[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
果然!只要有心!大家都係黎生!
人嚟!同我推爆佢!
黎生聽日又返工
黎生隻眼點
靈姐要爭啦?
今日放工覆診應該冇野
咁搞法洛兒隨時諗埋一邊黑化
會唔會俾殭屍咬,變左做殭屍最後俾男主殺死?
又來亂估........
推下先走
可能佢先係成個故事嘅大boss嘅
其實係男主比洛兒殺咗
咁得閒覆po 文呢!
我今晚係朝早直踩夜班啊啱啱會覆係坐車轉場咋,不過夜啲應該真係會有文
瞓著咗一陣出!!
加油加油
「係我怕佢會驚你擔心唔想比你知住,所以打算等佢醒返先叫佢講你知」葉靈續說

「嗯….好,唔該你」洛兒聽完葉靈的話只說下一句就轉身離開

「妹頭啊,咁樣佢可能會亂諗㗎喎」英叔靠近葉靈說

「冇辦法,咁我的確係咁諗,我又冇做錯啲咩,誤會都冇計」葉靈不以為然意的說

之後他們就起程回去,接下來他們有一件更大的事要嚴肅處理

數十分鐘後,他們回到了象山

「佢…」葉靈一進屋看到徐峰就覺得這個人好像在很久以前見過,但她也無從考證

「啊航點啊?」啊烈見他們回來就問

「做完手術,但仲未醒,醫生話佢內藏全部都有傷」啊武直接說

「咁嚴重…..我出錢幫啊航轉私家醫院」啊烈想了想就說

「等佢聽日醒返再作打算,依家我地有啲事要處理」九叔看著啊晴說這句話

「好…」

「啱啱我地行開,有冇咩事發生」九叔問

「呃….冇啊」啊烈搖頭

「嗯」九叔回應了啊烈後就走到霍鎮海面前

「霍大哥,我唔知你係真痴定假傻,依個係邊個?」九叔單刀直入,指著啊晴就問霍鎮海,毫不留點挽留的餘地

「下??」啊晴當下的第一反應是詫異

「呃….九叔….」啊仁也顯得愕然

「……」霍鎮海只懂呆呆的看著九叔,沒有接上話

「九叔啊,佢咪係霍老大個女啊晴囉,做咩啊?」啊仁為女友發聲

「好,你話你係霍蘊晴,咁你識唔識我?」九叔問啊晴

「唔…唔識…」啊晴猶豫的答

「咁佢呢」九叔指著英叔再問

「唔識….」啊晴再次搖頭說

「仲有我,你都唔識」徐峰這時也加張嘴

「我….我點解要識你地??你地係咩人啊??」啊晴被突如其來的「審問」逼得眼角湧淚

「呃…九叔,到底發生咩事啊,不如有咩慢慢講啊」啊仁伸手撓著啊晴的肩膊

「啊仁,你諗清楚啲,霍蘊晴係跟住九叔英叔大㗎,點會唔識佢地啊?」原來啊烈一早已想通這點,只是不作聲而已

「嗄….咁…我….」啊晴的表情逐漸失控,驚恐的眼神左右亂掃

「同埋,你唔記得咗九叔上次講過霍蘊晴、霍映東死咗咩?」啊武也說出一句

「冇可能!霍蘊晴死咗….咁…咁我係….邊個!我有同爸爸生活嘅記憶㗎!有㗎…..」啊晴一句話時間裏由激動變成自我懷疑

「啊晴東仔死咗?!」徐峰聽到這震撼的消息也有一刻站不穩腳

「未….佢地兩個…未死」九叔閉起眼,不情願的說出事實

「下?!」眾人都驚訝

「九叔….到底係咩一回事」啊仁已搞不清楚狀況

「九叔…..」而葉靈則牢牢的盯著九叔看

「九哥,依咁多年嚟到底發生咗咩事..」徐峰也問九叔

「葉靈先係霍蘊晴….」九叔再道出一個真相

「…….」葉靈一直期待已久的答案終於出爐,但聽到答案的一刻她的世界又好像崩塌了一樣

她看著面前的這個「瘋子」有點難以接受是自己的親生父親

「你講大話!你講….如果佢係霍蘊晴,咁我係邊個啊?!我先係爸爸個女啊!」啊晴激動的說

「依個問題係我想問你,你係邊個」九叔不由分說的拿出了劍指著啊晴

「喂老野,冷靜啲,可能佢自己都唔知呢」英叔伸手搭著九叔的肩膊

「九叔!你唔好亂嚟!啊晴唔係衰人嚟㗎」啊仁果斷的擋在了啊晴面前

「咁你講啦,你到底係咩人?」英叔也好言勸說

「我….我咪霍蘊晴囉!!我會係邊個啊!係爸爸同我講㗎!我個名叫霍蘊晴!!」啊晴情況失控蹲在了地上,眼淚流不停,雙手按頭
出咗啦
我愛返工
今早入到來乜都無
乜都無......
無野我出番去先喇
不要強求
琴日朝早開工,直踩到夜晚11點真係攰到打唔到文,搭車時間都瞓咗教
小心呀 …
有冇過咗站
大家中秋節快樂

今晚有咩活動啊
睇文… 同埋… 推
有野推咁好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞