[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
可能唔係呢
「揞耳仔!」陳天航急忙的說,啊烈也立刻掩耳

滋!!!!陳天航徒手就把黑蔓給捏斷了

「咔…?!」黑熾靈看到也不禁後退了一步

「航…」眾人看到陳天航的操作都驚呆了,他們在想不是不可以觸碰它們,陳天航怎做到的

陳天航眼一瞬變得凌厲,提著彎刀就衝前去,陳天航咬破自己手指,將血塗抹到彎刀上

「火神敕令,火神祝融借法!焚!」陳天航說出一句不知從何學會的咒語

但他手上的彎刀又的確燃起了一束火焰

「嗄!!」陳天航一跳躍起,在半空中揮劍

火焰隨著彎刀的揮斬而噴灑,一個個火團點燃了地上的黑蔓

「咔咔嘶!!!」黑熾靈意識到情況不對勁, 轉身就想逃跑

但奈何速度不夠「死神」來得要快

陳天航一個刺步加速去到黑熾靈的後方

「安息」

「咔?!」黑熾靈驚恐的望向後方

陳天航由上而下揮動那全是火焰的刀,將黑熾靈一分為二

黑熾靈的兩邊屍體倒下,連同地上的黑蔓都化成了一灘灘的黑水

「呼!」斬殺黑熾靈後,陳天航鬆一口氣,但他也疑惑的看著自己雙手,剛剛的一頓操作是怎麼一回事…..

而其實,結界內一直都有二人躲在角落偷偷觀察眾人的表現

其中一個無疑是英叔,另一個則是以前輩身份來頂替九叔的王奇

「啊奇….你啱啱都見到㗎呵?」英叔咽了一下口水說

「見到….啊航佢出手快狠準」王奇也不敢相信剛剛看到的事

「我同老野都仲未教過佢地用依啲招式,佢冇可能會識㗎喎」英叔對於陳天航突如其來的「進步」有點摸不著頭腦

「我假設,假設咋,佢會唔會唔係啊航?」王奇提出一個猜想

「嘩?!唔會玩到咁大掛,但我同老野日日都會見佢,又唔覺佢有咩問題喎,係講野木獨咗啲,個人好似冇咩情緒脾氣咁」英叔回想起這一個月裏陳天航有沒什麼改變

「我都覺,佢以前講野有活力啲,依家好似死氣沉沉咁,同埋我都係假設姐」王奇也抱著不太肯定的態度

「哎,唔好估估下,我地一陣就試下佢」英叔向王奇招一招手,示意離開

「點試」王奇問英叔

二人離開結界

啪啪啪啪!!

一陣拍掌聲從陳天航身後傳來,他轉頭望去,正是他的三個伙伴在拍掌

「航哥好野」啊烈裝作里安納度那迷因圖的笑容拍掌叫說

「你個死仔幾時學埋依啲招㗎?一直收收埋埋唔拎出嚟?!」啊武就問

「我都係唔知….」陳天航十分無奈,剛剛那瞬間身體就好像會自己有記憶一樣,根本控制不了

「喂航哥,問親你野咩都話唔知…..點幫你啊?」啊仁明顯有點不耐煩

「咁我真係唔知,你想我答咩?」陳天航則繼續以那無起伏的語氣回應

「喂,啊仁你做咩啊」啊武察覺啊仁的火氣,上前搭著他

「咁係啊嘛,我地個個都想盡辦法幫佢諗返起洛兒同其他野,佢自己就唔緊唔緊咁」啊仁抱怨說道

「航,唔好理佢,自從啊晴唔見咗之後,啊仁啲脾氣火爆咗好多」而啊烈就上前跟陳天航說

「嗯,都唔關我事」陳天航拋下一句就自己轉身繼續前行

「呃…..唉,搞咩啊」啊烈無奈嘆氣

「嚟啦,行啦」啊武搭著啊仁跟著陳天航的腳步前行
有文啦~~ 推推推
兄弟如手足
女人如衣服呀
既然阿航同阿仁都無左女友,咁佢兩個順理成章一齊啦
既然阿航同阿仁都無左女友,咁佢兩個順理成章一齊啦

中途轉gay??我驚大家接受唔到喎
頂唔到㗎
大家得嘅
今日同屋企人出咗去食飯停一日!聽日見!
問吓家人意見,gay or not gay…
龍陽大法,陽極生陰,自帶陰陽,天下無敵
gay
好似幾有道理
蕉兄!我一早就估到你中意睇依啲㗎啦

講!平時係咪都睇開gay文?!
痴線點解你可以講到成件事好似好有道理咁!差啲就比你依個理由說服咗我,好彩我意志堅定
我幫牛腩講
如果我gay我老豆應該會打死我
你同三碗兄一齊睇!
不了
小心我叫三碗兄推你啊
大約三十分鐘過後,一炷香的時間便過去了

陳天航他們完成了今天的訓練,回到了屋中

「英叔,搞咩啊??黑成咁嘅」他們一回到屋中,發現內裏烏燈黑火,所有燈都被關掉了

「咪郁!雙手擺係頭」漆黑中英叔的聲音響起

「咩事啊」眾人迷惘

「你地幫我捉住啊航!」英叔於漆黑裏說

「下?做咩啊?」

「捉住佢!」英叔喝令

「係…..」啊烈他們無奈之下照辦,他們摸黑的尋找陳天航的方向

「做….做咩啊….」陳天航不反抗下被「捉住」了

「燈!凳!」英叔不知從何處找出了一支電筒

強光照射在陳天航的身上

「英叔….你話試啊航就係咁試啊?……」

王奇目瞪口呆的看著英叔

「係啊!你唔覺得咁樣好有氣氛㗎咩?」英叔笑得像小孩拿到新玩具在手一樣

「嗯…係幾有嘅…」王奇也只默默附和

「係呢~等我審下佢先」英叔拿著電筒走近陳天航

「你地押佢過去餐枱!」英叔指示啊烈他們

「英叔你想點啊…..」陳天航心累的看著英叔

「你快啲講!你係咪真嘅𡃁仔!」英叔提著電筒問

「我係啊….」陳天航回答

「好!咁我嚟問你!我叫咩名!」英叔第一條先問簡單的問題

「……英叔」陳天航對英叔反個白眼

「全名啊!」英叔大聲吆喝

「張英!」陳天航也著加大聲浪

「好!啱啦!咁老野叫咩名?!比你揀:張老九、張啊九、張九仔定張九」

「張九!!」

「你玩還玩!唔好攞我個名嚟玩!」這時,九叔的聲音從他的房間傳來

「好!下一條!你之前喂老野返咩工嘅!」

「殮房!」

「你住邊嘅!」

「關門口村!」

「中學讀邊間!」

「象山呂明才!」

「洛兒三圍係幾多!」

「…….」陳天航定格看著英叔

「嗯…….」眾人也用奇異的眼光看着他

「玩下姐~」英叔搲頭笑說

「我連佢係邊個都唔記得!!點會知佢三圍啊!!你係咪玩野!!」陳天航對著英叔怒吼

「嘻嘻~唔好嬲啦𡃁仔~英叔同你玩下咋」英叔嘻皮笑臉的對著陳天航

「……」陳天航無語

「點啊,比我問完一大輪野,記憶有冇恢復啲啊」英叔刻意用電筒照著陳天航的臉

「冇啊….點會有用啊」陳天航無奈至極

英叔時刻留意當電筒的光照到陳天航身上時,他毫無反應,英叔甚至將電筒拉近拉遠,看看是否真的沒效果

結果是,真的沒有

「好啦!今日問完啦!啊奇開燈!」英叔已得到想要的答案,鬧劇落幕

「好……」王奇無奈照做

嗒!嗒!屋內變回燈火通明,眾人都因處身黑暗太長時間而瞇起了眼

「今日差唔多啦,𡃁仔,你地休息下」英叔跟他們說

「奇,出嚟講兩句」然後英叔再走到王奇身旁說

「嗯?哦好啊」王奇跟著英叔走到外面

「我啱啱驗過啦,依個𡃁仔唔係流野」英叔說

「哎啊….英叔唔好玩啦,你咁樣問佢啲白痴問題,傻嘅都識答啦」王奇忍不住反了英叔白眼

「唔好傻啦,你以為我真係痴㗎咩,你睇下」英叔將手上的電筒遞給了王奇

「下??」王奇接過電筒,反覆看也沒有看出什麼特別

「你睇下個尾啦」英叔戚起眉毛,手指指著電筒的尾部

王奇手一反,就發現原來電筒被英叔做了手腳

「等我啱啱仲以為你真係喺到玩野添….嚇死我」王奇鬆一口氣

其實英叔並非如大家想像中的如此胡鬧,他表面拿著電筒嘻皮笑臉,但實際另一隻手正從後褲袋拿出了一個細小的八卦貼到電筒的手柄尾端
五行相生相克,黑暗後見光明、光明後見黑暗,凡事都走不過天道循環…要出火先出水…
加甜啦
有道理喎🤤
咪撚拖我落水
條撚好撚直
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞