[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
你知就好
打咗大半,目標係聽日出文
雖然我好鍾意九尾都唔想佢死,但係如果佢死得好睇嘅唔緊要啦
咁你覺得第一季佢死得算唔算好睇
好睇,但感覺好短暫嘅光輝。。岩岩出現就拎飯盒。。
「其實點解你地要咁多事~」習維一邊揮擊出屍氣,一邊向英叔逼進

「我地人類嘅情感,你地畜生又點會明啊」英叔說話也沒有在跟習維客氣

「哈~…人類嘅情感」習維原本是在冷笑,但腦海裏卻閃過一些過往的片段

「興哥!」

「添!」

「走啊!!」

「斬死佢!!」

「仆街仔!!」

一幕幕舊事畫面像在習維面前重演

「砰!砰!」直至兩聲猶如槍聲的巨響響起,才把習維的神拉回來

原來是莫逆和段一凡的戰鬥所發出的,是莫逆的繩鏢擊打到牆上的聲音

「嘩~講兩句就發曬呆咁款,睇嚟有啲過去喎」英叔笑著諷刺說道

「…….」習維沒說話,而是眼神更滲出要殺掉英叔的決心

咻!!!習維突然腿一蹬,消失在英叔面前

英叔馬上閉上雙眼,用弓箭手那對空氣流動的敏感觸角感應習維的蹤跡

咻…..

「左邊!」英叔立即將弓往左邊一揮

擊了個空,習維在英叔揮動木弓的一刻就改變了方向

習維從英叔的身後繞過,英叔也趕緊反應過來,將木弓收起,希望能護住後背

但也是被習維先快一步,背上多了幾道抓痕

「嗚啊!!」英叔吃痛往跳了數步

這次習維學聰明了,沒有停下攻擊,乘勝追擊

他追著英叔的背,一腳下去,將英叔踩在地上,然後習維將指甲伸得更長,準備刺到英叔的背上

「呃..嗯?!」英叔也是一驚

但就在此時!

咻!!啪!!

「啊嘶!!」踩著英叔的習維突然喊出一聲並往前倒下翻了一圈

原來是莫逆的繩鏢救了英叔的命

「英哥!失去策咗啲喎!」莫逆帶點諷刺的笑說

「唉….柒曬」英叔就趁此機會站起

「你顧好自己先啦~」

嘭!!!

段一凡看準莫逆分心之際一擊把他打飛,莫逆被擊飛撞到牆上

「嗱!啊逆!一人柒一次,唔好講出去啊」英叔幸災樂禍的說

「啊…屌那媽…咁陰濕」莫逆生氣看著段一凡,然後將自己撐起,再拍拍身上的塵土
睇住先大家聽日再補一段
「咁洗唔洗同媽媽投訴?~」段一凡笑說

「呸…」莫逆吐出口中的鮮血

「我點敢勞煩你啊嫲啊」莫逆暗笑說著

「咩啊….啊嫲?」段一凡聽後卻是一頭霧水

「哈,你老友真係智商幾低㗎喎」英叔對習維說

「……」習維對於後段一凡的表現依舊是無語

「老友,佢啊媽係你啊嫲,咁佢係你邊個啊!」英叔給予段一凡「提示」

「我…嫲..佢….我..啊爸」段一凡又真的在認真的思考

「哎,乖啦」莫逆看準段一凡說話的頓點回應

「呃….你兩個仆街」段一凡這才明白自己被耍弄了一圈

「哈哈哈,你真係講」英叔對著段一凡捧腹大笑

「我今日一定殺咗你!!」段一凡突然向著英叔衝去

「哦?好啊!交換玩下!」英叔也拎著自己的木弓應戰

「又會換得咁突然嘅」莫逆說

「你自己執生啊啊逆,條友唔係同你講笑㗎」英叔跟莫逆說

「你同我定啦英哥,我冇你咁大意嘅」莫逆十分有自信的說

「睇下點」英叔一笑便專注面前戰鬥

………

最後,我們看看葉靈和啊武的那邊

他們也正陷於苦戰之中

「呃啊!!!!」啊武的臉被按在地上摩擦,但又反抗不了,只有慘叫的選擇

而葉靈也受傷倒坐在一旁

「武….啊…」葉靈忍著一手痛扶著牆一手用斷了半截的桃木劍撐著站起來

而二人面對的正是破壞力最高的——羅東

「冇癮嘅!!」羅東將啊武像玩具一般隨手拋開

砰!!!

「啊….」啊武被擲到一檔店鋪的鐵閘上

然後羅東走向了葉靈的方向

「搞掂埋你,我就可以過去陪媚娘啦」羅東對著葉靈邪笑

「呃…嗄…嗄…」面對絕對武力的羅東,葉靈顯得恐懼又無助

「你快啲死啦,你死埋我就走得㗎啦」羅東舉起拳頭,並弄出「啪啪」聲響

「嗄….地土符縛!束!!」葉靈舉起兩指在半空畫了個圈
今日出埋另一半之後文嘅篇幅會回復正常 !
推推推
Push
月巴加油呀,去返之前出文嘅狀態呀要!
靈姐
阿烈:媚娘
呢個時候佢哋應該未相識㗎喎
但疆屍群係咪有上世記憶
今世連殭屍佢地都冇咗確實記憶但佢地會有強烈感覺
你咁樣開故得唔得嫁
下?!冇事嘅!又唔係咩重要劇情
媚娘收起雙爪,往留退了幾步,而葉尚生面前的血水也散開了

「烈?」九叔問

「九叔唔好意思,嚟遲咗」啊烈說

「嗯」九叔淡淡一笑

「你再遲啲嚟我就死㗎啦」葉尚生撐著畫龍戟一拐一拐的走過來

「遲到好過冇到啦」啊烈笑說

「哎,唔好分心」九叔指著前方,示意二人要留心媚娘的動向

眾人望前,只見媚娘呆住的站在原地

「佢停曬手,咁即係點?」啊烈依然拿著雙爪刀在防備

「佢….」葉尚生瞇起眼定睛的看著媚娘

「做咩」啊烈問

「佢….佢塊面好紅喎」葉尚生看清媚娘的臉

「好紅?九叔,會唔會係咩把戲?」啊烈問九叔

「唔知,你地留神」九叔也不清楚狀況

「…….」媚娘眼神不定的偷瞄著啊烈

「你到底玩咩花樣」啊烈堅持著戒備狀態

「呼…..」而媚娘就深呼吸一口氣

「靚仔~你係邊到出嚟㗎,你一下就跳咗入我個心喎」媚娘說出一句土味情話

令對面三人都一同打了個冷震

「嘩……」葉尚生更是直接嘩然,然後他看去旁邊的啊烈

「我都差唔多姐,又唔讚下我嘅」葉尚生半玩笑的說

「嗯?」九叔嗯一聲將臉轉一轉向葉尚生

「我冇講野…」葉尚生識趣收口

「呵~今日就同咁多位玩住咁多先~」

「靚仔~我地遲啲再見啊下~」

媚娘特別指著啊烈,跟他說

「呃…咩啊」啊烈則一臉無奈的不懂媚娘在搞什麼

然後媚娘就真的離去了,不見了她的蹤影

「喂,你掂喎!一出場就嚇走佢,你知唔知我同九叔搞咗幾耐啊」葉尚生走上前搭著啊烈的肩膀

「呃….我都想知咩事,但佢….」其實啊烈也對媚娘有種說不出的熟悉感,但確實是為何就不得而知

「係喎,你又會嚟咗嘅?」葉尚生轉問啊烈

「嗯….係啊航佢地….格硬拉我嚟」啊烈吞吞吐吐的說

但其實大家都知他只是在口硬,心裏明顯是想來幫忙

「佢地??除咗啊航仲有邊個嚟咗?」九叔問

………

咻!!啪!!

突然段一凡吃了一記繩鏢的攻擊

「啊嘶!!你點解仲得閒打我!」段一凡生氣的回頭怒罵莫逆

但莫逆卻正在專心苦戰習維,根本不可能有時候偷襲段一凡

「嗚啊!!!」說時遲那時快,莫逆就中了習維的一記重腳,雙手抱腹,整個人向後滑行數米

「嗄…都痴撚線…嗄…我仲邊有時間打你」莫逆唇邊流一行血絲

「白痴!後面啊」剛看向段一凡的習維突然大叫

「嗯?!」段一凡這才驚覺背後有人,他想跳走

「太遲啦!哈哈哈!」英叔看準時機一下飛撲,從後將段一凡抱著,不讓他動彈

「啊魚!!」英叔大叫

「幫緊你!!」

原來最後趕到的一人是王奇!!

他知道英叔正配合自己,所以他也聰明的跟著英叔節奏去走,他看到英叔抱著段一凡,馬上一踏跳起,一手拿著繩鏢鏢頭往段一凡的正前額插去

「喂!!!喂!!!唔好啊!!!」段一凡看到眼前的景象,眼都快瞪大得要掉出來

但也改變不了什麼

鏢頭狠狠插進了他的前額!!

「啊!!!!」段一凡發狂大叫,一道黑光在他額前的傷口滲出

「喂魚!唔對路!退!」英叔看段一凡的情況不對勁,立即叫他們後退

「係!!」王奇後退的時候還用力拉扯繩索,將繩鏢拉出,對段一凡造成二次傷害

習維看見段一凡如此狀況也停下了手腳沒有再狙擊莫逆

莫逆就趁這時也退回英叔他們身邊

「嘩….英哥…依隻野真係唔係普通料嚟㗎喎」莫逆按著腹走近英叔

「係咪啊,我都講咗㗎啦,你又懶醒」英叔揶揄說

「哈….」莫逆也不好說什麼,只好冷笑一聲

而此時的段一凡仍然在痛苦咆哮,習維則在後方皺眉看著他

「係咪就係你搞到我老婆冇咗個BB」王奇就突然拿著鏢頭指著習維
出到依到終於可以講我諗依次分組打怪諗咗好耐先諗到邊個同邊個一組,邊組又要對付邊個,最後出現嘅幫手又要係邊個大家睇咗之後唔知有冇發覺佢地都係有淵緣嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞