[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
今日收夜仲未收工!可能要夜啲出文
敢開新post無新文
多咗好多人
啱啱先返到屋企
絕望的回文……
琴晚真係太攰,打得一半廢事po出嚟
其實大家記唔記得畫龍戟係邊個嘅武器
記得啦但原本佢係幫主角但係呢家去咗姓莫嗰班人到
翻嚟剪月巴 仲未有文
Live 好辛苦
今日都係晏收工依家先返緊屋企,不過就嚟有文啦!
砰!!!

莫海撞開樓梯的防煙門

「嘩~東~你件玩具仲玩得啊~」段天掩著嘴笑說

「哈哈哈!!」羅東聽到段天的話後就大笑起來向莫海追去

「Boss~我地洗唔洗跟埋去?」習維問段天

「一件玩具姐~東應該應付自如~」段天對羅東抱有信心

莫海逃到天台已迅速的爬上了他們來時用的那條繩索

「嗄…..嗄….」受傷的莫海艱辛的在繩索上爬行

「喂!!你走去邊啊!都未玩完~」羅東一下就由天台樓梯口跳到莫海所在的繩索上

羅東他雖然身體碩大但平衡力卻是很好,他很平穩的站在繩索上

「你咁急趕住去邊姐!都未玩夠!哈哈哈哈」羅東踩著繩索不停上下搖晃,莫海能做的就只有拼命捉緊繩索

「你班仆街….我做鬼都唔會放過你地」

莫海自己突然這樣一說,想起了自己腰間掛著的葫蘆,裏面封有五隻原本打算放到辦公室的孤魂

「五鬼訣,厄運纏,去!」莫海騰出一手把葫蘆打破

葫蘆裏的孤魂聽咒而行,葫蘆一破就馬上衝上纏著羅東

「放幾隻狗仔出嚟就想對付我?」羅東雙手不斷揮舞,趕走纏在眼前的孤魂

「哈,邊個話用嚟對付你」莫海冷冷一笑

「嗯?!」視線被孤魂擋住的羅東看不清莫海的動作,但也有不好的預兆

「嗄!!」羅東一下運氣,對著孤魂一聲嚎叫,屍氣爆發

孤魂直接被屍氣擊散,永不超生,但當他視線能看到莫海時,他一臉錯愕

「一齊落去啦!」因為莫海拿出了畫龍戟,把繩索斬斷了

「喂!!」繩索斷裂,羅東瞬間失重,雙腳找不到力點,跟著繩索一起下墜

「細佬啊哥!我帶咗個落嚟陪你啦」莫海閉上眼接受生命的結束

嘭!!嘭!!!

兩聲巨響過後,就是一片寂靜

莫海倒臥在血泊之中帶著微笑的逝去,在他眼中,他將羅東一起拉下地獄已是挽回最後一點的尊嚴,更是對兄弟們的一個交代

但…..

他不知道….

墜樓的衝擊對羅東的身體的確可以造成重創,但距離要取他的性命,還有一大段距離

「呃….嗄…..」羅東從自己瘀黑的血上站起

身體多處關節都嚴重變形扭曲,更有一些斷骨已刺穿了皮膚凸出,畫面嘔心非常

幸好現在是夜深時分,街上無人,要不然有人看到這樣重傷的人還可站起應該會引起恐慌

「你老母….哈哈哈!爽!」原本滿臉憤怒的羅東突然大笑起來

羅東站在原地讓傷口癒合,紅光從身體多處傷口冒出,好快傷口都已痊癒

「你估我會咁易死咩!?哈哈哈!!」羅東走近莫海的屍體踢上了一腳

而這刻,段天和習維他們剛好走到天台

「唉~依個羅東,連殺隻蟻都要搞到自己咁狼狽~」習維重新把領呔和袖口扣好,整理儀容
今日又要開夜夜啲或者聽日出文
又OT不過依家打緊文!夜啲見!
「習維,你要記住,我當初帶你返嚟就係唔想你好似啊東咁,你係聰明人,唔需要好似佢咁」段天突然語重心長的對習維說

「呃…係嘅!Boss」習維遲疑了一下才懂段天的說話

「Boss!!咁我地依家應該點做啊!」羅東從地面叫囂

「所有野我會搵人處理,你同習維即刻返去」段天亦從天台回應羅東

「好!收到!」羅東收到命令後就真的立即離開了現場

「Boss~咁我都返走先~我會通知人即刻過嚟清理現場」

「好~」

話畢,習維就直接從天台的圍欄跨下,然後沿著外牆玻璃一直下滑,飛快地便落到地面

而他們不知道,就在剛才莫海墜下時,他把手上的畫龍戟飛擲了出去

畫龍戟是靈器,它能自主的尋找下一任主人

昨晚的事情大概就是這樣

………

莫盡跟著段天他乘坐電梯到了昨晚一戰的樓層

「依到……」莫盡一步出電梯門就感應到辦公室中殘留著的屍氣

「係咪有咩問題啊~莫大師」段天故意問他

「嗯…..我再睇睇先」莫盡當然已察覺到古怪,但他先不亂下結論,再到處看看才下定論

他慢慢一步一步前行,好快便走到昨晚莫洋被斬下頭顱的位置

他站在那位置閉上眼不動

「……..」他感覺到徒弟的魂魄曾短暫的停留在這裡,但卻又很奇怪

奇怪在於,魂魄消散了

莫盡悄悄的從工具袋中拿出了一塊玄天鏡,這塊玄天鏡外形酷似八卦鏡,一樣是八角形的外表,不過玄天鏡是呈水晶藍色的

它反影到三界六道以及妖魔鬼怪的真身

莫盡背向段天等人,然後將玄天鏡放到腰間找對位置來照著他們

玄天鏡反影不到段天等人的身影

這一刻,莫盡總算確認了段天他們的身分是三界六道以外的異物——殭屍

段天不笨,當然知道莫盡正用玄天鏡照著自己,並已經發現了他們殭屍的身分,但他不急

因為他知道莫盡一定不會當場揭破,所以大家便配合的看看莫盡打算將這場戲怎樣演下去

「嗯…段生,唔好意思啊,我今日身體有啲唔舒服,風水我地擇日再睇好嘛?」莫盡決定先找個理由離開,因為在這法具不足的情況下,他並沒有信心一個人能夠應付他們幾人

「哦~你冇事啊嘛?洗唔洗我地車你去醫院檢查一下?~」

「唔洗啦,我返去休息下就得㗎啦」莫盡拒絕段天去醫院的提議

「咁我地車你返去啦~」段天再說

「唔洗勞煩段生你啦,我自己搭的士返去就得」莫盡再次拒絕

「唉~咁好啦~既然你決定要自己走咁我都唔逼你啦~身體唔舒服返去個陣小心啲~我地再約~」

「好,再約」

「習維~送莫大師落去」段天吩咐習維

「好~莫大師依邊請~」習維一聽到段天的吩咐就馬上行動

於是莫盡就跟著習維乘搭電梯下去了

「Boss!佢啱啱….」羅東正說一半

「我知~莫盡係聰明人~我信佢唔會咁快拆穿我地~」段天已知道羅東要說什麼

「Boss~咁我地洗唔洗派人跟住佢尾?」媚娘問段天

「都好~順便幫我再查下佢個女係邊~」段天邊說邊擺出了一張陰森的嘴臉
星期日都要開工啊
掙扎!
掙扎完!收工聽日繼續掙扎
好似睇緊戲咁,好有畫面
咽喉炎咩黎 吞口水好痛
莫盡離開後緊急的把莫逆召回了南陽集中地

「咩話?!佢地真係殭屍?!」莫逆聰聽到莫盡說後大感驚訝

「嗯…唔會有錯㗎啦,我用玄天鏡照唔到佢地,同埋你睇下」莫盡拿出他剛剛用我玄天鏡

玄天鏡的鏡面碎裂了

「屍氣擊碎玄天鏡…..盡哥,依幾隻野唔係講玩喎….」莫逆看到玄天鏡後也得悉事情的嚴重

「咁你知點解我會即刻叫你返嚟啦,我估莫濤四兄弟都兇多吉少㗎啦」莫盡搖頭嘆息說

「最大問題你知唔知係咩啊盡哥,佢係段氏集團主席啊!全港最大財團,醫院、銀行、酒店、超市,甚至快餐店佢地都有……」

「我都知….」

「即係我地香港原來一直比依班怪物壟斷緊….」莫逆愈想愈不敢相信

「……..」莫盡沒說話

「咁….我地依家仲同唔同佢地合作,上次就話淨係覺得佢地份人古怪姐,依家知道佢地係殭屍….」

「我…..」

鈴…鈴…叮….

莫盡正想說話時,電話響起了,莫盡猶豫的看著電話,不敢接聽

「做咩啊?係姓段個條友打嚟啊?」莫逆看莫盡這麼猶豫不決的樣子,以為是段天致電

「唉..唔係…..係凱祺打嚟」莫盡嘆氣說道

「凱祺打比你喎,仲咁愁?我幫你聽,我好耐冇同佢講過野啦」莫逆一手搶過了電話

「喂….」莫盡想阻止也趕不了

「喂~凱祺」莫逆接通電話

「你係邊個啊?佢呢?」凱祺一聽,發現不是父親

「我係莫逆叔叔啊,好耐冇見啦~你依排點啊?」莫逆還打算用長輩的身分繼續問好

「過得唔好,可唔可以比返佢聽?我有野搵佢」但凱祺並不打算跟這個叔叔多聊幾句,而且態度還是一貫地差

「呃…..好啊,我地下次再傾,你等等啊」莫逆沒癮的把電話遞回給莫盡,莫盡深呼吸一口氣才接過電話

「喂~凱祺」

「你做咩無啦啦比你部電話人啊?!」凱祺確認是自己父親的聲音後,就馬上開罵

「人地莫逆叔叔都係想同你打聲招呼姐」

「無啦啦打咩招呼姐,十幾年冇見,我有急事搵你啊」

「急事?做咩啊?!」莫盡聽到凱祺說有急事立刻變得緊張起來

「啊媽琴晚暈低咗….送入咗院,醫生驗到佢有末期腦癌…..」凱祺說出這事時,語調明顯不同了,應該不是在說謊

「…….你嗰個叔叔呢?」莫盡遲疑了一下後問

「佢一聽到醫生話要醫要好多錢就話有急事走咗啦…..如果唔係我都唔會同你講」

「得….比啲時間我,你地係邊間醫院」莫盡閉上眼,身體傾前將雙手手踭放在大腿上

「我驚啊媽唔係好多時間….你要快,同埋佢叫我唔可以同你講邊間醫院,佢唔想係見到佢咁」

「嗯…..你啊媽真係…我會諗辦法㗎啦,比兩日時間我」莫盡苦惱的說

「嗯..」

通話結束…..但莫盡卻保持著動作,一動不動

「盡哥,咩事啊?」在旁的莫逆當然第一時間關心莫盡

但莫盡依然毫無反應

「盡…盡哥…喂…」莫逆直接動手搖晃莫盡

「呼….我冇事….不過….」

之後莫盡將通話的內容告訴莫逆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞