[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
因為我中咗招更新時間可能會延遲
請大家見諒
休息下啦
又或者搵呀九叔幫你搞搞佢
「喂啊逆,咩事要你特登嚟搵我地」英叔問莫逆

「可以得我地三個?」莫逆看看旁邊的眾人再說

「你地全部出去一陣」 九叔吩咐眾人離開

「好」葉尚生帶頭出外

「烈,你點啊」啊武到外面扶起啊烈

「我冇事….」啊烈雖然口硬,但明眼人都看得出剛才的一腳確實是傷得啊烈不輕

「嚟啦,我地落去吹下風抖下先」葉尚生說

………

「好啦,啊逆,你可以講啦,你停次嚟搵我地係因為咩事」英叔問莫逆

「係咁嘅….我知我地南陽同你地北門不嬲都唔啱,但今次我除咗你地….真係唔知搵邊個幫手好」莫逆也顯得有點難為情

「傻啦,我地識咗咁多年都唔洗計依啲咩派咩派,有咩想幫手即管出聲,你話係咪啊老野」

「嗯,我地依一輩嘅人,都差不多得返我地幾個,唔洗咁客氣,有咩事就講」畢業相識多年,九叔對莫逆也沒什麼敵意

「件事係咁嘅….前排盡哥就泊咗個好碼頭,就請咗佢做集團嘅玄學顧問」

「我地有睇新聞,前排嘅事啦,嗰個咩…咩集團」英叔就是想不起那集團的名稱

「老野你記唔記得?」英叔轉向問九叔

「冇留意」九叔搖頭

「係段氏集團」莫逆說

「又係段氏?!」英叔九叔同樣震驚,這段時間的事大部分的事都是跟段氏有關

「你地做咩咁嘅反應?」而莫逆當然不明所以

「冇….你繼續講先」英叔讓莫逆先繼續說

「佢同嗰個段氏集團合作之後,佢有同我討論過,佢覺得段氏班人有古怪」

「佢發現咗啲咩?」

「盡哥覺得佢地啲高層…全部都係殭屍」莫逆說

「依個應該唔係你今日嚟搵我地嘅原因」九叔猜測這不是莫逆的來意

「係囉~如果係普通殭屍生事,你兩兄弟應該輕鬆解決啦」英叔補說

「的確係咁,真係咩都瞞你唔到….九哥」莫逆尷尬一笑

「咁你快啲講啦」英叔催促莫逆快說

「好…件事係咁嘅…..」

莫逆跟九叔英叔交代了莫盡跟段天他們之間瓜葛,即是這段時間所發生過的事,包括莫盡為前妻而向段天屈服的事

「個死仔…即係佢為咗籌錢而幫班殭屍做野啊?」英叔說得咬牙

「重點應該唔係依個」九叔看穿莫逆

「係,問題係盡哥係一個星期前唔見咗,完全失去聯絡,連啊嫂都搵佢唔到」莫逆再說

「下?唔見咗,咁佢最後有冇講低啲咩?或者有咩線索?」英叔問

「佢失蹤打過一次電話比啊嫂,啊嫂話佢把聲好震好弱,似係受咗傷,同埋佢一次過過咗好大筆錢比我,仲send咗個錄音嚟」莫逆邊說邊拿出電話

「受咗傷….唔通佢同個幾隻殭屍反咗面?」英叔猜測說

「以莫盡嘅能力,如果佢受傷,對方都唔會好得幾多」九叔又有一番見解

然後莫逆就播出他手機中莫盡傳來的錄音,錄音的內容大概就是把錢傳給了莫逆,要莫逆好好照顧他的前妻和女兒,以及好好守著南陽

「條仔真係好似講到遺言咁….搞咩啊」英叔像是有點不祥預感那般

「咁你今次嚟搵我地係想我地幫手搵佢?」九叔開門見山問莫逆

「係!九哥,我知你地身邊個𡃁妹有東道派尋人嘅能力,我想你地幫我!唔該你你地!」莫逆擺出平常不會有的誠懇和禮貌

「哎!得啦啊逆,大家識咗咁多年,我都唔想睇住佢出事嘅」英叔說

「好,我地會商量一下對策」九叔也說

「九叔!我反對!!」這時,一直停留在門外的啊烈衝門而入
好番哪?
出文啦出文啦
祝月巴失身夜快樂
今日出關
祝大家都失身
夜夜推
中完招之後有腦霧個腦空白一片,大家比啲時間我
放心,腦霧X2
所以放底2日冇睇,又要碌番上去睇過
岩岩好返係kick kick地
「你做咩!」九叔指責啊烈

「九叔!係佢同嗰個莫盡害死我啊哥!我地唔可以幫佢」啊烈訴說

「一件事還一件事啊烈哥仔,我地始終係同期,唔可以唔出手」英叔苦口婆心的跟啊烈說

「英叔!佢!….」啊烈正想說話

「我決定會幫!如果你係唔想幫手,你可以唔幫」九叔卻斬釘截鐵般的先說

「……」啊烈沒說話,沉默

「啊烈算啦,九叔都好難做㗎」啊武上前把啊烈拉到自己身邊

「咁既然你地都知道咩事,爭取時間,武,你負責執好架撐;生,你幫手睇下有咩要帶;靈你準備拎尋盤出嚟」九叔開始分配工作,捉緊時間去發尋找莫盡

「好」眾人收到指示後就馬上行動

「呃….烈哥仔啊,咁你留係到睇住𡃁仔啦」英叔拍拍啊烈

「嗯….」啊烈也沒別的選擇

大概半小時後,大家都準備得差不多

「靈,係咪有方向?」九叔問

「嗯,已經有」葉靈點頭道

「咁出發啦」英叔說

「烈,咁你睇住啊航啦」啊武回頭跟啊烈說

「嗯」啊烈只單調回應

眾人出發

「老野,你真係可以?」英叔問九叔

「嗯」九叔點頭

「你睇下你同烈哥仔幾似,唔好嬲佢啦」英叔原來想當啊烈和九叔之間的「和事佬」

「我根本冇嬲佢」九叔一臉淡然的說

「咁你又叫佢唔好去?!」英叔驚訝的問

「咁佢唔想去」九叔也是簡單明瞭的回應

「哦….咁樣啊,冇事都好啊」

「啊逆啊」九叔叫向莫逆

「咩事啊九哥?」

「咁依家莫盡個前妻情況點啊?」九叔關心起莫盡的情況

「呃…如果繼續食藥同化療嘅話情況會好啲嘅,但其實醫生話咁樣都係可以拖多一年半載……」莫逆說著說著也愈漸心酸

「咁莫盡條友仔仲咁搏命搵錢?不如早啲….」英叔說到這裏也沒再說下去,大家也明瞭他的意思

「我同凱祺都有同盡哥講過….但佢又點會肯啊,佢覺得點都有希望」莫逆無奈的說

「………」

大約一小時,眾人到達了目的地——西貢

「莫盡條友仔洗唔洗走到咁遠啊」英叔站在原地雙手叉腰地說

「靈,之後嘅方向點?」九叔問葉靈

「呃….尋盤嘅指針係咁亂轉,指唔到一個方向比我」葉靈也束手無策

「即係依到嘅磁場有古怪」九叔說

「但西貢咁大,我地點搵?」久久未發聲的啊武也問

「九叔,我地不如分組去搵,單獨行事又會有危險,我地依到啱啱好雙數,兩個人一組咁去搵,如果啊妹個尋盤有咩消息就即刻同你地講」

葉尚生提出建議

「嗯,就咁樣,大家分頭行事」九叔同意葉尚生的提議

「咁點分啊?」葉尚生問

「呃….死仔,你同老野一組,武仔同妹頭一組,我同啊逆一組」英叔主動為眾人分組

其實眾人也清楚英叔這樣分組的意思,就是不放心莫逆跟其他人一組

這一點相信莫逆也看得出,他不蠢

「好啊,冇問題」但莫逆也沒說什麼,因為他也清楚知道自己南陽派的定位是怎樣

「好,咁就咁啦,大家執生啦」英叔再跟大家說一句後,大家就正式分為三隊散開了

先說說葉靈和啊武這一隊

二人沉默前行,葉靈還在專注整修尋盤,而啊武則一直想開口問葉靈問題,但不知怎開口

直至葉靈放下尋盤發現啊武的古怪

「你想問咩?」葉靈停下腳步問啊武
腦霧好煩,個人本身都慢,依家仲慢
好kick
閱啦小月月
太快啦
最煩係又慢又冇記性,跌Watt跌到驚
會嫁 過一排會好啲 我感覺似係啲菌未清
No 啦,3月到依家,我有尐朋友都係咁

我中完幾日後就無了
我一個星期過去了,今日突然膝頭痛,係好痛唔知關唔關事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞