[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
無 記得
痴線,好記性
今晚應該有文
黎啦黎啦
可能一陣都有
「唉~所以我幾時都話我地𡃁仔真係溝死女唔洗本」英叔也笑說

「你啊妹頭,再唔發力就比人追走㗎啦~」英叔奸笑的望向葉靈

「痴…痴咩線!我唔知你講乜」葉靈的臉一下通紅了起來,然後蹺起手別過了面

「靈姐面都紅曬啦,仲扮咩啊,我兄弟係筍盤嚟,大把人爭㗎」啊烈也說

「係嘅,啊航係幾靚仔,不過….係個腦差咗少少囉,又不過…」葉尚生說著說著,眼睛對著葉靈上下掃視了一圈

「做我妹夫夠曬㗎啦,都驚委屈佢添啦」然後再說

「…」葉靈沒作聲,默默的給了大哥一拳

嘭!!拳狠狠的揍在葉尚生的後背上

「嘩呃….嗚嘶….咁重手」葉尚生被打得往前跳了一步,雙手往背按去,但又按不到

「九叔,我行先」葉靈捧著紅透的臉轉身離去

「嗯,自己小心」九叔回答

「嗯!」葉靈背著說

「佢去邊?」陳天航看到葉靈突然走開就問

「我去邊唔關你事啊!!」葉靈傲嬌的喊話,然後像一陣風的跑走了

「哎呀,個衰妹怕醜啦」英叔笑說

「哥,嗰個係邊個?佢女朋友?」智妍偷偷的指著葉靈問啊武

「呃…唔係,不過佢地..係比較複雜」啊武也不知如何回答

「哦~唔係女朋友就得啦」智妍竊笑地說

「做咩咁問啊?」啊武問智妍

「冇野啊」智妍搖搖頭

「仲要講幾耐?返得去?」九叔開始有點不耐煩

「行得㗎啦九叔!返去啦返去啦」啊武拉開智妍站到一邊

然後走到九叔身旁扶助他向前走到智妍身前

「係你報警?」九叔把頭側一側問智妍

「呃..我…佢…係啊」智妍被九叔的氣場嚇到

「下次唔好再做啲咁愚蠢嘅事」九叔說就向前走,沒有給智妍反駁的機會

「你快啲返屋企先啦」啊武拍拍智妍,然後在九叔身旁為智妍解釋,而陳天航也在了九叔身旁

「我….」智妍就這樣看著九叔走遠也未能說出什麼呆呆的站在原地

「仲望?跟上去啦」葉尚生和啊烈這兩個「花生」觀眾還嫌事不夠大的提醒智妍追上前

但他們也不知就是這一句,就切底改變了智妍人生的軌跡

「呃….叔叔!唔好意思啊,我下次唔會再做啲咁蠢嘅事㗎啦」智妍跑到九叔的身旁搶過啊武的位置,伸手扶住九叔

「嗯,係就最好」九叔沒有拒絕智妍的靠攏

「嘖嘖嘖~而家啲小朋友真係識泊碼頭」英叔暗暗地說

「叔叔….s我應該點叫你好啊?」智妍想問如何稱呼九叔時,突然想起旁邊還有一個英叔馬上在尾音加上了‘s’

「九叔」九叔直白回答

「都算你醒目~嗱,佢地就叫我英叔嘅」英叔笑說

「好~九叔英叔…係呢,九叔啊你對眼做咩事啊?」智妍突然一問

在場的眾人都瞪大眼睛,智妍問的問題,剛好踏中了地雷

「嗯….意外,航!扶我返去」看九叔的反應就足以證明,智妍接下來的日子不好過了

「喔噢~睇嚟有人要努力啲啦」啊烈經過智妍面前時揶揄了一句

「唔係嘅~仲有個機會嘅」葉尚生也補上一句,說時眼神望向英叔,像是向智妍給予提示

而英叔也站在了原地望著智妍微笑著

「英叔~!」智妍也明瞭用意,馬上轉為向英叔靠攏

「係,請問英叔有咩幫到你呢?」英叔掛上「和藹可親」的笑容

「英叔啊~可唔可以話比我知,個靚仔平時係點㗎?」智妍問

「哎呀~坐咗成晚差館,膊頭同條頸都硬鬼曬」英叔故意扭動脖子和肩膀

「係嘅!琴日辛苦曬你啦英叔!等我幫你按鬆返」智妍也不笨,立刻明白英叔的意思,上手為英叔按摩

「乖啦~嚟!等英叔話過你聽啦!𡃁仔佢呢….」
嚟個久違早文先!!

嚟緊呢個星期放工之後都要幫朋友鋪頭裝修日日直踩十三個鐘做野

我都會盡量出文
裝修... 嗯... 使唔使搵啊烈幫手
佢係幫人拆完再裝我係真裝!唔同範疇喎😈
阿妹,依家變咗地雷專員
我度咗好耐先安排到佢出場
「坐咗成晚我有啲攰,唔食飯」九叔回到家後就直接走回房間

「九叔,咁我一陣間留起啲飯餸比你,我驚你夜啲會餓」啊烈說

「嗯」九叔邊走邊點點頭

「好!咁問題嚟啦!今日我地煮飯定買飯?邊個去買!」啊烈將問題帶到眾人身上

「買算啦,大家都攰啦,唔好煮啦」英叔為大家決定

「好,咁邊個去」

「嗱!琴日我買咗啦,今日到你地啦」葉尚生遠離人群,走到沙發上蹺腳而坐

「嗱!冇理由係我去啊嘛」英叔也拋下一句後大字型坐到沙發上

「嗱!咁就得返我地三個啦」啊武說著伸出左拳

「喂!武哥!你唔係諗住要武力解決啊嘛?!」啊烈馬上擺出防守的姿態

「我地兩個人,未必唔夠你打㗎」陳天航也站近啊烈,二人默契達成聯盟

「你地痴咩線啊!我係想猜包剪揼,輸咗嗰個去買啊」啊武搖擺拳頭

「哦~你講啊嘛武哥,你又唔係唔知自己啲拳重到打死人,驚㗎嘛」啊烈笑說

「有咁易嚇到你?刀光劍影都未驚,驚我個拳頭」啊武亦挖苦回啊烈

「喂大佬,佢地啲刀唔會噴火,你個拳頭會喎」啊烈玩笑開得忘形,一時說多了

「咳嗯」啊武尷尬的乾咳了一下

「你地講咩火啊?」智妍像聽到八卦一樣,馬上撲上前問

「我地話你啊哥打拳有火啊」啊烈自圓其說

「哦!咁又係啊,佢由細到大淨係中意打拳,其他野咩都冇興趣嘅,佢一打拳對眼就發光㗎啦」智妍沒有懷疑啊烈的說話,接著說

「係囉係囉」啊烈總算說通了,也鬆一口氣

「嚟啦!唔好咁多廢話,猜啦!大家都肚餓啦」啊武說

「好,嚟!」三人伸出手在揮拳,摩拳擦掌的像是要群毆一樣

「買個飯姐,你地三個搞乜野啊」英叔在一旁也忍不住念說一句

「埕沉磨鉸叉燒包!」三人同聲喊出

「yes !」啊烈第一個歡呼

「喂,輕鬆」然後第二個是啊武

那就代表要去買飯的是陳天航

「好,我去」陳天航無奈地擺了擺頭

而就在他準備出門的一刻

「我…我陪你去啊」智妍突然主動說

「wow ~夠主動,英叔中意」英叔在旁起哄

「真係青春,我都唔知幾多年冇拍過拖」葉尚生跟著說

「乖啦死仔,你…就唔好出去害人啦」前半句還以為英叔是安慰葉尚生,猜不到後半句是如此重擊

「我嗱!」葉尚生跟英叔關係很好,毫不猶豫的對他舉起了中指

「我嗱嗱!」英叔則幼稚的還以兩隻中指

「呃…唔洗啦,我自己可以啦」陳天航說

「航,等佢陪你去啦,又要買飯又要野飲」啊武為妹妹爭取

「….好」陳天航無奈之下只好點頭同意

「等一等我!我去拎袋!」智妍立刻跑往大廳

咔嚓!陳天航趕緊打開大門,感覺就是想避開智妍,但當他剛步出大門兩步時又突然停住了腳步

「嗯??你食唔食飯?」陳天航問

「唔洗」原來是葉靈剛好回到門前

「我照買,留比你夜啲食」陳天航卻不理葉靈的話

「我都話唔洗咯!」葉靈

「航哥!我行得….啦…hi ,哈哈」智妍興奮的拿著手袋跑出大門,抬頭一看見葉靈就顯得有點尷尬
我行得….啦…hi. ...
我行得啦Hi 你
推下先
推下先好耐無見
真係好耐冇見!!
用力啲
用力尐推下先
諗住儲一儲先睇估唔到一儲就幾個月啦
咁追返曬未!
緊係未仲努力緊
加油睇到邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞