[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
咁多
今次有冇十隻
66隻
你想釣到人破產咩
邊有咁易
琴日好釣
「呃……好」啊仁反駁不了,只能牽著啊晴乖乖的跟著

尋盤一直帶路,在商場裏遊走,而現在尋盤不斷讓我們去更高的樓層

「再上就係麥當勞同公園個層」跟在後方的啊烈指出

「唔通叔叔肚餓係M記食緊野??」啊仁亂猜一通

「跟住行咪知」葉靈說

我們眾人走到麥當勞門前,環看四周也不見霍鎮海的身影

「唔係到」啊武更是在麥當勞的範圍逛了一圈,但也無發現

「咁就係出面啦」葉靈指著一邊的玻璃門,外面就是戶外遊樂場

現在是下課時間,很多小朋友在遊樂場耍樂,歡笑聲此起彼落

「尋盤指住一個方向冇郁過啦」葉靈指著前方的一個方向

那方向是鞦韆的位置,而那裏又的確有一個男人的身影正推著一個小朋友玩鞦韆

「係爸爸啊!」啊晴一看到這個背影就認得出是自己的父親,馬上衝了過去

「佢係咪推住個細路?」眼利的啊烈也同樣看到

「係,我都見到」我說

「唔通係出面收埋個…」啊烈正打算跟啊仁一樣亂猜

「過去睇下就知,唔好亂估啦」啊武拍拍啊烈,然後自己就過去了

「過去睇下,可以嘅既就即刻帶佢返去見見九叔」葉靈也跟著過去了

我和啊烈擺出無奈的表情對望了一眼後就也跟去了

「爸爸!」啊晴跑到那男人身後,的確是霍鎮海,他仍然推著鞦韆上的小男孩

「晴晴?哈,我陪緊你啊哥玩啊,你睇下你地媽媽係隔離笑得幾開心」霍鎮海詭異的看著旁邊的女人和小男孩

「媽媽….?」啊晴望向那人

那女人和小孩的雙眼極度驚慌緊皺眉頭,而且滿頭冷汗,但嘴巴卻一直保持住僵硬的笑臉

「佢地做咩啊…..」啊仁看到這詭異的景象,不自覺的拉著啊晴後退

但啊晴卻鬆開了啊仁的手,上前想帶走霍鎮海

「點解佢地會咁…..」其實不止啊仁覺得那女人詭異,站在後面的我們也是如此認為

「佢地比霍鎮海控制住」葉靈走上前,拿出了一張符紙貼在女人的後頸處

「解」葉靈喝令一聲

「仔!!」那女人就馬上上前抱走起小男孩

「喂!你做咩搞我老婆同個仔啊!」而神智不清的霍鎮海就將葉靈當作是騷擾他一家的壞人

「爸爸啊,佢地唔係媽媽同啊哥啊」啊晴看到此情景也立即拉著父親

「你係邊個?!」霍鎮海一手將啊晴推開了

「喂!你做咩啊!」幸好啊仁在旁邊扶住了啊晴,不然啊晴肯定被霍鎮海推得飛遠幾步

「世伯,你冷靜啲」佢係你個女喎,你唔認得佢咩」啊烈和我慢慢的走近,雙手放在當眼位置,令霍鎮海降低警惕

「小姐!我求下你救埋我個仔,佢都比個男人定住咗啊!!」那女人是男孩的母親,驚魂還未定的她跪在地上乞求葉靈救救她的孩子

「太太唔好咁,你起返身先,我一定幫你」葉靈把女人扶起,然後再拿一張符紙為男孩解咒

「你放開我老婆同個仔!!!」霍鎮海突然提掌衝向葉靈

「你地快啲走!!」葉靈推開那對母子,並知道自己已躲避不及,準備雙手護前,硬接一招

但我知道霍鎮海一掌的威力不是開玩笑的,所以就奮不顧身的向前一撲,用身軀為葉靈接下了這一招

「啊呃!!…….」霍鎮海的掌直擊到我的後背,我被推向了葉靈,我馬上抱著葉靈在地上翻了一圈

「咳….」我放開手,身體往葉靈的另一邊傾去再咳出一口鮮血

「你點啊!」葉靈靠過來扶著我
葉靈:打我條仔,我殺左你呀!
霍鎮海咁勁隨時俾人反殺
「喂!!」啊烈啊武看到霍鎮海真的出手擊中我後,立刻出手制止他的下一步,而啊仁則又站在了兩難之地,不知該如何出手

啊武他倆從後一人一邊的搭著霍鎮海肩膀,想把他先拉遠我

誰不知,霍鎮海雙手同時往後一抓,抓住了啊武啊烈,並拉前將他二人相撞在一起,然後又再各自補上了一掌

「嘩呃!!……」二人都紛紛倒在面前

「我地唔夠佢打㗎….」我用手擦去嘴角的血,但好快又再咳去一口血

「你唔好再講野啦」葉靈看到我這樣的情況就對我說

「咁依家條友發曬癲咁,我地搞唔掂㗎喎….」啊烈以單膝跪的姿勢撐著地面

「冇理由真係差咁遠㗎….」啊武對於一招就被擊倒感到不忿,他自問對著九叔英叔還能過個幾招

「你地幾個學藝不精嘅邪道,究竟捉咗我妻兒去邊!」現在霍鎮海的眼中,我們又突然變成了捉他妻兒的邪道

「咁唔知我會唔會都係學藝不精」

這時一把耳熟的聲音從霍鎮海背後出現了

是閻三!!!

「佢係…」沒見過閻三的人都在疑惑

「係閻三…..」我輕聲的說

大家聽到我說後,都驚訝了

「我終於搵到你啦,霍大哥!」閻三在說霍大哥那三個字時刻意加重了語氣

「你係…..三?」記憶零碎的霍鎮海疑惑看着幾十年未見的閻三

「霍鎮海!你唔好同我係到裝瘋賣傻!」閻三怒吼

「三啊,你可唔可以同我一齊搵東仔同啊夜….佢地唔見咗啊」霍鎮海顯然忘記了他跟閻三之間的恩怨

「你玩我?!」但不知情的閻三卻認為霍鎮海是在耍弄自己,打算衝前開戰

「唔好意思啊!我爸爸佢病咗,記性唔係幾好!佢唔係有心㗎」這時啊晴突然勇敢的衝出擋在了霍鎮海的前面

「爸爸?…..你係」閻三遲疑了兩秒

「我係霍蘊晴!霍鎮海個女!」啊晴雙手打開,大字型的站在霍鎮海前面

「你….契女….」閻三看著啊晴,好像收起了一點殺氣

「夜啊!究竟你係邊啊!!」但霍鎮海卻在這時突然失控大叫

「啊晴你行開,今日我閻三就要徹底打敗霍鎮海!成為四力之首!」原本已經相對冷靜下來的閻三又被霍鎮海的叫聲再次喚起了仇恨

如果不知道他們恩怨的旁人,應該只會認為他們是兩個瘋子在亂叫

只有知道二人真正實力和恩怨的我們才會懂得害怕,因為只要他們開戰,必定殃及池魚

「到底係點樣嘅恨先可以維持三十年….」這時看著二人對峙的啊武說

「仲要佢地本來係好好嘅兄弟….」啊烈也說

「我地應該點阻止到佢地」啊仁焦急的問

「咳…你覺得我地真係有能力阻止…..」還躺在地上我邊咳嗽邊說,這已經不知道是我一年來第幾次受傷倒下了…

「你唔好講野啦」葉靈命令我

「…….」我也聽話收聲

「啊武,你係確保自己自身安全嘅情況下嘗試拉走霍鎮海,依家相比之下閻三嘅危險性高啲,啊仁,你即刻拉走你女友,靈姐你幫我地帶啊航走先,我會殿後」啊烈又開始在「分配工作」

「好!」他們都清楚自己崗位後就馬上行動

「但啊烈你一個人….」但卻好像只有我留意到啊烈把殿後的位置留給了自己

「總要有人做嘅!走啦!」啊烈推走我和葉靈

「世伯,我知你老婆同個仔係邊啊,你跟我走啦」啊武走到霍鎮海身旁跟他說

「真嘅?!佢地係邊啊」霍鎮海一聽到有自妻兒的消息就馬上反應過來

「你跟我行就搵到㗎啦」啊武急急的把霍鎮海拉走

「晴!走啦!」啊但也是拉著啊晴就跑

「咪走!!」閻三舉起右手運功,一道帶有閃電的黑氣凝聚在閻三的右手
闇黑雷電 !
睇到有d亂,葉靈唔係先係霍鎮海的女咩?葉靈本身唔係叫葉靈架嘛
亂係正常嘅係咪覺得身分出現錯誤,繼續睇落去就啱㗎啦~信我!
今日打完第三針成個人謝咗
作為一個暖男
我會叫你飲暖水
我就嚟飲滾水㗎啦
就快熱到中暑
打完針返工仲慘過中暑
頭又痛、又暈,個人又冇力睇野又朦查查
返到工未
今日已經開咗工啦
咁快 以為放多幾日
老細多野做冇咁多假放

究竟仲要打幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞