[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
同屋企人出咗去食飯聽日出文!
我日日都㩒入嚟睇你更文未
返工精神支柱
咁大癮?!!

放心!今日一定有文
等你等你
返緊工都即刻㩒入嚟睇你係咪更文
滿身是刀傷的閻三步入啊晴的眼簾

「契爺….?」啊晴彷彿的問

「係啊契女,唔好意思契爺嚟遲咗」閻三將色餓鬼的頭和身拋遠,屍體其後自行化灰

「契爺….」啊晴又重複一句

「對唔住,係契爺今日唔好,嚇親你,你真係唔記得契爺?」閻三溫柔的蹲下,想要扶起啊晴

啊晴緩緩搖頭

「唔緊要,今日開始契爺會照顧你,唔會好似佢地咁傷害你」閻三伸出手想讓啊晴牽著站起來

「爸爸….」啊晴用猶豫的眼神望向閻三

「霍鎮海佢咁對你,唔值得你再佢爸爸」閻三這樣說,即是剛剛在九叔家發生的事,他全都知道,他一直埋藏在陳天航一行人的身邊

「嗯….多謝你契爺」啊晴最終也是伸出了手牽著閻三,站了起來

「冇事,你好乖,係佢地唔啱」閻三說著好話哄啊晴

「契爺….其實我好驚」啊晴開始放下戒心相信閻三,更上前抱著他哭了起來

而這刻,閻三露出了一個一閃即逝的笑容

「唔洗驚,契爺唔會咁樣對你」閻三拍拍啊晴的後背安慰她

「但…佢地話我係怪物…..我點會係怪物!」啊晴說著說著情緒就開始激動

雙眼亦再次變成鮮紅,

「咁係因為佢地唔識欣賞你嘅美,契爺就唔同,契爺眼中你係最好嘅」閻三立即安撫啊晴的情緒,皆因他也不知自己能否應付失控的「紅眼」

「真係嘅…..」啊晴聽到閻三的話後又莫名的冷靜了下來

「係!」閻三肯定的點頭

「…….」啊晴沉默

「嚟,以後就跟住契爺生活,你大個女,唔再需要霍鎮海」

…………

陳天航死後的,第七天

亦即是陳天航的頭七,「頭七」於習俗上是指人去世後的第七天的當晚,魂魄會於返到自己家中,家人應於魂魄回來前,為死者魂魄預備一頓飯,燒香奉祀

亦是因為這樣,英叔一行人都去到了陳天航的家中,想跟陳天航吃上最後一餐「晚餐」

「今晚打搞曬啦」英叔帶著啊烈他們跟天航啊姨說

當然,葉靈沒有出席

徐峰與霍鎮海也沒有到來

「傻啦,你地係個傻仔嘅朋友同前輩,如果佢真係返嚟,佢會想你地係到」天航啊姨說

「九叔,依邊坐啊」而洛兒就扶著九叔到餐桌面前坐下

「好,唔該你」九叔點頭道謝,自九叔心臟病化和失明後,他變得有點頹廢,好像總提不起勁一樣

「好啦好啦,係咪齊人啦?開飯啦」天航姨丈從廚房裏拿出幾盤餸菜

大家接近十人坐在一起,但又不完全相識,氣氛難免有點尷尬

直至天航啊姨主動問出一句

「係呢,其實你地係點識天航㗎?你地好似都唔係識咗好耐」

「時間真係唔長…..但𡃁仔佢份人就有一種特別嘅魅力令到人好易同佢交心」英叔說著說著就輕笑了一下並感嘆的搖頭

其他人聽到英叔話番話後都表示同意的點頭

「我一開始係啊航嘅泰拳教練,第一次見佢係喺運動場,我見到佢跑步動作有啲問題就過去提下佢,慢慢就做咗朋友」啊武第一個說出是怎樣認識陳天航

「我…我都唔知我點識佢,冇記錯第一次見面係我啊哥嘅葬禮上面,之後見過幾次面,幫我渡過咗一個人生嘅大難關,漸漸就成為咗我嘅知己」啊烈是第二個

而同時間,霍鎮海和徐峰留在九叔家中

「時間差唔多啦」霍鎮海屈屈手指指,在算著時晨

「咩差唔多霍大哥」徐峰聽到霍鎮海的話

「冇事」霍鎮海搖頭

…………

嘭!!

嘭!!!!

殮房內的一格突然傳出拍打聲
更咗啦
喂阿你又停喺啲高潮位
我睇曬啦月巴
航仔屍變
啪啪啪
你老味邊個困住我 !
都話係瞓耐d囉 !
鈴鈴鈴,返來啦~ 返來啦~
訓幾日比人困住左
死左7 日番生會否俾人拎去醫學研究?
仲唔嚇死所有人?
個個都咁大膽,冇事嘅
招魂
高潮位停先刺激㗎嘛
文呢
成班正仆街冇人專心聽啊航講野!明明話想瞓咋嘛!
嬲嬲地殺曬啲人
今晚應該要夜啲啱啱剪完我啲頭毛
咁可能即刻比九叔收咗
月巴!我又㩒爆咗個F5啦!一日唔睇你啲文我就身痕
聽日更文!今日有啲攰!
砰!!!

冰格從內裏被撞開,鐵門更是被撞至變形

「嗄…..嗄….」

「我係邊…….」

……….

啊武他們說著說著就索性把所有事情都和盤托出,直接天航啊姨說出了事實

「原來你地同個衰仔發生咗咁多事….我依個做啊姨竟然咩都唔知….」天航啊姨帶著愧疚的說

「Auntie 唔好咁諗,啊航係唔想你地擔心先冇同你地講嘅」啊武馬上為陳天航解釋

「嗯….咁難怪你地會咁好感情」天航啊姨說

「突然間個衰仔真係大個仔,幾有男子氣概….似足我」天航姨丈說得有點慨嘆,眼眶亦有點泛紅

「哎,我地講咗今日唔喊㗎嘛」天航啊姨盯著丈夫

「冇啊,邊有姐,我咁man,點會喊」天航姨丈用手指擦去眼角的淚水

啪!啪!啪!啪!!

這時門外傳來一陣急促的拍門聲

「呃…..仲有人未嚟咩」洛兒被突如其來的拍門聲嚇呆了

「應該冇㗎啦….」夢晞也是嚇到了

啪!啪!啪!啪!!

「會唔會係….」啊仁故意壓低的聲線說

「會唔會係啊航返嚟啊」啊烈等不及啊仁,自己先行說出

「仁,你唔好整古做怪,開門」九叔

「哦….」

「又係我….」啊仁沒趣的去開門

「唔洗啦唔洗啦,依啲等我地嚟啦」天航啊姨揚著手想叫停啊仁

「你仲唔快啲去開門!」然後她再推姨丈起來

「係!係!係!即刻去」天航姨丈立即跑去搭著啊仁,讓他回位

正當天航姨丈快走到大門時

啪!啪!!砰!!!

大門的鎖被拍開了

「嘩?!!」在場的三名女士再次被嚇壞

「呃……」而最近大門的天航姨丈也怔住了

「邊個搞事啊」啊烈站起來,純熟的把衣袖捲起

「我地咁多人係到都夠膽搞事?」英叔啊武也一起站起,行近大門

「你乖乖地坐係到,我同佢地去睇下」王奇拍拍夢晞的手,讓她安心下來

「嗯..嗯!」夢晞乖巧的點頭

「呃…..衰…衰…..」而天航姨丈指著大門緩緩說出

「衰咩啊,有衰人啊?」英叔問

「係天航….」姨丈答話

「點解你地唔開門啊….」陳天航一步一步緩緩的走進屋內

「噓,唔好刺激佢,退後」因雙眼不方便還坐在原位的九叔說

其實今天是陳天航的頭七,大家聚首一堂的原因正是等候他的回來,眾人好像都忘記了

「我都差啲唔記得我地係等緊啊航….」啊仁說

「我以為係咩人玩野咋」啊烈側側頭說

「大家唔好叫佢,唔好講佢個名,等佢坐低食飯,如果唔係佢會唔捨得離開人世」九叔說

「肥仔…..」但洛兒一看到陳天航的出現就馬上忍不住口

「唔好叫佢啊」旁邊的夢晞立刻伸手掩著洛兒的嘴巴,好讓她不再出聲

洛兒的眼淚只能默默流下

「你地…..做咩啊」陳天航看眾人臉色古怪便問

「我地返埋位食飯啦」英叔故作輕鬆的說

「好….我好肚餓啦」陳天航答上英叔的話

其他人都不敢作聲,免得說了什麼令陳天航不捨離開人世

「依幾日我好凍啊…..啲冷凍好似想凍死我咁」陳天航又說

聽到這句話後,天航啊姨、姨丈、洛兒都低下了頭,大概是為了忍著不哭嘅

而其他人大家你眼望我眼,坐在餐桌前

直至陳天航也坐下,直接拿起了碗筷的一刻,英叔才驚訝的發聲

「𡃁仔?!」英叔突然的一聲,把眾人都驚呆了

「咩事啊…英叔」陳天航望向英叔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞