[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
上世佢餓死咗
實力應該麻麻?
遙遠視像?!
笑左佢有份餓死咩
上世係上世嘅事姐今世佢勁咗好多嘅,以目前為止,佢能力依然係啊烈佢地之上
無記錯係困住咗,同夢姐老豆一齊死喺入面
所以應該係餓死
王奇係同王尚,即係佢老豆,一齊被困咗係秦始皇古墓佢地對付唔到眾多嘅鬼蠍
終於搞掂完屋企人婚禮如無意外聽日可以出文
打緊啊
鏢頭一直鏗鏗的在地上拖出火花

「嗯~武器升級咗喎~」習維雙手放在腰後從容不迫的說

「特登用嚟招呼你」王奇走到跟習維只有十米左右的距離

「呵呵~我樂意領教!」習維眼睛秒變銳利

逢!!!一道狂風刮起,習維已不在原地

「嗄!!」王奇預判習維的攻擊方向,抽起繩鏢將其揮轉到身邊,沉重的鏢頭往王奇身後擊去

鏘!!!鏢頭立即傳來巨響,真的讓王奇預判成功,習維果真是兜到他的身後突擊

「有趣~!」習維像是找到對手一樣,嘴角不自覺上揚了

王奇迅速轉身,用腳勾住繩索往回一勾,然後後手再補一下拉繩,鏢頭就被他收回腳下

鏘!!鏢頭沉重座地

王奇再次抽起鏢頭,左腳踏後,右腳作為圓心令身體自轉一圈,鏢頭亦因此跟著轉了起來

「嗄!」王奇在鏢頭轉得高速時放手,鏢頭頓時就像脫韁野馬一般往習維衝去

呼!!!

鏢頭衝前的力量大得令周遭的空氣都呼呼作響

習維碎步後退,看清攻勢後便儲力擊出一道屍氣跟鏢頭對衡

王奇看到立刻伸出一手的雙指並將其咬破,然後將血塗到繩索上

「敕令!破君!」王奇唸出咒語,鏢頭就像充衝勁一般,忘記了地心吸力猛力的向前衝

呼!!!!二人對衡之下鏢頭跟屍氣之間的空氣雜亂聲變得更加強烈

最後…

嘭!!!

二人之間直接炸開,鏢頭與屍氣都雙雙被彈開

氣流衝擊之下,王奇也被彈飛好幾米,幸好他身手尚算敏捷,他在半空將鏢頭揮插在地面,然後拉緊繩索,將自己拉回地面站好

而習維就只被彈開後退了數步

「我繼續㗎啦~」習維一站穩就再度儲氣而上

他雙手放後儲氣,頭向前壓,以高速逼近王奇

「龍神敕令!火神祝融借法!燎!」王奇決定先發制人,唸出咒語後揮動繩鏢

鏢頭馬上燃起了烈火,將鏢頭包圍住,向習維襲去

習維一個跪地滑鏟,身體向後彎去,行雲流水的動作令他跟繩鏢擦身而過,但飄逸的領呔就遭殃,被火焰吞噬了

「聽命!降!!」王奇看此立即再喊,然後鏢頭就像有生命一般聽令於王奇,直轉向下

「嗯?哈」習維對王奇這一著也有點意外,但只淡淡一笑

只見他張開嘴巴

「嗄!!」習維對著正下墜襲來的鏢頭一聲震喊

鏢頭直接被彈開了

「呃……」王奇像九叔那般瞇起眼,他的心裏也自知自己真的不是習維的手腳

「嘻~仲有啲咩把戲啊~可以即管用曬出嚟啊」習維看著停下攻勢的王奇,重新站起

「……..」王奇不作聲的站在原地

「睇嚟冇曬花樣啦喎~」習維恥笑說道

「…..」王奇依舊沒說話

「你咁樣點對得住你老婆啊~」習維故事挑釁王奇

「你收聲啊!」王奇一聽到習維提起夢晞就馬上火起

「你發火都冇用~鬼叫你自己冇用~今日你自己送上門,唔止你要死,你同行要死~嘻嘻~」習維說的同行是指跟王奇同行而來的莫逆

「啊~係啊仲有你老婆~」

「嗯?!」王奇又被挑動情緒

「我會送佢落嚟同你團聚㗎啦~」習維掩嘴一笑

「呼….老婆…我對你唔住,我返唔到嚟見你啦」王奇這次王奇沒再被習維的話挑動到

他深呼吸一口氣說

「喔~?哈哈哈!!!你終於都明白自己今日難逃一死啦~」習維狂妄的笑了

「我會….不過係拉埋你!!!」
搞掂埋後日個band show就終於會得閒返我練野練到啱啱先返到屋企
餓死係呢個故特色黎
遲啲餓死埋段天,the end
「求祖師庇佑,今日西樓弟子誓殺邪魔」這一刻王奇臉多了一份赴死的決心

「又有咩把戲啊~」習維卻不以為然

「太上老君,教我殺鬼與我神方。上呼玉女,收攝不祥。」王奇將鏢頭放到腳邊,沉重的鏢頭漸漸地滲發出一道紅光

「嗯?!」習維開始意識到不妥

「登山石裂,佩帶印章。頭戴華蓋,足躡魁罡,左扶六甲,右衛六丁。」

「前有黃神,後有越章。神師殺伐,不避豪強,先殺惡鬼,後斬夜光。」王奇的身體愈唸咒就愈是滲出刺眼的光

「東!!!退!!」習維感覺到不妙立即叫羅東撤退

「下?!玩到興起喎!!」羅東回頭望向習維

「嗄….嗄….玩你老味啊!」滿身是傷的莫逆趁著羅東回頭的機會,雙手握著他繩鏢的鏢頭,奮力箭步前跳

唰!!鏢頭正中了羅東的心臟位置

「哈哈哈!!今次到我笑啦掛!」莫逆初嚐反勝的滋味,有點得意忘形

「呃….啊!!!」羅東握著插在胸口的鏢頭

「何神不伏,何鬼敢當!願消陽壽,殺絕邪魔,求師借法,嗚呼太上老君急急如律令!」王奇唸咒完成

轟隆!!!一道旱天雷憑空閃來!

直打在王奇身上!!地上的沙塵亦被衝力揚起,王奇消失在沙塵霧中

「嗯…..」習維已將自己跟王奇的距離拉到極遠,保障自己

「哈哈哈哈!!!!」而同時,剛剛受了「重創」的羅東突然狂笑

「又點啊….」莫逆無奈至極的看著羅東

唰!!羅東將鏢頭從身上拔出

「哈哈哈哈!!!你以為我真係咁易會輸咩?!哈哈哈!!」羅東把鏢頭隨手一拋

「邊有可能…..穿心都冇用?」莫逆也不知是苦笑還是無奈

「哈哈!你都唔會有命離開依到,我都唔怕講你知」羅東的表情變得陰沉

然後他把手伸向胸口,把衣服扯破,雙手的手指慢慢的扣進胸口的肌肉上,瘀黑又濃稠的血液在指孔間緩緩流出

「嗄….哈哈…..」羅東表露出興奮的笑容,簡直就是一個變態

嘶!!!!最後他竟直接把自己的胸肌直接撕開了,把胸肋骨都露出

「嗄…嗄….哈哈….你睇下,我個心,唔係我身體入面㗎!!哈哈哈!!!」羅東把胸口肌肉打開,雙手攤直活像一隻異形,把頭抬高,像是為自己感到自豪一樣,而他鬆手以後,胸口的肌肉已開始在回復,肉眼可見的一條條的肌肉纖維正在重新駁上

「到底你地係乜撚野怪物嚟㗎!」莫逆怒火攻心怒吼說道,伸手用靈力把鏢頭收回

「交返盡哥出嚟!!」莫逆拿著鏢頭想再次嘗試滅殺羅東

但可惜幻想跟現實永遠都不會同步,在莫逆跳前時,羅東左手一手就捉住了莫逆的頭,並用力握緊

「呃…..啊!!!」莫逆鬆開了手中的鏢頭,雙手不斷抓刮羅東的手,但羅東根本就像不痛不癢般的,毫無反應

咔咯!!莫逆的頭顱被羅東握至發出碎裂聲

「哈哈哈~你咁想見你大佬,我就比你見啦」

嘭!!!羅東左手用力一拋,右手即補上一拳,莫逆被差不多的招數再次打飛開去

………

象山上

叮…叮….鈴…

九叔的電話響起

「喂…九叔」電話裏傳來柔弱的聲音

「夢晞?有事?」九叔也對夢晞突如其來的致電感到愕然

「啊奇係咪仲係你個邊啊?」夢晞問

「奇?佢未返到?」九叔眉頭一皺,感覺到事情有點不妙

「係呀…佢好耐之前已經同我講話返緊嚟…..但係依家都未返到,打佢電話又唔通」夢晞說

「哦,佢啱啱漏咗野返轉頭拎,你係屋企乖乖地等佢」九叔也未知王奇發生何事所以只能先騙著夢晞,免得她操心

「好啦,拜拜九叔」夢晞也沒懷疑沒追問

「嗯,乖乖地等,佢會平安返嚟」九叔說

掛斷電話後

「嘩幹!九叔英叔!太極門打開咗喎!」葉尚生驚訝發現家中隱蔽的密室「太極門」被打開了

「咩話?!」眾人這才發現不妥
終於都完曬所有野屋企人婚禮、自己表演,忙足成個月
今晚應該出到文
咁都好尐,幾驚到屋企人表演,自己婚禮
要等到我結婚,我諗都要十年
王奇可以拜拜了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞