[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
其實都有啲線索㗎啦
「好啊」陳天航順意的伸出手

「武烈!捉實𡃁仔!」

「係!」二人異口同聲的回答並同時上前抱著陳天航

「乾坤開眼,眾邪速避!撤!」

英叔一個刺步跳到陳天航面前,用手指夾著他的中指

但….陳天航毫無反應

「冇…冇反應?」英叔呆住站在原地

「英叔,我要有咩反應」陳天航若無其事的問英叔

「呃….哈,冇…冇啊,玩下咋嘛」英叔退回一步,抓抓頭尷尬的裝作無事

「冇事就好啦」陳天航走近坐在地上的葉尚生

「你想做咩?」葉靈擋在陳天航的面前

陳天航沒有回答,更是用手撥開葉靈,然後竟是伸手給葉尚生將他拉起

「唔該」葉尚生用懷疑的眼神看著陳天航

陳天航沒理會,轉身看著畫龍戟

「人類擁有上古靈器…」他輕輕聲的說了句

鏘!!陳天航竟用單手抽起了畫龍戟並將龍戟遞回給葉尚生

而且龍戟並沒有彈出刀片來排擠他

「𡃁仔你….」

眾人都用不可思議的眼神望著陳天航,但連英叔也查不出端倪,大家又沒有什麼證據證明現時的陳天航有問題,也只能沉默

「我想入去搵少少野」陳天航突然加快腳步走進了英叔的房間

「喂!𡃁仔你做咩啊!」英叔果斷想上前拉著他

但陳天航已破門而入

「𡃁仔short 咗啊!快啲幫手拉住佢!」英叔大叫

「喂啊航!」啊烈啊武等人也馬上跟上想一起捉著陳天航

「你搵咩啊𡃁仔!我有好多珍藏㗎!你唔好整爛啊!!」

英叔飛撲向陳天航,但被其一掌推開

「鳴嘩!!」英叔整個人往後飛倒

他又剛好倒到追來的啊烈啊武身上

「哎呀!!!」

「英叔你好重啊…..起身」啊烈拍打英叔的身體說

「航,到底你搵咩?」九叔也忍不住問

但陳天航依舊沒發聲,直至他在英叔房間中找到一件衣服才停下動作

「係你啦」陳天航拿起那破舊的衣服

「𡃁仔啊!你搵得咁辛苦就係搵霍老大件爛衫啊??!玩咩啊!」英叔剛在啊武啊烈的幫助下站起

但又被衝出房間的陳天航再次推倒,而下方的啊武啊烈又再次遭殃

「啊!!」啊武啊烈慘叫

陳天航衝出房間後更是撞開門前的九叔,再奪門而出,跑了出外面走廊

「靈、生!追,睇下佢咩事」同樣倒地的九叔指示二人追上

「係!!」二人聽令追隨

但二人剛跑到門外,外面就傳來噼啪一聲

「咩事!」九叔問他們

「佢一出嚟就暈咗」葉尚生說

「搬佢入嚟!」九叔緊張的說

「咩話?暈咗?𡃁仔搞咩啊」英叔又再次在啊武啊烈的幫助下站起,而啊武啊烈二人就終於脫苦海

「嘩….點解英叔會咁重….」啊烈起來就馬上鬆展筋骨

「睇下啊航咩事先啦」啊武則較擔心陳更航情況

葉靈和葉尚生將陳天航抬回屋內

「等陣…」但葉靈突然發現一樣事

「妹,做咩?」葉尚生問她

「啱啱佢手拎住個件衫….唔見咗」葉靈指出

「係喎,搞咩啊」英叔走近

「我出去睇下」葉尚生再次走出門外查看

他發現走廊地上沒有,他更把頭探出欄杆外查看有否掉到平台下

但都沒有

霍鎮海的衣服就這樣消失了

「件衫唔見咗….」葉尚生回去跟他們報告這事

「咁奇怪….」英叔抓著後腦勺,想不透是何事

………….

兜率宮的煉丹房內

嗖!!!

「你去咗邊…」我問剛回來的祝融

「依層,師父你唔需要知」祝融帶著邪魅的笑轉身走了

他轉身後,我就看到他手上多了一件破舊的衣服

這衣服我好像在哪見過….是神力——霍鎮海的衣服

他拿著要做什麼…..
推...
比祝融上咗身
推下添
「𡃁仔!𡃁仔!醒啊喂」英叔拍打陳天航的臉頰

「嗯…..」

「醒啦醒啦!」

「咩事啊…」陳天航昏迷了半小時後才在朦朧中醒來

「你啱啱突然暈咗啊!」英叔緊張的說

「我…暈咗?」看來陳天航自己也不知狀況

「係啊死仔,你又暈咗啊」啊烈忍不住挖苦一句

「呃…..我差啲以為你話我」葉尚生愕然的跟啊烈說

「唔係啊….我…佢…死仔…佢」啊烈一時間突然語塞,接不上葉尚生的話

「唉,我講笑㗎咋」葉尚生無奈地嘆氣

「你同九叔一樣…唔係好適合講笑」葉靈替葉尚生尷尬的說

「咩…咩姐,我係中意講笑啊,唔得啊,死八妹」葉尚生口硬的說

「好啦好啦,你地比𡃁仔講句野先啦」英叔截斷眾人的對話

「係嘅,啊航你有冇印象啱啱發生咩事?」啊武問陳天航

「….冇」陳天航呆呆的搖頭

「冇印象?!你個死仔啱啱摷亂曬我啲珍藏啊!」英叔非常執著他的「珍藏」

「英叔啊,你唔好講你啲珍藏先啦」啊烈攔住英叔的話

「航,你啱啱突然間發咗癲咁衝咗入英叔間房係咁摷,我地點攔你都冇用」啊武再接著說

「我摷咩啊…」陳天航問

「我地唔知啊,你突然摷咗霍老大件衫出嚟,之後就痴咗線咁跑咗出去」

「件衫….」陳天航好像知道又好像不知道

「未講完啊,最誇張係你拎住件衫出咗去之後,死仔出咗去搵你,件衫就唔見咗」英叔故意用陰森的語氣說

「真係搵唔到」葉尚生再補一句,證實英叔的話屬實,並非他胡亂編作

「航,你真係一啲印象都冇?」啊烈問陳天航

「衫….我啊..呃..啊!」陳天航雙手掩著頭

「我見到..有個男人!古裝!祝…」他的兩個眼球突然變得純黑

「咩古裝啊?!祝咩啊𡃁仔!我未生日喎」

「航!!」

「喂!係咪後生仔,但個樣好有威嚴,套古裝係白色㗎?!」葉尚生推開眾人,問陳天航

「嗯…呃…」陳天航回答得似是而非的又昏倒過去

「唉….到底咩事」

「點解突然會咁…依排好似突然好多事發生,所有野都嚟得太密集」啊烈提出一個疑問

「唔通依啲就係嗰個人講嘅刧?」啊武說

「嗰個人講嘅係大刧,唔會係依啲芝麻綠豆嘅小事」九叔說

「大事….會係點㗎……」說到這裏,眾人的臉上都掛擔憂

叩!叩!叩!

這時,門外突然響起一陣敲門聲

「依個時候….會係邊個?」眾人你眼望我眼的

「我去開」葉尚生拿出畫龍戟走近大門

「邊個?」葉尚生問

門外沒有回應,所以葉尚生也沒有行動

但隔了一會,門外的人終於發聲

「九哥,我係莫逆」

是南陽派的莫逆!那正是打死啊烈大哥———焯哥的人

「莫逆?…..」啊烈聽到這名字後馬上眉頭緊皺

「啊逆??死仔開門」英叔知道門外的是莫逆後就馬上吩咐葉尚生開門

「哦」

咔!!

「嘩?!唔歡迎我都唔洗擸野掛」莫逆不自覺的後退了一步

「呃…唔好意思」葉尚生馬上彈出結界,把畫龍戟收起

「等陣….細路,你啱啱個把係…」莫逆瞪大他那只剩一隻的眼睛看著葉尚生

「係啊係啊,你冇睇錯啊靈器嚟㗎,你特登嚟搵我同老野,有咩想講啊」英叔直接略過葉尚生和莫逆的對話

當莫逆步進大門時,啊烈便突然衝向了莫逆

「喂啊烈!」
「𡃁仔!𡃁仔!醒啊喂」英叔拍打陳天航的臉頰

「嗯…..」

「醒啦醒啦!」

「咩事啊…」陳天航昏迷了半小時後才在朦朧中醒來

「你啱啱突然暈咗啊!」英叔緊張的說

「我…暈咗?」看來陳天航自己也不知狀況

「係啊死仔,你又暈咗啊」啊烈忍不住挖苦一句

「呃…..我差啲以為你話我」葉尚生愕然的跟啊烈說

「唔係啊….我…佢…死仔…佢」啊烈一時間突然語塞,接不上葉尚生的話

「唉,我講笑㗎咋」葉尚生無奈地嘆氣

「你同九叔一樣…唔係好適合講笑」葉靈替葉尚生尷尬的說

「咩…咩姐,我係中意講笑啊,唔得啊,死八妹」葉尚生口硬的說

「好啦好啦,你地比𡃁仔講句野先啦」英叔截斷眾人的對話

「係嘅,啊航你有冇印象啱啱發生咩事?」啊武問陳天航

「….冇」陳天航呆呆的搖頭

「冇印象?!你個死仔啱啱摷亂曬我啲珍藏啊!」英叔非常執著他的「珍藏」

「英叔啊,你唔好講你啲珍藏先啦」啊烈攔住英叔的話

「航,你啱啱突然間發咗癲咁衝咗入英叔間房係咁摷,我地點攔你都冇用」啊武再接著說

「我摷咩啊…」陳天航問

「我地唔知啊,你突然摷咗霍老大件衫出嚟,之後就痴咗線咁跑咗出去」

「件衫….」陳天航好像知道又好像不知道

「未講完啊,最誇張係你拎住件衫出咗去之後,死仔出咗去搵你,件衫就唔見咗」英叔故意用陰森的語氣說

「真係搵唔到」葉尚生再補一句,證實英叔的話屬實,並非他胡亂編作

「航,你真係一啲印象都冇?」啊烈問陳天航

「衫….我啊..呃..啊!」陳天航雙手掩著頭

「我見到..有個男人!古裝!祝…」他的兩個眼球突然變得純黑

「咩古裝啊?!祝咩啊𡃁仔!我未生日喎」

「航!!」

「喂!係咪後生仔,但個樣好有威嚴,套古裝係白色㗎?!」葉尚生推開眾人,問陳天航

「嗯…呃…」陳天航回答得似是而非的又昏倒過去

「唉….到底咩事」

「點解突然會咁…依排好似突然好多事發生,所有野都嚟得太密集」啊烈提出一個疑問

「唔通依啲就係嗰個人講嘅刧?」啊武說

「嗰個人講嘅係大刧,唔會係依啲芝麻綠豆嘅小事」九叔說

「大事….會係點㗎……」說到這裏,眾人的臉上都掛擔憂

叩!叩!叩!

這時,門外突然響起一陣敲門聲

「依個時候….會係邊個?」眾人你眼望我眼的

「我去開」葉尚生拿出畫龍戟走近大門

「邊個?」葉尚生問

門外沒有回應,所以葉尚生也沒有行動

但隔了一會,門外的人終於發聲

「九哥,我係莫逆」

是南陽派的莫逆!那正是打死啊烈大哥———焯哥的人

「莫逆?…..」啊烈聽到這名字後馬上眉頭緊皺

「啊逆??死仔開門」英叔知道門外的是莫逆後就馬上吩咐葉尚生開門

「哦」

咔!!

「嘩?!唔歡迎我都唔洗擸野掛」莫逆不自覺的後退了一步

「呃…唔好意思」葉尚生馬上彈出結界,把畫龍戟收起

「等陣….細路,你啱啱個把係…」莫逆瞪大他那只剩一隻的眼睛看著葉尚生

「係啊係啊,你冇睇錯啊靈器嚟㗎,你特登嚟搵我同老野,有咩想講啊」英叔直接略過葉尚生和莫逆的對話

當莫逆步進大門時,啊烈便突然衝向了莫逆

「喂啊烈!」
點解會出咗兩次?
仲以為有兩篇睇
仲以為跌咗落結界添
一定係十方影響我!
放心實有機會嘅
月巴出文!!!!!
出兩篇扮出左文
咁有一篇係真嘅琴晚唔知做咩佢自己出咗兩次
笑死
今晚盡出文!
啊武想攔住啊烈,但卻被英叔先攔住

「由佢啦,依啲野要處理嘅」英叔說

「你就係莫逆?」啊烈停在莫逆面前

「我係,咩事呢?」莫逆不知面前的人,就是死在他手上的焯哥的弟弟

「你記唔記得邊個係張炎焯?」情緒明顯高漲的啊烈呼吸急速的問莫逆

「張炎焯….你係邊個」莫逆問

「張一烈,張炎焯個細佬」啊烈憤慨的說

「嗯?!」莫逆頓感詫異

「比返個啊哥我!!」啊烈猛然出拳

「對唔住!我都唔想!」莫逆的實力雖不是九叔英叔那一班,但要避開啊烈的拳還是可以的

「唔想?你有冇諗過我啊哥都唔想死!」啊烈見莫逆退後就再補上一腳

但又是踢了個空!!

「你好停手啦」莫逆勸告啊烈

「停你老母!」啊烈不憤的再追擊

啊烈左右揮拳,目標都偏向莫逆失明的那一邊,是極聰明的做法

「嗯,烈哥仔係有啲慧根」沒阻止二人的英叔看得津津有味

莫逆不斷退後,不時會用手把拳擋住,好快就被逼退到走廊外

莫逆這時也不再留手,終於出招,他順著啊烈擊出拳向後傾下,右手按地,提腿上踢,踢向啊烈的下巴

啊烈自知自己不能及時躲避,所以他立刻將手掌擋在下巴下

嘭!!!啊烈硬接了一招,但因用手擋住卸了不小力道,他緊接著就雙手捉著莫逆的腿用力一扭

莫逆不想斷腿只好順著扭勢轉身,變成背向啊烈

啊烈拿到優勢,他乘勝追擊再補上一腳把莫逆的重心腳踢歪,莫逆直接向前趴下,但莫逆的經驗老到,你提前用雙手護胸,著地又馬上發力向後一推,將自己撐向啊烈

啊烈重心被推後,往後倒下

現在二人也同樣在倒在地上,他們轉個身面向大家,四肢都在蠢蠢欲動

「你動作快過你啊哥」莫逆說

「你冇資格提起佢!」啊烈聽到莫逆更是火起

你後腿一撐就撲向莫逆,莫逆也撲前應戰

二人糾纏在地

啊烈用身驅壓著莫逆,莫逆則用手踭撐起自己,不讓自己身體貼地,讓自己有空隙擺脫

啊烈雙腳纏著用手臂鎖著莫逆的脖子,想令他窒息

莫逆立刻用手鑽進脖子與啊烈手臂之間,用力向外推

「嗯,烈哥仔進步唔少,到底係邊個教得咁好啊」英叔蹺著手,擺著驕傲的樣子說

「我」猜不到九叔會接話

「唔好玩啦老野,你盲㗎,教條…..」英叔正說到一半時

啪!!九叔拿起枱面的一個紙巾盒掉到英叔的面上

說回戰況

「嗄…你有冇諗過…嗄!!你啊哥死係擂台….係佢嘅榮耀」莫逆再說

「你收聲!!」啊烈比剛剛更加用力,但在肌肉慣性下,發力前肌肉有一刻放鬆了

莫逆就是在等這一刻!

他在那一剎整個人用力向上推,身體向下竄,成功擺脫了啊烈的束縛

然後他即刻向前撲去再打個筋斗,拉開二人距離

但這次莫逆沒有讓啊烈先出手了,他一站穩腳步就馬上對啊烈踢出一記前撐

而剛打算再追的啊烈就正好完美無瑕的「接住」了這一腳

「嗯嗚….」啊烈的肚皮受到強烈重擊,身體承受不住,跪下了,但眼神依然盯着莫逆

「嗄…嗄….果然係兩兄弟,連跪低嘅眼神都一樣」莫逆不知是有心還是無意,這句話明顯令啊烈對他的恨意更深了

「但,你拍馬都追唔上你啊哥」莫逆再拋下一句便再次回到屋內

「九哥,我地終於可以傾下」
有文,推下先
留名推文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞