[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Lm
如無意外,今晚應該有文出
「嗯,出街?唔阻你地」葉靈看了一見智妍再跟陳天航說,然後就想從他旁邊走過

「佢係陪我出去買飯」而陳天航就在葉靈經過身邊時拉住她的手

「你嘅事,點解要同我交代」葉靈一手揮開,就頭也不回的回到家中

「哎!妹頭!有冇見到𡃁仔啊?佢同武妹去買飯啊,有冇叫佢地幫你買埋」屋內隨即響起英叔的聲音

「見到,我叫咗佢地唔洗買」葉靈回答

而這時屋外的二人也聽得清楚

「行啦」陳天航跟智妍說

「喔…係!」智妍乖乖跟著陳天航的尾

陳天航一直沉默前行,令氣氛陷入尷尬氛圍當中

「係呢,航哥啊」智妍鼓起勇氣嘗試跟陳天航說話

「嗯??」陳天航稍稍將頭轉後

「你係幾時識我啊哥㗎?以前唔聽佢提起你嘅」智妍問

「應該係年幾前?大概啦」

「係點識㗎?年幾前…即係唔係中學同學啦」

「有一排我跑步,佢見到我唔標準,就過嚟教我,個陣開始順勢跟佢學拳」

「哦~原來係佢啲學生,即係都要叫我一聲師姑啦~」智妍得戚的說

陳天航沒有回應,二人又沉默了一會

「我想八卦下啊…」智妍隔了一會又說

「明知八卦就唔好問啦」陳天航明顯的不想回答

「唔係呢,我想知你同啱啱個女仔咩關係啊!?你好似好關心佢,佢又好似唔想理你但又好似好著緊你咁」智妍毫不修飾的問出問題

「唔知」陳天航暗暗反了一白眼

「唔好唔知啦~你講啦!」智妍這次直接「動手」,上前捉住陳天航的手臂

「呃….你做咩?!」陳天航被智妍的動作嚇到

「你講啦!我好想知啊!」智妍不斷搖晃陳天航的手並用那她那圓滾滾的眼睛看著他

「哎…得得得得!!唔好再搖啦」陳天航無奈看著她只好屈服,畢竟是兄弟的妹妹

「好野!你講啦!我聽緊!」智妍雙眼發光般看著他

「冇」陳天航單說了一個字

「下?!冇?咩冇啊!冇㗎啦?!」智妍被簡短的回應嚇到

「係,冇,我同佢就係從來都冇關係,冇開始冇結束,朋友一個」陳天航再說

「冇開始姐,咁可能佢中意你呢」智妍試探的說

「唔知」陳天航又變回簡單的回應

「咁….」

「今日係講咁多」陳天航果斷拒絕再講下去

「下….但係我….」

「我話係咁多!」陳天航回頭怒盯智妍

「嗯…..」智妍被嚇呆在原地不敢作聲

這時一個婆婆經過二人旁邊

「哎喲!靚仔!!原來係你啊」是住在附近的一個婆婆

「呃…係啊靚婆」陳天航認得她就說

「靚仔啊!靚婆要鬧你啦!唔可以對女朋友咁惡㗎!!女朋友係拎嚟錫㗎!」靚婆揮了一下自己的拐杖

「下??靚婆!佢唔係我女朋友嚟㗎!」陳天航想解釋

「我唔聽啊!你個死袋!蝦女朋友!我打過你先得!」靚婆舉起她的拐杖往陳天航的屁股打去

「喂!靚婆!唔好!!啊!痛!喂!靚婆!你聽我講先!」陳天航被打得「扎扎跳」,他也不可以還手,怕傷到靚婆

「我打過你先得啊!衰仔!」靚婆愈打愈起勁

「嘻嘻」智妍看著陳天航被打的站在旁邊偷笑

「你仲笑?!幫手啦!」陳天航看到智妍偷笑就說

「好好好~」

「哎啊哎啊!靚婆係咪啊~唔好打佢啦」智妍上前蹺著靚婆的手

「嗄….嗄….女啊!以後佢蝦你…嗄…記得同我講啊…嗄…靚婆幫你再打佢」靚婆打完一輪後也喘得快要說不上話

「靚婆啊…都話佢唔係我女朋友咯…」陳天航想再解釋

「你仲講?!」靚婆又打一下

「好啊~放心啦靚婆!佢冇蝦我啊」智妍為陳天航解釋

「嗄…好啦好啦,靚婆攰啦,靚婆返上樓先」靚婆在智妍的調停後終於肯放過陳天航

「嘻嘻」智妍再次看著陳天航偷笑

「你仲笑….」陳天航無奈的看著她

「你啱啱個樣好蠢」智妍笑說

「…..走啦,快啲去買飯」
智妍係咪夠鐘賣鹹鴨蛋
佢啱啱先出場咁快想佢死?!
上季都係出場無耐就比鬼分屍
我講過今季唔會亂殺人嘅
今日有文
期待中👉👈
必須留下正皮
而就在這次之後,智妍跟陳天航的關係居然逐漸的好了起來,最起碼沒有了最初的尷尬

但九叔的家就愈來愈顯得擠逼,一個四百尺多些的單位要逼下接近十人

這日,眾人又完成了一天的訓練,大家都累透

「以我地依家咁嘅進度,世界末日都未打得贏班友啦」啊烈憤慨又失落的訴說

「急唔嚟嘅,烈哥仔,你地幾個先學得個唔夠一年,已經算係超水準㗎啦」英叔拿著水杯走到廚房喝水去

「咁又的確係,你地嘅資質超乎想像,不過…係唔夠時間」莫逆也搭上一句

「喂,死仔你坐過少少啦」英叔拍打葉尚生的大腿讓他坐好一點

「點解你一定要同我逼姐!」葉尚生原本是閉上了眼頭仰天的在休息

「其他地方仲有位咩?」英叔一臉無奈的問他

「我依張係一人梳化!!隔離….」葉尚生打開雙眼,坐直腰板一看,自己也停住了

因為旁邊的位置都已坐滿了人,陳天航跟啊烈啊武三人已逼在一張二人沙發上

「我地已經好逼㗎啦」啊烈笑說

「生哥,你覺得我地仲逼得落?」啊武也說

「……」葉尚生也無話可說

「咁你仲唔讓開??」英叔再拍一下葉尚生的大腿

「得,我比你坐」葉尚生直接站起把沙發讓給英叔

「乖仔啊!」英叔搭搭他的肩膀

「我去坐飯….枱個邊…..」葉尚生剛起來就馬上想坐回沙發上,皆因餐桌那邊已坐了九叔、葉靈、王奇和莫逆,位置也不是鬆動

但這時沙發已被英叔坐下

「嗱!死仔,係你話讓比我㗎」英叔得戚的說

「好好好~當然冇問題啦」葉尚生假笑的看著英叔

「咁你仲企係到阻住我睇電視?!死仔!」英叔更是一腳將葉尚生撐開

「啊!你….」葉尚生正要開口大罵時

「得啦,啊生你坐依到,我走啦」這時莫逆站起來說

「好啊!唔該你啊逆叔」終於找到位置坐的葉尚生露出笑容

「我都返去啦」王奇也跟著莫逆站起,二人打了個眼色,但眾人都沒留意到

「啊魚咁早返去?」霸到位置的英叔蹺起了二郎腿問王奇

「嗯,我早啲返去陪下夢晞」王奇說

「個衰妹依家點啊?」英叔問

「一直都情緒低落,唔係太肯食飯」王奇落寞的說

「唔緊要啦,你多啲陪下佢都啱㗎啦」

「嗯,我會,我依家就買飯返去陪佢食」王奇說完就拿起工具袋離開

「咁九哥英哥,我都走先啦」而莫逆也跟著王奇腳步離去

「好啊」英叔跟莫逆擺了擺手道別

「好啦,我地又要猜邊個去買飯啦」啊烈說

「嗱生哥!你今次都要猜」啊武對葉尚生說

「唉!得啦得啦,我猜」葉尚生長嘆一口氣

「其實點解你地唔叫外賣?」葉靈不解的問

「九叔中意食粉麵,英叔中意食煎炸野,你就中意食清淡野,點叫?分幾次叫?」而陳天航就說

「嗯….當我冇講,反正唔洗我買」葉靈聽後戚了戚眉說

「嚟啦,猜啦」啊烈伸出拳

在眾人打算猜拳時英叔突然說

「唔洗猜啦!你地英叔我安排咗啦!」

「安排咗??」眾人不解

而就在這時,智妍就拿著數袋滿滿的購物袋進來了

「大家好啊~」智妍舉起那些購物袋

「妹?!點解你嚟咗嘅」啊武看到自己妹妹突然到來感到驚訝

「嘻嘻」智妍嘻皮的笑了

「登登!依個就係我講嘅安排啦!」英叔突然站起說

「英叔…你做咩叫佢嚟啊??」啊武跟英叔打了個眼色

「哎呀!啊妍女同我講話佢煮野食好叻啊嘛!咁咪叫佢上嚟煮比我試下囉」英叔笑著揮揮手說,示意啊武不要緊張

「咳嗯」這時九叔乾咳了一聲

「咩姐老野,我係見夢晞受傷之後都冇人煮好野比我地食,成日都要食外賣,所以我先搵啊妍女煮餐飯姐」英叔立刻轉向九叔說

「嗯….你下次唔好咁冇分寸」九叔嗯的一聲後沉默了數秒才說

「哎!得啦!妍女!買咗咩餸呢」英叔雙手合十搓揉

「我冇買啲咩好野啊,好普通㗎咋」智妍把手中的購物袋打開

「得㗎啦,我地好隨便㗎咋」

「我買咗條黃立䱽豉汁蒸、仲有兩斤蝦就蒜蓉開邊蒸,苦瓜牛肉仲有豆豉鯪魚油麥菜」

「嘩~啱曬老野同妹頭啲胃口啦」英叔說

「啊!同埋英叔你話你中意煎炸野,所以我都準備咗鹹魚煎肉餅」

「嘩嘩!咁有英叔心啊!乖啊」英叔拍拍智妍的頭

「英叔啊,佢唔係細路女㗎啦,你唔洗咁讚佢」啊武則說

「我中意啊!英叔唔好理佢姐!」智妍對著哥哥吐舌頭

「你個衰妹!」啊武盯著智妍,而智妍就恃著有英叔撐腰,一臉不在乎的看回啊武

「等陣,你地冇發覺啲野咩?」啊烈突然說

「咩啊?」葉尚生問

「有咩啊?」啊武也不懂

「豉汁黃立䱽、蒜蓉蒸蝦同苦瓜牛肉都係啊航最中意嘅餸嚟㗎喎」細心的啊烈發現一些端倪

「WOW~」葉尚生馬上起哄
因為劇情偏向日常唔會太刺激,所以篇文長過平時個啲
日常幾好睇
Ok嘅,但係煮餸嘅過程唔使寫吓😁
你咁講!我就寫比你上網copy
雞蛋6隻……
幾溫馨
糖呢,兩….
航仔入去幫手 之後
笑聲笑聲,滿載溫馨
蕉兄平時係屋企唔好睇咁多呢啲啦,會壞腦㗎
睇下睇下 又追完post🤭🤭
用咗幾耐時間先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞