[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
咩事
打石屎個陣飛咗粒石仔入眼,啱啱睇完醫生隻眼發炎
晏啲有文出!
你可以抖抖先
快啲快啲,推推推
「喂!你地…..」年輕警員看見英叔他們從高處跳下,嚇了一跳,更想上前查看

但卻被身後的上司拉住了

「你好得閒啊?」

「呃…no sir,但係佢地跳….」年輕警員被問得不知所措

「人地跳乜關你鳩事咩,又唔係你推佢地落去,我地接到報案係話有痴線佬搞事啊嘛,係咪啊!」

「係….係啊」年輕警員回應

「咁咪係囉!依家呢到一個人都冇啊,咁咪即係冇痴線佬囉!收隊啦!」

「下….係…」年輕警員也不敢違抗上司,所以只好乖乖跟著上司離開

而英叔他們當然也不像超人一般,能飛離現場,他們只是透過外牆不同的空隙和凸出的物件一步一步回到地面

好快九叔英叔就帶著徐峰回到了家中

「你地點啊?」英叔回來時一開門就問

但他進來後只看到垂頭喪氣的他們和坐在沙發的霍鎮海

「霍老大!」英叔沒留意到其他人,只注視到霍鎮海

「你…係…」霍鎮海又變回那懵懵的失智老人

「霍老大,你唔認得我?!」英叔詫異

「英叔」啊烈叫一聲,確認英叔看著自己時,再用食指指著自己的腦袋轉了幾圈,示意霍鎮海腦筋不好使

「噢…..」英叔恍然大悟的點了點頭

「啊!霍老大,咁你睇下認唔認得佢兩個啊!」英叔指著剛進來的徐峰和九叔

「英叔,佢係?」大家對進來的徐峰都不熟悉,大家都一臉懵然

「佢…..佢…峰仔啊」霍鎮海斷斷續續的,但居然能叫出徐峰的名字

「霍大哥,好耐冇見啦」徐峰大概也猜到霍鎮海的情況,他主動上前蹲下跟霍鎮海說話

「點解霍大哥會搞成咁…」九叔站在徐峰的身後

「爸爸本身唔係咁㗎,係前嗰排出咗去之後返嚟就變成咁啦」在一旁的啊晴終於發聲

「爸爸?你係?」九叔以錯愕的眼神望向啊晴,而同時英叔也是

「佢係啊晴,神力個女同時係啊仁女朋友」啊烈解答

「佢係霍老大個女?!」英叔詫異失神的看向啊晴再望向九叔

「啊航啊武同葉靈呢!」九叔跟英叔對視一眼後,但他卻問起了另一件事

「呃…啊航比叔叔打傷咗,葉靈同啊武送咗啊航去醫院」啊仁吞吐的說

「……」九叔不語

「𡃁仔比霍老大打傷?!」英叔震驚

「係….中咗佢一掌」啊烈再說

「我地去醫院睇下,啊烈啊仁你地留低,峰仔幫我睇實霍大哥,唔好再比佢周圍走」九叔跟英叔立刻起程

「好,冇問題」啊烈點頭接令

九叔臨走前向啊晴投向了一個奇怪的眼神,就像是在掃瞄她一樣

而啊晴剛好又看到了,令她滿身不自在

「女啊,我…我係咪做錯咗啲咩啊?」霍鎮海捉著啊晴的手問

「呃….唔係啊爸爸,冇事啊」剛分神的啊晴也立刻捉著父親的手說了個善意的謊言

「霍大哥,你見點啊?」徐峰也坐到了沙發上跟霍鎮海聊天

「峰仔啊….你有冇見過啊夜同東仔啊?我一直搵唔到佢地啊…」霍鎮海千篇一律的見人就問

「呃….下?霍大哥…」徐峰被問呆了

「爸爸依家見人就會問依個問題…我都唔識答佢….」啊晴在旁說

「霍大哥,放心啦,佢地好快會返嚟㗎啦,你好好休息啦」徐峰搭著霍鎮海的手說

「你…係晴女?」徐峰問啊晴

「係啊,你係….?」啊晴卻不認識徐峰

「你唔認得我?」徐峰訝異

「我…應該唔識你」
尼條女相當有可疑
係被劏肚媽媽個女
隨便估嚟嚟嚟!!
一早就有古怪啦
今晚睇周國腎演唱會
啊晴此話一出,徐峰也頓時感到事有蹊蹺,所以也再沒有出聲,只是靜靜的坐在霍鎮海旁邊看守著

而另一時間,醫院裏

「請問你地係咪陳天航先生嘅朋友啊?」一名護士拿著資料從手術室內走出

「係啊,我地係」啊武接話

「醫生判斷佢係肋骨斷裂,導致內出血,血塊壓住大半邊嘅肺部,同埋有碎骨刺穿咗氣管,所以會透唔到氣同嘔血,咁醫生依家會同佢做手術清咗啲積血同啲骨碎」

「你應該係佢女朋友,麻煩你幫手聯絡佢嘅屋企人」

「我唔…」護士說完後就轉身回到手術室內,毫無給予機會葉靈說話

「算啦,佢都係估下㗎姐,我打比洛兒同佢講聲,順便叫佢通知埋啊航啊姨」啊武拿出電話打算先通知洛兒

「唔好,佢未必想洛兒咁快知道,佢可能會怕洛兒擔心,等佢做完手術醒返先」葉靈伸手阻止正想打電話的啊武

「你都有道理!好彩我都有個死仔屋企電話,應該會有人聽」於是啊武改打另一個號碼

「喂你好,請問搵邊位?」接聽電話的就是我的啊姨

「你好啊,啊姨我係啊航嘅朋友啊武啊」啊武先打個招呼

「哦~我知我知!個衰仔有提起過你,你搵佢啊?佢唔係到喎」

「呃…唔係啊啊姨,我係想通知你,啊航佢入咗醫院,依家做緊手術」

「下?!佢..佢…佢做咩啊?!佢點啊??」
啊姨聽到我出了事緊張得連手上的電話也差點掉下

「佢斷咗肋骨,醫生依家幫佢拎返啲碎骨出嚟,

「咁….咁我依家即係嚟醫院!」啊姨急急掛斷電話,匆忙的趕過來

手術室的燈持續亮著,正趕來的九叔英叔和啊姨還未到

手術室就只有葉靈啊武呆坐著

良久,啊武率先打開了話題

「啊航做完手術出嚟,你真係要好好多謝佢」

「佢真係好多事….我都冇叫過佢救」葉靈表現得像不耐煩,但實情是自責的表現

「哈,佢救你都唔係第一次㗎啦」啊武笑了一下

「……」葉靈沉默了數秒,再說

「我就係最憎佢咁多事!搞到好似我欠咗佢咁!」

「你覺得佢係咁諗咩?我就覺得佢係緊張你先會拎條命嚟救你啦」啊武又說了一句令葉靈語塞的話

「你…唔好亂講啊,一陣洛兒知道咗搞到佢兩個嘈交,到時唔好又話關我事啊…同埋你唔好以為淨係佢救過我,我都有搏命救過佢嘅」葉靈瞄了啊武一眼

「我好似有聽啊航講過」

「佢同洛兒係泰國玩,遇到個降頭師,比人落咗血化降變到面目全非,全靠我搏曬命救佢,佢依家先仲可以識行識走㗎咋」葉靈道出那次泰國的事

「唉~唔知你兩個啊,總之你兩個都好似前世欠咗大家咁」啊武將身體靠後靠著牆,閉眼頭仰天

「……..」葉靈無語,所以跟啊武一樣閉上眼睛沒說話

「佢地應該係前面啦」

「嗯?!英叔?」原來閉眼的二人馬上望向聲音的來源

的確,聲音傳來後數秒九叔英叔就出現在葉靈他們的眼簾,但特別的是啊姨和姨丈也跟他們在一塊

「啊航點啊?」啊姨一來到做焦慮的問

「斷咗肋骨,有啲積血同碎骨,醫生依家處理緊」啊武回答

「點解會咁㗎,佢因為咩事受傷啊」啊姨情緒有點激動

「呃….」啊武不知我有否跟啊姨說日常的事,所以一時半刻不知該怎說起

「Auntie ,唔好意思,啊航係因為救我所以整親」葉靈主動表示是自己的責任

「因為救你?係咩事啊」

「有個傻佬突然衝埋嚟我到,佢幫我擋住咗傻佬,所以就比個傻佬好大力咁撞咗一下,真係唔好意思」葉靈微微的向啊姨鞠了個躬

「呃…..唔..唔關你事嘅,個傻仔就係咁㗎啦….永遠都係諗咗人地先」啊姨收起了剛剛的激動轉為了慨嘆,大概是因為知道我是為了救人才受傷

而沒跟啊姨對上話的啊武就被九叔他們叫了過去理解情況

「啊航中嗰一掌重唔重?」」九叔凝重的問

「重啊…..好彩啊航擋咗依一下,如果唔係而家喺裏面嘅就係葉靈」啊武說
嚟緊幾日都要開夜,包括今日!星期日開工我會盡量出文!!
原來你都係姓黎
依家先啱啱收工我嘅訴求就只有返工!
我聽朝都返工
聽日星期一!開始正常!大家一齊日日返工!
我愛返工
啱啦!依個態度啱啦!一齊嚟熱愛工作
我真係好想返工
我愛返工
唔好意思 我係黎生.jpg
無事入來推一推!
啱啱收工但有文出!
「如果依掌打中嘅係妹頭就難搞啦….骨肉相殘」英叔口快快的說了句

「咩殘話?」啊武不明所以的問

「哦,冇啊,咁妹頭瘦過𡃁仔咁多,中佢一掌肯定殘啦」英叔解釋

「有道理」啊武懵懂的點點頭

而九叔就在眼尾盯了英叔一眼,英叔只能尷尬一笑

「但依家啊航中咗霍大哥咁嘅一掌,情況應該唔樂觀」九叔說

「醫生話清咗積血同碎骨就冇事….都唔知點㗎」

「霍大哥功力深厚,佢係失智嘅情況下更加可能係用盡咗全力去打出依一掌,以啊航嘅體格,佢捱唔到…..」九叔心裏已作了最壞打算

「唔好諗得咁差先!或者𡃁仔好野,頂得順呢!」英叔則一如既往的樂觀積極

「係呢,啊武你同啊仁個女朋友熟唔熟㗎?」九叔突然轉了話題

「啊晴?我唔識㗎,我都係今日先第一次見佢」啊武也搖搖頭表示跟她不熟

「Auntie 你地坐陣先,係呢九叔,我有啲野問你」葉靈似乎聽到了九叔向啊武的提問

「九叔你唔係話霍蘊晴兩兄妹死咗㗎咩?咁依家係霍鎮海隔離嘅係邊個?」

「唔知」九叔簡單的答

「係喎!上次講過佢兩兄妹死咗㗎喎!」啊武也如夢初醒一般想了起來

「唉…今次仆街」英叔心裏想著,一手掩著了自己雙眼

「到底霍蘊晴係咪未死?定我….」

嗒!

手術室的燈熄了!

醫生從手街室內步出,護士亦在後把躺在床上的我推了出來

「邊位係陳天航嘅屋企人?」醫生脫下口罩向他們走近

「我地係啊醫生」姨丈扶啊姨上前

「醫生,我姨甥仔佢點啊」啊姨問醫生

「我地已經幫佢清理曬啲積血同碎骨,但手術嘅過程我地發現佢嘅內臟全部都有唔同程度嘅撕裂,即係類似我地平時所講嘅內傷,所以我地依家會送佢上去深切治療部留醫,佢麻醉完仲未醒,你地就聽日先嚟探佢啦,同埋我想問到底佢係點樣可以傷成咁㗎?」最醫生反問他們一個問題

「佢係比野撞到嘅….」啊武尷尬的說

「比野撞?比車撞?咁你地去咗警崗報咗案未?」

「比人撞….」葉靈接說

「比人撞?!嘩,我做咗咁多年醫生都係第一次聽比人撞會傷到咁」醫生聽到這理由時眼都瞪大了一倍

「係一個好肥嘅痴線佬嚟」葉靈再說

「嗯…好,唔緊要嘅,咁病人嘅家屬就跟護士去辦入院手續,其他朋友嘅咪可以幫病人買下日用品」說完後醫生就離去了

而啊姨向姨丈就跟護士去辦,葉靈他們則站在了原地

「咁依家點算好….」啊武問

「九叔,頭先我想….」

九叔提起手阻截了葉靈說話

「老野,算啦….都瞞唔到一世」英叔在九叔旁悄悄的說

九叔帶著猶豫的望了英叔一眼

「……..」

「呼…有咩問題,返到去再講」這句話,九叔是看著葉靈說的

「咁啊航…?」啊武問

「佢麻醉未過,我地係到都冇用,聽日再嚟睇佢」

踏!踏!踏!突然醫院走廊響起了一陣響亮的高跟鞋聲,葉靈眾望向聲源方向,好快便出現了一人,是洛兒…..

「嗄….嗄…肥仔呢??!!」洛兒氣喘吁吁的問眾人

「佢….佢…推咗上咗深切治療部」啊武被洛兒的突然出現嚇了一跳

「深切治療….」洛兒聽見這詞後,眼神都像失了光

「洛兒啊,𡃁仔佢啱啱做完手術,係麻醉藥仲未過所以未醒」英叔打算說句過緩和一下洛兒的情緒

「點解肥仔出事你淨係通知姨姨!唔通知埋我!好彩姨姨有同我講姐!如果唔係肥仔真係有咩事我都唔知啊!」

但似乎洛兒沒有理會英叔的想法,更直接怪責啊武為何沒通知自己

「呃….我..冇講…因為…」啊武不懂處理洛兒的指責

「係我叫佢唔好講嘅」葉靈卻就在這時候承擔了責任
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞