扶我,我係盲但我未廢」九叔不願被扶著

「老野…你記唔記得自己有心臟病」英叔補了一句

九叔沒理會英叔

「九叔….我….」啊仁聽到九叔剛剛跟他說的話頓時怯了

「我頭先講咗,既然你一直都咁多唔滿意,我都唔勉強你,你走,我當收少個徒弟,教少個我仲舒服」

「九叔…我唔係…我只係一時火起,同埋平時你地真係太偏心,所以我先….」

「我冇偏心,係你自己放唔低贏輸嘅偏念,我唔識教」九叔卻始終堅持自己沒有偏頗

「…….咁我冇野講」啊仁就此說下一句後,離開了

「喂啊仁,同九叔講句對唔住咪冇事囉」啊武再次拉著啊仁

「對唔住?我有做錯野咩?」啊仁掙開啊武的手

「喂,啊仁~冇事啦,英叔啱啱一時火遮眼,我唔啱啦,嗱!我認咗衰仔啦,你都快啲認句錯啦」英叔放下剛剛的怒氣,變回平時的那個英叔

「英叔,你知唔知你叫每一個人都有花名,除咗我」啊仁盯了英叔一眼就真的離去

「喂!啊仁!我有咩??你想我點叫你你講啦!唔好成個女人咁易嬲啦」

……..

啊仁沒有回頭,真的走了
仁仔
佢冇花名
咁夜都未瞓蕉兄
應該訓 我愛返工
大家都愛返工,係時候瞓啦
我淨係返parttime
仲未做功課
我愛返工
我愛coding
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞