[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
文?
人生無了
冬天來臨
兩手空空無拖拍
追開幾個中意嘅作者又神隱
連日更月巴都唔見埋
於心何忍呀 牙牙牙
依排咗工啲時間要重新適應過,所以呢幾日冇打到文,不過今晚夜啲應該會有!!
今晚夜啲應該會有㗎啦!!
暫時覺得如何
有冇輕鬆咗
原來我打漏咗個轉字有嘅!有輕鬆到嘅,但其實工作量都係差不多,都係不停做野,但可能係轉咗個環境?個人鬆咗啲
一般轉工都會係好事,新嘅環境帶來新嘅諗法,期待故事嘅新發展,加油
蓬!!嘭!!

啊武的火拳狠狠的直擊在習維臉頰上

習維中拳之際,周遭的空氣像是出現了一個氣圈,產生了一道強風,段一凡被啊武一拳擊飛,直撞到石柱上,那無堅不摧的身驅把石柱都撞崩了一小塊

「武仔…..?」連旁邊正在惡戰的英叔和段一凡都停下了動作

「點會啊….」段一凡也不敢相信

習維撞上石柱後一動不動,不知是生是死

但出拳的啊武也不見得能好多少,將身體最後一丁點的龍氣也逼出後,他雙腳發軟,全身的體力一下透支,肌肉也在不協調的抽搐

「武仔!!」英叔看到啊武也倒下,緊張得馬上向段一凡揮弓,跟他拉開距離後就跑往啊武身邊

「你唔好走啊!未打完啊!」段一凡想追英叔,但被九叔用劍擋住

「行開啦!死盲佬!打贏你我都會比我啊哥鬧我勝之不武啊」段一凡看不起眼傷的九叔

「試下」九叔堅定的舉著劍擋住段一凡去路

「阻住曬!!」段一凡一句就是衝

他不知,九叔的實力其實是在場所有人之上

「龍神敕令!火神祝融借法,焚!」九叔擺出手印口唸咒語,然後指向段一凡剛剛發出聲響的方向

蓬!!!

一條火龍從九叔的手臂竄出!!

嗷!!!!火龍猛烈的衝向段一凡

猛火將段一凡的身影吞噬

「武仔!你點啊!」英叔跑到啊武身旁

「我….我冇事!抽筋姐!睇下啊烈先!佢比嗰個人用指甲插到」啊武擔心自己的情況,更是緊張啊烈的傷勢

「咁大鑊?!」

被殭屍所弄傷一定要及時處理,需有九叔為他們拖著段一凡,英叔有充足時間為啊烈查看傷勢

「烈哥仔!你點啊?!」

「對腳….好痹」啊烈表情猙獰的捉著自己雙腳

英叔撕開啊烈的褲管,啊烈雙腳被傷的地方明顯已被殭毒入侵,傷口處都變得瘀黑

英叔立刻在黃布袋翻尋應付方法

「應該有㗎…搵到啦!」英叔找到一個小小的白布袋

「烈哥仔,你忍一忍痛啊」英叔打開白布袋,原來是糯米

英叔把糯米倒點在手心之中,再一下將糯米敷在啊烈的腿上

「嗚啊!!!!」糯米剛觸碰到傷口,啊烈就喊出撕心裂肺的叫聲

「頂住啊!唔清啲屍毒會好麻煩㗎」英叔按著啊烈的雙手不讓他抓掉腿上的糯米

「啊…….」最終啊烈受不住疼痛,暈倒過去了

「烈….」自己也躺在地上的啊武十分關心啊烈的情況

「佢暈咁姐,依家有糯米壓制住啲屍毒,應該冇事」英叔也馬上跟啊武說說啊烈的情況情況

「咁就好…..」啊武也因體力不支暈倒過去

「武仔…..」英叔看著暈倒的二人

「老野,我嚟幫你收佢皮!」英叔正想起來幫九叔忙時

「哈哈哈哈!!」但這時,倒臥在地多時的習維突然笑了起來

「你老味…..又嚟」英叔看著又再次站起的習維,無奈萬分

「不怕啦英叔,有我在」一把說說普通話的男聲在不遠方傳來
會有嘅其實都係個句,個故嘅大綱甚至結局都已經係我個腦入面只係平時諗唔到點打出嚟
有我在
食蕉兄你又估唔估到係咩人出場啊
十方
我唔話你知!!
咁係咪中
欲知後事如何請看下回分解
打風加更
都唔知打唔打得成
100%
實打得成啦,加更📣
12點先掛返工啦大家
打定文12點出
今晚夜啲有文依家收工去打拳!
「仲有我」還有另一把女聲

「邊位啊?」英叔回頭望去,是葉靈

「妹頭?!你終於返嚟啦?!」英叔看到葉靈也上露出了笑臉

「喂英叔!你也不理我一下?」旁邊的男聲再次說話

「你….」英叔看著葉靈身旁的男生,有點困惑

「死仔?!你返咗嚟啊?!」英叔終於認出旁邊的人就是葉靈的大哥———葉尚生

死仔是英叔叫他的暱稱

而葉尚生亦即是霍鎮海的兒子———霍映東

「對啦!我還以為你認不到我啦英叔」葉尚生上前給了英叔一個擁抱

「嘖….你講夠普通話未姐,我忍你好耐啦」葉靈一臉嫌棄的盯著葉尚生說

「那不是…嗯咳,咁係因為習慣咗姐」葉尚生清一清嗓子轉換回廣東話

「你地諗住傾幾耐?人地等你好耐」還在跟段一凡糾纏的九叔也忍不住要說

「唔緊要~你地慢慢傾」習維原來已經站了起來多時

「你好心急?咁我會一會你」葉尚生走向習維,期間轉動脖子和肩膀,舒展筋骨

「妹,你同英叔將佢地搬開啲先啦」葉尚生指一指啊武啊烈二人

「新朋友?未見過喎?」習維問

「新?我耐冇返嚟姐~你呢?你又咩人啊」葉尚生反問習維

「我?我嚟攞少少野㗎咋~不過你啲朋友唔同意咪搞成咁,我都冇辦法」習維裝作擺出無奈的嘴臉,十分欠打

「英叔,佢要拎咩?」葉靈問英叔

「我答你啊,我要攞陳天航嘅人頭」習維也知事情已敗露,所以也不怕直接說出

「陳天航?個名好熟,係佢地?」葉尚生又指著啊武啊烈

「泰國我地幫嗰個….」葉靈反自己大哥白眼

「你九叔嘅徒弟」英叔說

「嗯??九叔收徒弟??」葉尚生一臉錯愕

「你地講夠廢話未?」九叔也聽得不奈煩

「破!!」九叔將雙劍交叉舉在面前,向段一凡一揮,斬出了一道交叉型的劍氣

嘭!!!段一凡又中招

「嗚啊!!點解你盲嘅都知我係邊㗎!!」
段一凡惱羞,像瘋子的大叫

「哈,我都唔知點解我會知你係邊」九叔冷笑,九叔雖看不見,但卻神奇地能一直保持面向段一凡

「九叔對眼做咩?」葉尚生問

「講起嚟一匹布咁長….」

「唉…..到底Boss點解會揀你…」習維看著笨拙的段一凡感到無奈

「你合埋你把死人口,咁佢就冇咁易知你係邊㗎啦!」習維最終也是忍不住出聲了

「呃……」段一凡對習維的態度愕一愕然

「我都未出手,咁快就內閧?」葉尚生自信的說

「死仔,你未必係佢手腳㗎」英叔說

「英叔!我地咁耐冇見比啲信心我得唔得先?更何況我有新玩具!」葉尚生彈一彈指,他的頭上出現了一個金圈

是一個異結界

一把武器從金圈裏墮下

是一支戟…..

一支黑灰色,刻有深紅色的龍型紋路

是畫龍戟!!

「死仔!你依支野係邊到搵返嚟㗎!?」英叔覺得不可思議的看著葉尚生手上的畫龍戟

「一陣講啦!」葉尚生拿起畫龍戟就向習維衝去

「又有新野玩!」習維也主動應該

「嗄!」葉尚生揮舞畫龍戟

轟!!一道靈力透過龍戟揮出,但斬了個空

習維伏身輕鬆躺過攻擊,並以高速接近葉尚生

「破!!」葉尚生眼看習維快要走近自己

他提起掌對著習維的方向施法

嘭!!!空氣瞬間產生爆炸
開咗估啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞