[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
一單還一單,唔好乜都關佢事,就嚟經痛、買嘢肉痛都關佢事
祝大家新年快樂
新年快樂
聽日出文!!
「呃…..你咁都知我想問野?」啊武抓著後腦勺,尷尬的說

「你係我隔離熠熠揚揚咁,我好難睇你唔到㗎喎」葉靈反白眼說

「呃….哈,我係想問,點解你個日係醫院要走咗去?」啊武鼓起勇氣問葉靈

「有咩點解姐,冇點解」葉靈卻逃避問題

「係咪因為面對唔到啊航死咗?」啊武再問

「…..唔知你講咩」葉靈先頓一頓,再答

「其實….係人都睇得出你同啊航之間有啲野㗎,所以….」

「喂!你唔好亂講野!佢有女朋友,我地之間冇野!」葉靈馬上極大反應的否認啊武的說話,並用桃木劍格在啊武得頸上

「呃…你唔洗咁大反應嘅,依到得我地兩個」啊武用雙指把葉靈的劍夾開,然後再說

「同埋啊航同洛兒都已經分咗手,你可以唔洗咁避諱依個話題」

「…..佢地分咗手?」葉靈剎那一刻瞪大了雙眼,但好快又壓抑住自己的情緒、表情

「幾時嘅事?」葉靈轉身繼續前行,但口裏卻是在問

「都一段時間前啦,啊航醒返之後一直都唔記得同洛兒之間嘅事…呃…又唔可以話完全唔記,記啲唔記啲,最主要嘅係唔記得對洛兒嘅感情」

「嗯…..」葉靈呆一呆後點了點頭

「咁你會唔會主動同啊航…..」

「唔知你講咩!」葉靈猜想到啊武想說的,所以先說一句,然後加快腳步拉開點距離,結束這尷尬的話題

「我都未講完……」啊武無奈的說

與此同時….

「啊逆,你唔好怪我啱啱咁樣分組,我只係做個保險」英叔跟莫逆不好意思的說

「放心啦英哥,我明喎,我自己係咩人我自己唔知咩」莫逆從容的說

「咁又唔好咁講,道不同不相為謀姐,只係有時我同老野會覺得你地南陽可以有其他出路姐」英叔是苦口婆心的說

「其實我覺得依家都冇咩問題啊,盡哥會搵人合作,的確係幫人打下假拳、幫下黑社會搞下風搞下雨,但都係靠自己雙手都搵食,冇你地所謂正派人口中咁傷天害理」

但莫逆就對南陽派的做事作風覺得沒有問題

「嗯,好啊,你地覺得冇問題就得」英叔也無謂跟他爭論,免得一會爭吵起來

「咁依家啊盡老婆情況點啊?」英叔關心起莫盡前妻的情況

「情況…其實唔係咁樂觀啊,一直靠化療同啲藥吊住條命,但盡哥又唔肯放棄」

「咁啊嫂自己點諗先?佢咁樣其實都好辛苦㗎喎」英叔再問

「唉….佢有同我講過,其實佢好辛苦,但佢見到盡哥咁努力為佢,佢都唔想放棄」莫逆十分無奈嘆息的說

「唉…..咁情況又真係難搞」英叔也無奈搖頭

而就在這時,英叔的電話響起

「喂!英叔!靈姐個尋盤有反應啦!向北啊!」

「得!收到!你地WhatsApp 分享實時位置比我啦!我跟住去!」英叔說

「好!」

「通知咗老野未?」英叔問

「靈姐打緊比啊生哥」啊武回答

「得,一陣會合!」
唔理啦瀨咗佢先!
已經唔記得上篇講緊咩
重睇之祝福
依家比說話我聽添啦!
上年出架 梗係唔記得
蕉兄!你係咪幽默?
推撚死你
盡力依一兩晚出文!
出文未呀月月
今晚夜啲應該會有啦!
出得慢過你啲腹肌
我有你唔知姐
扮曬野想扮獨自美麗
「英叔點講?」葉靈問啊武

「佢叫我分享實時定位比佢」啊武說

「難得咁醒目」葉靈一笑

「尋盤真係搵到莫盡?」啊武問

「唔知,起碼冇好似啱啱咁亂咁指」葉靈專注的望著尋盤

「咁都跟住先啦」

最後尋盤將葉靈和啊武帶到西貢街市的外面,不過九叔未到,他們也不敢輕舉妄動,所以就在外搜視了一圈看看有沒有什麼發現

然而不知為何,他們到達後的十五分鐘左右,還未見九叔英叔的身影

「喂,九叔佢地咁耐都未到嘅?」葉察覺不妥就問啊武

「我都唔知喎,我打比佢地問下到邊」啊武拿出電話

「奇怪….」啊武苦惱的說

「咩事啊?」葉靈問

「九叔同英叔電話都唔通」啊武說

「我打比我大佬」葉靈也拿出電話試試

但結果也是一樣,全部人的電話也未能接通

「應該有古怪,我地周圍再睇下,要小心留意周圍」葉靈跟啊武說

「好」啊武點頭說好

而這時,是深夜

街上了無人煙,令氣氛更添上一層詭異

「雖然話依家係凌晨姐,但你覺唔覺靜得有啲過分」啊武看看周圍

「我覺,係冇人氣個種靜」葉靈也顯得格外留神

另一邊廂

「點?仲係聯絡唔到啊靈佢地?」九叔問葉尚生

「係啊…電話完全唔通,英叔都係」原來葉尚生也正在努力想聯絡葉靈

看來這的確不是簡單信號故障,是有人故意不讓他們聯絡大家

「生,隨時應戰」經驗老到的九叔則感應到不妥

「係!」葉尚生果斷的噠一噠手指把畫龍戟召喚了出來,然後再走到九叔面前,護住雙目不方便的他

「啊靈佢地最後嘅位置係街市出面?」九叔問葉尚生

「係」葉尚生回答

「咁入去,依到附近,入面陰氣最重」九叔說

「陰氣最重….好,來吧!」葉尚生說話突然加了句國語,看來是多年的習慣,改不了

九叔和葉尚生二人步進了西貢街市內

西貢街市還是那種舊式的街市,還未發展成為現在那種一式一樣的新街市,還是地上濕漉漉,看著就有年代感的地方

九叔他們從一個側門破門進內,內裏烏燈黑火,但又還未到伸手不見五指的那種程度

二人行到的第一檔就是一檔賣海鮮的店鋪

葉尚生拿出電話打開手電筒模式照明

「九叔有冇睇清楚啲?」葉尚生不為意的說了句

「嗯……?」短暫失明的九叔無奈地哼了一聲

「呃….唔好意思,口快快」葉尚生尷尬道歉

二人繼續前行,因為地面比較濕滑,九叔伸手搭住了葉尚生的肩膀前行

第二檔也同樣是海鮮檔

咔!!一聲!是從後方的那一檔傳來

二人馬上回頭查看

葉尚生電話的光照射到第一家那海鮮檔時,他才看到原來用來放海鮮的水缸中的水全部都被鮮血污染了

全是淡紅色的

「係血腥味」九叔也發現

「全部魚缸都係血水」葉尚生解釋說

嘩啦….突然水缸內的血水傾湧而出,水漸漸流向二人

葉尚生拉著九叔的手退後

嘩啦嘩啦….血水湧出的力度愈漸加大,開始有點噴射的感覺

嘭!!!水缸突然全數爆開,玻璃碎片亂飛

「嘩!!」葉尚生果斷的用身驅為九叔擋下所有碎片,自己身上就被劃出了幾道傷痕

「有冇事?!」九叔也緊張的問

「冇,少少損咗姐」

但葉尚生定睛一看,發現那些噴灑出來的血正凝聚一起,形成了一條「巨蛇」

「九叔!走!」不明所以的葉尚生拉著九叔拔腿就跑
不明所以就推下先
Push
巨蛇推推
推推推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞