[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
有咩功課做
做數
Discrete math 痴撚線地難
一聽到數學同英文就頭痛
加油 兩碗細牛腩河
咪撚再賭我嘅資產
交比你叫望b出文
今晚有文
依家好似行緊兩條線咁,一條天航係太上老君嗰邊,一條係現實打完疆屍呢邊,但兩條線天航都係到,咁現實的天航係咩的狀態呢?阿仁係上一世都唔係一齊開,係後期戰力,今次決裂係咪代表裂正式進入輪迴的開始呢
「……」陳天航沉默的坐在地上,低著頭,背靠著牆,情緒起了點變化

「武仔、烈哥仔、𡃁仔、啊魚、妹頭….英叔啊,你又真係好似淨係叫啊仁係咩特別稱呼都冇」啊烈「細心」數出英叔平常叫眾人的稱呼

「呃…..咁都好小事姐,洗唔洗成個女人咁小氣,唉….」英叔也不知所措,雙手叉腰的無奈嘆氣

「九叔啊…點解你要咁樣對啊仁」啊武問九叔

「學道嘅人最忌執著…..人一有執念就….」九叔說完後就黯然的往夢晞病房走去

「九叔我扶你」葉尚生主動上前扶著九叔前行

「我諗…我明老野講咩」英叔懂得九叔的心意

「係咩啊?」啊武問

「老野係驚啊仁會一直諗唔通,最後鑽埋牛角尖,會變到好似閻三咁…..」

「呃……真係會咁誇張咩…」啊烈有點疑惑

「烈哥仔…..你冇親眼見過執念係點樣蠶食一個人嘅靈魂,你唔會明….」

「蠶食人嘅靈魂….」啊烈聽後若有所思

「當年我識嘅閻三係一個好有幹勁、好有抱負嘅人嚟,你地諗下我嘅師父會想佢做掌門做四力,你就知閻三原先係一個點嘅人

但就係因為放唔低一時嘅執念….無論感情上又好、能力上又好佢都覺得自己輸比霍老大,就係咁一步一步走向滅亡嘅道路」

「但係啊仁佢….」啊武始終有點擔心啊仁

「或者我地應該比啲時間佢,等佢自己諗通」英叔拍拍啊武的肩膀說

「嗯….」啊武也只好欣然的點頭

「我….係咪真係唔同咗好多?」這時坐在地上的陳天航突然問

「呃….做咩突然咁問」啊烈回頭問他

「答我…」陳天航抬起頭看著眾人

「係,你由死而復生醒返之後,成個人都唔同曬」回答陳天航的確,是啊武

「嗯…..」陳天航點著頭聆聽

「以前嘅你對所有人所有事都會好關心,依個係一開始我同你做朋友做兄弟嘅原因,但依家嘅你好似所有野都事不關己咁,脾氣又差,又串,根本就係第二個人嚟嘅」

啊武說著說著就有點哽咽,看見這樣,啊烈就拍拍啊武,然後他負責接著說下去

「但係同時,我地都知係因為死過翻生依件事令到你變成咁,唔關你事,所以我地做兄弟嘅一定會陪你變返以前嘅陳天航」

「我…我會盡力…努力變返以前嘅陳天航」

陳天航的比起前段時間的他,開始改變了

原因…..

………….

「啊!!!!」

凄烈的慘叫聲充斥住整個兜率宮

「舒唔舒服啊!師父!!」祝融用著他那黑色的氣鞭抽打著我的身體

「啊!!!!」他抽打的每一鞭都令的痛不欲生,那種痛就像是持續被火燒一樣

「師父!我以前都比你罰得多!依家到你試下!」

「啊!!到底邊個係你師父!!!我唔係啊!!」我忍不住問他

「嗄….呼!!」聽到我說話的祝融停下了手腳

他收起氣鞭,先整理一下了他的衣服,再站正在我面前

「你係真唔記得定假唔記得啊師父」他雙手交叉放在腰後

「嗄….嗄….我真係唔知你講咩….」我是真心的不知情,事已至此我不需有什麼好隱瞞

「呵呵,你老人家咁狡猾,我好難信你」他掩嘴一笑

這時,兜率宮的門外突然傳來一陣躁動

「玉王大帝駕到!!!」

一名天兵高呼
的確係兩線發展緊其實都係膽粗粗試下咁寫,都好驚會好散咁,所以都盡量係環環相扣啲

啊航依家嘅狀態遲就會開估都差不多了

上一世,啊仁亦即係陳鯨,的確係結局篇先入局至於嚟佢會點發展就要睇落去啦
Push
飯後一推

又屌 …吊人胃口
琴晚幫個識咗10幾年嘅老友慶祝生日今日會出文!!
「玉帝?!」祝融被玉帝突然的到來震驚到

「師父….你老人家果然寶刀未老」祝融對著我冷笑

「嗄…..我唔知….唔關我事….」我馬上為自己澄清,真的不是我,我又有何能通會到玉帝此等大人物

他沒再跟我廢話,雙指豎起

「偷天換日,擋目閉神,藏!」

他將我藏到了一個結界之中,然後才慢條斯理的到外恭請玉皇大帝

「參見玉帝」祝融他對玉帝做出拱手之禮

「哎老君,你我相識多年,就不必客氣啦」玉帝抬起祝融的手說

「咁未知玉帝令次到來,所為何事」祝融直問玉帝

「我地入去再講」玉帝指著兜率宮內

「嗯…好」祝融遲疑了半秒才請玉帝前行

而且二人明明就能正常的說話,但偏偏要裝作文縐縐的說話

天庭人真是麻煩…..

二人來到兜率宮的內部坐下

祝融把玉帝帶到大廳,他伸出兩指往桌面揮一揮,桌上那冰冷的茶瞬間就變成了滾茶

「老夫招呼唔到,玉帝請坐」

「都話唔洗咁客氣」

「好,好~」

二人喝上一口茶,靜靜的坐著

良久….

「好啦,依到冇人,玉帝你今次嚟搵我係咩事?」祝融也不浪費時間,直接進入正題

「融,我信唔信得過你?」玉帝嚴肅的問祝融

「當然可以,當年師父被貶下凡間,如果唔係多得玉帝你肯提拔我,我依家可能都仲係三流神仙」

「融,你要記住神仙冇分三唔三流,做好本分就得,況且我係睇到你好有天份先會係上官眾神面前提下你個名,你能夠登上依家依個職位,唔能夠話完全關我事」

「總之玉帝你嘅提攜之恩我咁多年都記係心裏面」

「咁就好啦,咁我都入正題,我今次嚟搵你係有兩件事」玉帝舉起兩隻手指

「係,係咩事呢?」

「你知唔知地獄嘅判官失咗蹤?」

「嗯?係咩?我終日留係煉丹房,真係唔知地界嘅事」祝融早預到會有人提及判官的事,所以已有心理準備

但只是想不到會是由玉帝親自問他

「前幾日有獄兵見到神神祕祕咁拎住啲野上咗天庭,之後就失咗蹤,連閻羅王都唔知佢去咗邊,所以我懷疑佢出咗事」

「會唔會佢拎咗地獄一啲野偷偷落咗凡界?」祝融打算用藉口遮掩判官被他殺死一事

「依件事我就係想你幫我去查,我懷疑天庭有人做緊禁事」

「點解玉帝你會咁認為?」玉帝說時,祝融也不禁有點心虛

「感覺…我感覺到天庭有一股魔氣係到迴盪緊,我個心有不祥嘅預感」

咔咯…玉帝拿著的茶杯突然碎裂了,碎片把玉帝的手指劃損了

「玉帝!」祝融緊張的捉著玉帝的手

「冇事冇事,放心」玉帝將手揮一揮,那小小的傷口就不見了

「好,玉帝你放心,依件事就交比我,我會去查證依件事」

真可笑,讓祝融去查這事,簡直就是賊喊捉賊

「同埋仲有一件事….」玉帝欲言又止的

「係咩事令玉帝你咁難開口」

「你師父係凡間嘅化身死咗….」

「嗯..我知啊,有聽到啲天兵天將講起過」祝融裝作淡定的說

「但你可能唔知,佢肉身比神力灌法強行復活咗,而佢嘅其中一個魂魄就落咗去地獄」

「凡界會有啲咁有能力嘅人?」

「有,上官眾神一早都有叫我留意佢,佢嘅靈力一早超越所有凡人」

「咁佢係一個咩人」祝融聽到玉帝的話,心裏像多了一根刺

「但我查過佢嘅身世,佢只係普通人,完全冇任何特別嘅地方」

「一介凡人….點可能有咁嘅能力」這刻,祝融心裏多了一件事要辦
好睇 !!!
咁快睇咗
啱啱放工
有時差
返夜
返咩啊?
老麥
28/11
相信望b 保持信念 一定會有文
正呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞