[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
十方轉世
唔記得左九叔點解盲
啊晴失控噴出毒煙

「老野!有咩計對付佢!?」壓著啊晴的英叔問

「嗯…..」霎時間,九叔也想不出對策

「嘻~殭屍弱點,心臟,一擊必殺」刀瘋笑說

「但佢係啊仁….仲有冇計啊??」英叔考慮到啊仁的感受,認為不用重下殺手

「嗄!!」啊晴突然從口中吐出一股黑氣襲向九叔

「嗚嗯…..」黑氣攻向九叔的雙眼,九叔視力頓時受創 ,眼前一黑
新十方好撚型
但係點解佢要講煲冬瓜
依個前設我好似冇好詳細提起過

回顧第二季第六集!佢初次登場係一個泰國醫院醫生,但佢「係」一個台灣人,佢成日講國語就係因為講慣咗

其實係佢幾年前就開始四處流浪,但佢唔可以比人知佢係霍映東,所以假身分已是日常
流浪
哇今鋪有得打啦
點解要用假身分 佢知自己個身分?
「我去幫九叔」葉靈也沒有閒著,二話不說就上前協助九叔對付段一凡

「土靈浮動,沉!」葉靈走到九叔的身後唸出一句未曾聽聞的咒語

沙啦!!!段一凡腳踏的地面突然震動,堅硬的石地變成了疏鬆的流沙,他亦開始下沉

「又嚟?!」段一凡嫌惡的說,皆因他剛剛在對付陳天航時,陳天航就已經使用過差不多的招式

「你地!真係好討厭啊!!!」段一凡打算用蠻力衝破葉靈的法術

「土行束縛,困!」葉靈伸出兩隻手指再屈摺

地上的沙就長出了像觸手的東西把段一凡給綁住了

「靈,你係邊到學依啲招㗎?」就在葉靈身邊的九叔問

「係葉尚生教我㗎,詳細我地遲啲講!」葉靈不想分心

再說說葉尚生那邊

煙塵翻起,覆蓋了習維的視線

「冇用嘅!!」習維橫手一揮,將煙塵吹散,並同時衝刺

「嗯?!」他預計自己能一但習維驚覺面前的葉尚生不見了蹤影

「上面啊!!」葉尚生原來是預判到習維的動作,所以一早就已跳起,等待習維的衝來

「嗄!!」葉尚生突如其來的從天而降,習維未能反應過來

葉尚生壓在習維身些,畫龍戟從後背直穿過他的腹部

「啊!!!」習維瞪大雙眼慘叫

「你唔係好囂張㗎咩?!」葉尚生狠心的握緊畫龍戟將它扭轉

龍戟扭動,習維的傷口被擴開,同時身體裏的內臟亦被搗毀

「嗚啊!!!」習維喊出撕心裂肺的叫聲

「個死仔真係進步咗唔少….不過仲未識得點控制支靈器」英叔暗暗自說

「你都冇我想像中咁犀利姐!!嗄!!」

葉尚生突然挑起龍戟,將習維半天吊著

「啊!!!」全身的重量就靠傷口來負擔著,當然疼痛,殭屍是能重生,但受傷還是會痛的

「飛走你!!」葉尚生做出投標的動作,將龍戟連同習維釘死在一根石柱上,因龍戟是從他背後刺他的身體,所以他的面頰更是直撞到石柱上

「嗄…..我習維….點會輸比你地人類」被龍戟釘在柱上的習維自言自語的說著

偏偏就在這時,因懷孕拖著巨肚的夢晞突然自己出現在象山

「英仔!你地係到做咩啊?」經過士多的她還剛好看到英叔他們

「夢晞?!快啲走!!」英叔一看到夢晞就立刻叫她趕快離開

「下??哦….哦!!!!」夢晞先是不解,但她細心再看就看到被釘在柱上的習維

當然,習維也看到她了

「嘻…..」習維心生一計,對著夢晞邪魅的笑

「呃….」夢晞跟習維對上了一眼就全身毛管直豎,趕快轉身就走

英叔也趕往夢晞身邊,想要保護他離開

但習維竟像不要命似的,用蠻力將自己被釘住的傷口撕開,內臟都變得外露,但就成功脫困了

現在他比英叔更接近夢晞

「喂!你唔好亂嚟!!」正跑近夢晞的英叔怒吼

「嘻哈哈哈!!」習維像瘋癲似的終於跑到了夢晞的身後

他一手扯著夢晞的頭髮

「啊!!!」夢晞喊出高音的叫聲

「啊!!!」與此同時,在樓上的陳天航像是聽到夢晞的叫喊聲,從昏迷中醒了過來

「喂啊航你點啊??」陪著他的啊仁問

「嗄…落去!」

「但九叔佢地…」

「落去啊!」陳天航推開啊仁,自己跑了出外

「唉,好撚煩!」啊仁帶點崩潰的咆哮,但也是跟了出去

鏡頭跟著陳天航來到地下戰況

「你地全部退開!」習維扯著夢晞的頭髮將她脅持住

「你唔好亂嚟啊」英叔拿出弓箭對著習維
佢知啊

這日後…..

霍鎮海就這樣退出了江湖,沒有人再見過他的影蹤

而那一年霍映東只有五歲,霍蘊晴就只有四歲,二人年紀這麼小父母親就先後離開他們,對他們來說就像是被人拋棄

在霍鎮海走後,霍蘊晴大病了一場,把以前的事大部份都忘掉了,只記得自己害怕水

亦是因此,二人的性格變得比同年的小朋友更為獨立

得葉靈失憶咋所以葉尚生一直都知自己係霍映東

用假身分係唔想比霍鎮海嘅仇家同閻三搵上門
證明樓豬要出得密啲 個個都唔記得前文後理
原來係咁 以為2個都唔知
真 個個都唔記得晒
大家都唔記得係因為第二季都開始咗成年啦
罰大家重睇
唔好解釋咁多
罰你重睇啊!!
未罰樓豬加更仲咁大聲!
如果打得切我都想加
今日晚有文!
「哈哈哈!!你咪放箭,我保證佢同我一齊死」習維用力扯著夢晞,將她完全遮蓋自己的身驅

「習維!!你放開佢!!」陳天航趕到!他看到了沒有蒙面的習維,他認出了他

看到夢晞出事陳天航好像回復了一點情緒起伏,而同時天空閃過了一道雷

轟隆!!!

「呃….哈哈哈,咁快就醒返,陳天航….你唔簡單啊」習維對著陳天航狂笑

「我叫你放開佢!!」陳天航想走近

「你試下過嚟~」習維伸出他的尖抓對著夢晞的脖子

「呃…….」陳天航一行人不敢靠近習維

「叫個女仔解咒放咗佢」習維伸手指著被葉靈困製住的段一凡

「你依家係同我地講條件??」葉靈本想用強硬的態度

「唔通~我冇本錢講?」習維用指甲把夢晞的一撮頭髮割斷了

「嗚……航」夢晞害怕得瑟縮顫抖,但又不敢哭出聲來

「你…」葉靈見此也不敢再說什麼

「妹頭….放佢啦」英叔無可奈何也只能叫葉靈放人

「…..仆街」葉靈一邊咒罵習維

「解!」一邊放了段一凡

沙!!!!困住段一凡的沙鬆開了

「哈哈哈!!最後咪又係要放我!」段一凡逃出「沙海」後,得戚的說

「你…段一凡!」陳天航這時才確認面前的就是段天的弟弟——段一凡

「嘻嘻~」段一凡躲到習維的身後奸笑

「如果冇異議~我地走啦」習維自知靠二人之力不夠應付他們一行人,所以走為上計

「我地會再見!尤其係你」習維特意地指著葉尚生

「放心,我一定奉陪」葉尚生用畫龍戟指回習維

啪!!習維本想將夢晞輕輕一推就離開,誰不知他把夢晞推前之後,段一凡又加了一把手,用力的出掌

「段一凡!!!」

嘭!!段一凡的一掌令夢晞整個人飛身撲了向前

幸好陳天航馬上飛身去接住夢晞,沒讓她直接摔在地上

「夢晞!你點啊!!」陳天航抱著夢晞緊張的問

「個肚..好痛….」夢晞疼痛得滿臉冷汗,大家留心一看才發現夢晞的下體正開始滲血

「仁,call白車!!」

「呃…好!!!」

「妹!追!」葉尚生和葉靈本想去追

「唔好追!」九叔卻阻止二人

「點解九叔,我有信心打贏得佢!比我追啦!」葉尚生心急如焚,腳沒有停下,一直小碎步原地踏步

「唔準!!趕狗入窮巷,必遭反噬,你逼到佢去絕路,唔知佢會做啲咩」九叔解釋說

「……好,算」葉尚生雖顯得失落,但也聽從九叔的話

「航….我好痛,BB…BB會唔會有事㗎」夢晞緊緊的捉著陳天航的手

「冇事嘅,好快就去到醫院」陳天航安慰夢晞

「我通知啊奇!」英叔拿出電話

「航…..」夢晞昏倒了過去

「夢晞!!」

…………

一個漆黑,伸手不見五指的地方

「依到到底係邊到!放咗我啊」

鏘!鏘!鏘!

「放!我!出!去!啊!」一拳一拳打在金屬上的聲音

「嗄….嗄….嗄….我係到幾耐….嗄…出面依家都唔知點….」
幾時有bb架
一次食飯,夢晞同王奇宣佈有咗BB,之後王奇仲叫男主做BB契爺

「你兩個神神祕祕咁,係咪有好消息啊?」我看著王奇心領的笑了一笑

「係啊,大家,我準備做人老豆啦」王奇腼腆的說

「WOW!!」大家聽到這個高興的消息後都歡呼起來

「真係㗎?!預產期係幾時啊?」洛兒聽到後馬上起身跑到夢晞身旁撫摸她的肚皮

「冇咁快啊~醫生話預產期係下年三月」夢晞笑說
早推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞