[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
好眼訓
有邊日唔眼瞓
返工就係咁
打咩
打針
就嚟好似儲印花咁㗎啦,打夠10針可以去換一杯雪糕
知從者莫若蕉兄
對唔住啊牛腩!係我唔夠理解你!

你肯定太耐無見佢啦
聽日復文!
又的確係好懷念!但又好驚
手瓜仔好翻d未
吸收了雙生靈的閻三,功力明顯有著幾何級的昇華

「快啲走!」負責殿後的啊烈擋在閻三的面前

「不知好歹!」閻三看著啊烈沒有收手的意思

「閻三,你有份害死我老豆!今日你有本事就殺埋我!!」原來啊烈主動提出殿後的其中一個原因便是想找閻三結算恩怨

他一直認為父親的死,閻三有著撇不清的關係,這次讓他遇上了閻三也是命中注定的了

「荒謬!我連你係邊個都唔知」閻三帶著黑氣的掌已揮到啊烈的面前

閻三的速度讓啊烈根本無法躲避,幸好!突然有人從背後拉開了啊烈

「夠啦閻三!」那人並用掌接住了閻三的掌

「九….九叔?!」啊烈呆著的望住救了自己一命的人

那人正是及時趕到的九叔,而且身後還有英叔

「烈,快啲同啊航佢地一齊走」英叔的眼神也比平時認真許多

「係!」啊烈在九叔英叔的幫助下成功全身而退,好快便追上了我們

「烈?閻三呢?」啊武見啊烈追上就問

「九叔英叔嚟咗!幫我地拖住閻三,快啲走」啊烈說

「九叔好野!總係及時出現!」啊仁興奮的說

「啊九同啊英…..唔係啊三嘅手腳…」霍鎮海突然說出了一句

「爸爸?!你正常返啦?!!」啊晴聽見父親說話就興奮的問

「嗯….好似發咗場夢咁,不過我唔知我可以清醒幾耐….」霍鎮海搖搖腦袋,想讓自己盡量清醒

「佢地係….?」霍鎮海這時才留意到身邊的我們

「夜…?」而他的線視最後定在了葉靈的身上

「佢地係…..」啊晴看著啊仁突然語塞,想不到應該怎介紹他

「霍前輩,我地係啊晴嘅朋友,亦係九叔英叔嘅徒弟,我地依家會帶你去一個安全嘅地方先」跟在後的啊烈幫啊晴回答

這時,我們剛好在一個商場客務中心旁邊跑過,啊烈停了下來

「你好先生,請問有咩幫到你?」客務主任問啊烈

「樓上天台公園懷疑有個糊精神病人無差別咁攻擊人,我地有人遇襲受傷,麻煩你地報案處理」

「下?!好嘅先生,我地會即刻處理,你地需唔需要幫手?」客務主任看著我和霍鎮海

「唔需要啦,我地自己會處理」待啊烈回答後我們就再起步離開

「細生仔….我要返去,啊九佢地唔會係啊三嘅手腳」霍鎮海跟我們說

「霍前輩,以你依家嘅情況,返到上去都隨時再神智不清,到時九叔英叔可能會更加難處理,請你跟咗我地返去先」啊烈細心的解釋給霍鎮海

「…….好」霍鎮海也無話可說,而他的視線總是偷偷放在葉靈身上

「喂,你點啊」我突然腳軟站不穩,扶著我的葉靈喊道

「咳咳…..冇事….快啲返咗去先」我再重新站穩

「航!唔好死頂,去醫院啦」啊武前來幫助扶我

「我冇事喎….唔洗理我」但口裏說著沒事的我真的站不穩了,一下向後坐地上

「航?!」眾人見我這樣都大叫了一聲

「依位小兄弟…係被閻三所傷?」懵然不知是自己傷我的霍鎮海問

「係你打傷嘅!」葉靈用凌厲的眼神望向霍鎮海

「係我…..」霍鎮海頓時覺得有點羞愧

「我上次係醫院就講過,我冇出聲就唔洗你救我,點解你永遠都咁多事!」葉靈口裏一直在罵我,但身體卻是在緊張的把我扶起

「我..唔想你…..地有人受傷…..」說完後,我就直接昏迷了

「喂!陳天航!」我最後聽到的就是葉靈的呼喊

而此刻的天台遊樂場,正在上演一場精彩的較量
叫好返少少㗎啦,起碼用到力,不過個人都係易攰
Ok大家可以瞓先
各位!!聽日出文!
因為依兩日都有野做打唔切!!
等你
慢慢啦
「閻三!你仲好意思係大家面前出現?!」九叔拿出桃木劍正跟閻三過招

「你地憑咩阻住我?!我嘅目標從來只係霍鎮海,與你地無關!」閻三退後到桃木劍的攻擊範圍外,並擊出一下掌風

掌風把原本想追擊的九叔反倒退了兩步

「九,你連我嘅掌風都擋唔住,真係諗住阻到我?」閻三帶點囂張的說

「你用啲旁門左道嘅方法去令自己變強,就算比你贏到霍大哥又有咩意義?!」九叔大聲的斥罵閻三

「你憑咩話我係旁門左道?!隻手嘅能力係我與生俱來嘅,我只係將佢嘅能力推到極致!由當初只可以吸孤魂,吸妖精,到後來魑魅魍魎、魔、甚至係人!依啲都係鬼苦練嘅成果!!」閻三邊反駁邊沉醉的看著自己的手

「廢話!」九叔橫劍一揮,一道劍氣直衝閻三處,但閻三輕鬆把劍氣瓦解

「喂老野,當年啊三吸個隻花妖唔係死咗啦咩,點解佢仲係咁」英叔忍不住問

「邪氣入體,佢已經跌咗入歪道」九叔看著面前消失多年的閻三帶點唏噓的說

「啊九,既然我地道不同,都冇野需要再講啦」閻三跟九叔說

「由三十年前你開殺戒個一刻開始,我地就註定行唔同路!」九叔擺出戒備的架勢

「喂!你傻咗啊!咁樣刺激佢!」英叔詫異的看向九叔

「你唔好提三十年前嘅事!」閻三想起自己三十年前做過的事就瞬間變得激動前衝

「係咪呢!無啦啦刺激佢做咩呢!」英叔拔出木弓作近戰武器

「依一戰終有一日會打,再拖都冇意義,咁倒不如痛痛快快結束佢….

今日可能就係北門滅亡嘅一日」

原來九叔早就有跟閻三了斷的想法

「啊!!」閻三襲來,他左手揮出試探的一拳

九叔伸手將他拍開再迅速的踢出一腳前上踢,見標是閻三的下巴

閻三當然沒這麼輕易被擊中,他的身體微微後傾就令九叔踢了個空

而此時英叔就拿著木弓跳到閻三的身旁向他頭部揮擊

閻三對於英叔的攻擊當然看得清楚,他抽出了右手,出掌將九叔推開,然後再向後一個空翻跟他們距離拉開,途中更是向英叔面部踢出一腳

啪!!踢中了

「嗚啊!!」英叔吃痛後退

「你地放棄啦」閰三冷笑說道

「上!」九叔看看英叔,再上!

二人一上一下將閰三夾擊,英叔向下進攻,雙手抱著閰三的一腳,然後將整個人纏著那腳,將他的腳屈曲,令他倒地

而九叔就跟閰三在過招,令他無暇抽空去處理英叔

二人出此奇招,又真的讓他們暫時掣肘到閰三的動作

「喂老野!我鎖住佢!你快啲洗走曬佢身上嘅邪氣!」英叔渾身發力把閰三的下盤封死

「冇用!佢本身個人已經入咗邪道,你清佢幾多次個結果都係一樣!」而九叔也對閰三使出了一招十字固

三人都躺在地上,無法再做出其他多餘的動作,只英叔九叔稍有動作,閰三就有機會逃脫,三人陷入了僵局

「你地放手!」閰三怒吼

「你都傻嘅!你叫就要放㗎啦?!老野頂住啊!一日未諗到計搞掂佢,一日你都唔好放啊!」英叔夾得更緊,把閰三的關節鎖的「勒勒」作響

「呃….放手!!」閰三應是感到痛楚,立刻給了反應,他用相對自由的右手不斷向九叔英叔的方向運功擊出黑氣

但奈何他根本無法看法二人的準備位置,所以黑氣基本都是打中公園的設施

加上閰三也明白,九叔他們抱緊了自己的身體,胡亂攻擊只會兩敗俱傷

「啊!!!媽咪啊!!」突然!有一小孩從公園內跑出來
「仲有細路?!」英叔因小孩的出現而分神,令閻三有了掙脫的機會

「去死啦!」閻三成功抽出了一隻腳,把英叔踢向小孩的方向

英叔也自知自己正飛往小孩方向,所以他撞上小孩的一刻把小孩抱進了胸膛,用身驅去保護小孩

然後自己承受飛撞的撞擊力

嘭!!!英叔撞到了公圍群邊的花甫石躉上

「哦呃….」英叔痛苦呻吟

「嗚啊!!媽咪啊!!!」那小孩比剛剛更加害怕

「咳…..咳….小朋友,嚟,乖啊,你聽叔叔講,你向住門口跑過去,出到去就會搵到媽媽㗎啦」英叔忍著巨痛來安慰那小孩

「嗦…嗦..真係嘅?」小孩聽到可以找到自己媽媽就停下了哭泣

「嗯…咳咳…所以你快啲出去啦,你媽媽等緊你㗎」英叔摸摸小孩的頭

「嗯!唔該叔叔!」說畢小孩就飛奔往出口

小孩的情緒就是如此難以捉摸,說哭就哭,說停就停

英叔也一直尾隨小孩,確保他的安全

「閰三!你仲帶冇人性?!明知個細路係到你仲踢啊英過去?!」九叔對剛剛閻三的行為感到震怒

「係你地不自量力出嚟阻住我!有咩後果都應該係你地負責!」閻三卻執迷的說

「嗯?!」九叔對閻三這個人更感失望

「你條仆街!你差啲害死個𡃁仔啊!」英叔護送完小孩離去後就回到戰事

「你地就係因為滿口仁義道德!所以永遠都超越唔到我!!」閻三先雙掌合十,然後在雙掌之間凝聚黑氣,那股黑氣就像是絕望的本體,毫無生機

「你地都應該見過隻雙生靈㗎啦,估唔到係咁犀利,哈哈哈」閻三自說自笑的

「老野,我地真係唔係佢手腳喎」英叔苦笑道

「……咁要用最後手段,無論如何都唔可以比佢同霍大哥係市區交手,死得人多」九叔充滿無力感

「咁…咁出招啦」英叔說

「嗯」九叔點頭

「我張九以北門派第七十二代掌門向歷代祖師借法,以仍清理門戶,懇請各位祖師批準!」九叔將雙手放到胸前擺出手印

「龍神敕令!天地乾坤,五行諸君!雷公震子借法!」而英叔則高舉雙手指向天,並唸出咒語

兩個高手同時借法,天空瞬間風雲色變,烏雲密罩

先是一聲龍咆哮響徹雲霄,龍形閃電劃破了天際,直擊到英叔身上

然後是在烏雲照出一道強光注入到九叔體內

二人都在用生命作賭注

但事情再一次出現了變數!

同樣也正在聚能出招的閻三面前突然出現了一人,令所有人都停下了手

天色也逐漸回復正常

「你….?!」閻三看了數秒才認得面前的這個熟悉又陌生的人

「好多年冇見啦三哥」那人頭髮蓬鬆,打扮頹廢,雙手無力垂下

「…..點解你會係到」

「阻止三十年前嘅悲劇再次發生」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞