[殭屍/靈幻/鬼怪]《輪迴。道》世界重新輪迴一次之後我都係變咗做現代道士09

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
冇追咁耐 又追完 樓主加油出多啲😂😂
呢排成日變咗隔日更新!我會盡量變返日更㗎啦!!
「好多年冇見啦三哥」那人頭髮蓬鬆,打扮頹廢,雙手無力垂下

我記得佢應該四力之一,但不是斷了一手嗎?定還是我記錯了第二個?
今晚就會開估嘅請期待~
今晚10:00左右出文
變左疆屍
或者~
今日休文一天
似係咩主人格覺得隻手廢左 但其實醫好
突發有啲事今晚深夜出文
緊張位先停兩日
會出到嘅!打緊!!
嚓!!!徐峰斬出最後一刀

血花飛濺,但彎刀的刀刃卻是滴血不沾

徐峰再伸一腳,把閻三踢飛

「嗚呃…..」閻三被斬得滿身是傷,擋不下徐峰這一腳,被踢飛後跪下了

「嘻~我地當年唔係唔再出手~而係佢唔敢出手」瘋癲的徐峰指著自己,但大家也明白他說的「佢」就是真正的徐峰

「哈…峰仔..原來你變咗怪物…其中一個四力係殭屍…哈哈哈!!簡直係荒天下嘅笑話!」閻三跪在地上癲狂的笑說

「嘻嘻…三哥~相比之下,我係怪物定你係怪物,怪物嘅定義又係咩」徐峰一步一步走近閻三

「果然係咁….」九叔聽到閻三的說話就更加證實了自己剛才的的想法

「唔好講笑啦….峰仔點會係殭屍啊,佢身手咁好,普通殭屍根本埋唔到佢身啦」英叔不敢相信

「當年嘅紅眼人…..」九叔督了英叔一眼說道

「紅眼人……當年峰仔係依件事後又真係好似冇再出過手….」英叔被九叔一提就回憶起當年的事

「嘻嘻~三哥~我地下世再做朋友~」徐峰提起彎刀,瞄準閻三頭頂準備插去

「嗄!」閻三突然對著徐峰一聲大叫,內功從身體滲出,瞬間狂風亂舞,沙塵亦同時被吹起,擾亂了大家的視線

待大家都反應過來時,閻三已不見了影蹤

「英!追!」九叔提劍就想去追

「好!」英叔當然跟隨

「唔洗追啦~佢已經走咗,氣息亦都消失埋」徐峰卻說出一句

「走咗..」英叔說這句時好像帶點失落又帶點輕口氣的感覺

「明明差少少就…..」而九叔就感到不忿

「算啦….」英叔說,其實看得出英叔並不想對閻三趕盡殺絕

「嘻~佢走咗啦,交返比你」徐峰自言自語說道,話畢,徐峰就單膝跪地,身體像透支了一樣

「嗄….嗄….」徐峰喘著大氣,用單手撐著地

「峰仔,你點啊」九叔英叔跑上前扶起徐峰

「我冇事」徐峰搖搖頭說

「峰仔,我地幾多年冇見啦」英叔拍拍徐峰

「係….好多年啦」徐峰苦笑慨嘆道

「峰仔,你啱啱…係咪變咗殭屍?」九叔問這個問題時,也猶豫了一下

「……嗯」徐峰低下頭,像做錯事的小孩子一樣

「係幾時嘅事!」九叔嚴肅盯著徐峰,並微微的提起了劍

「喂!你做咩姐」英叔推開九叔,令其退後了一步

「我要問清楚!比外面嘅人知道四力其中一個係殭屍嘅話!成何體統!!」九叔說的其實不無道理

四力貴為各派之首,理應是各派的榜樣,但在三十年前就已經有一個閻三破壞了四力的聲譽

現在再出一個徐峰的話,四力簡直淪為一個道界中的笑話

「你唔講我唔講!邊個知姐!同埋如果峰仔係會害人嘅殭屍,佢一早就周圍咬人啦!你咁多年有發現咩?!」英叔站了在九叔和徐峰之間

「你….」九叔說話時

「你地真係覺得仲有四力嘅存在咩?」徐峰截住了九叔的話

「…….」徐峰此言一出,三人都陷入了沉默僵局

「九哥…..你想知,我可以講你知」
我都想知!快D講啦!
樓豬:有人想知再講
今日好攰,想早啲瞓,聽日見!!聽日一定有文㗎啦!
我信有人想知嘅!
「其實我係由霍大哥帶隊嘅紅眼人一役之前就知道自己中咗屍毒,只係個陣唔敢同大家講」

「你被紅眼人所傷嗰次?」九叔問

「嗯….應該就係啦」徐峰點頭

「真係….」

「我被困異常維度嘅時候被紅眼人所傷,傷口滲入屍毒但我自己個陣都懵然不知

直至到有一日,我發現我身體入面嘅另一個我異常躁動,同以往我拎起武器時嘅佢完全唔同

咁我就將自己嘅意識潛入意識界裏同另一個我見面

見到佢嗰一刻,我嚇咗一跳,佢生咗兩隻獠牙,雙眼滲發住一股強烈嘅邪氣,成個人好似癲咗咁向我攻擊

但奈何我嘅左手廢咗,根本唔係佢嘅手腳,所以只好暫時離開意識界

之後我就一直用內力將佢封係體內唔比佢出嚟,依個就係我一直唔再拎起武器嘅其中一個原因……」

「我地一直以為係因為你隻手…..」英叔說

「依個都係其中一個原因啦….」徐峰無奈的表示

「咁啱啱你隻手….回復正常?」九叔回想起剛剛的戰鬥

「哈…依個就有啲奇妙,好似你地依家見到嘅我,隻左手係廢嘅,只能夠拎得起好輕嘅野,基本上係冇力嘅

但當另一個我掌管咗身體嘅控制權之後,隻左手就會自然修復

不過當我變返做我嘅時候……隻手又會變返咁,我同佢就好似兩個獨立個體咁….毫不相干」徐峰苦笑道

「唔緊要啦峰仔!最緊要人冇事!」英叔拍拍徐峰,當作安慰

「峰,咁我問你,你咁多年嚟有冇吸過人血」九叔終於問到正話

「冇….」徐峰回答時明顯有點不確定

「咁多年嚟一次都冇?」九叔當然看得出徐峰的不確定

「呃….老野啊,依啲野我地返去先講啦」英叔不想局面這麼難看

「有定冇!」九叔這次直接舉起了劍

「喂!喂!喂!老野!你冷靜啲先啦!成日都咁樣!你做人可唔可以唔好咁死板姐!」英叔無奈又焦急的跟九叔說

「你行開,如峰仔真係一隻吸人血嘅殭屍,我地都要放過?」九叔反問英叔

「咁…咁又唔係峰仔嘅主人格係殭屍,可能佢都唔知呢!」英叔想盡藉口反駁

「廢話」九叔盯著英叔

「英哥,唔緊要,我講…

係我療傷嘅一段時間後,我發現我一直都好肚餓,好似點食野都食唔飽,仲莫名地頸渴

直至有一次….另一個我強行搶咗身體嘅主導權,我嘅意識亦都消失咗一段時間,到我醒返,我已經係一間殮房入面

而我面前嘅所有屍體,頸上面都有牙窿

就係咁….我就知道「我」變咗做一隻殭屍,但我一直都有同「我」達成協議,就係只可以吸動物嘅血,仲要吸完一定要殺,唔可以比佢地變成殭屍動物周圍走」

「嗱!咁即係冇野啦!冇事!峰仔做得好!」英叔舉起拇指,回頭給了徐峰一個讚

「咁佢搶咗主導權個次呢?你確定冇吸過人血?」九叔卻不心息的繼續問

「佢話冇」徐峰說

「佢講你就信?」

「信,因為佢,就係我」徐峰這次以肯定的態度回應

「好,你信就得,我信你」九叔說著淡淡一笑

「死老野!你下次唔好學人講笑啦!一啲都唔啱你….」英叔無奈的看着九叔

「我一直都好認真….」九叔說,但沒人聽見

「你地係咩人!企係到唔好郁!」

這時,兩個警察才緩緩走到,距離啊烈要求客務處報警已不知過了多久,大約三十多、四十分鐘吧

「走」九叔看著他們一到,便轉身想離去

「峰仔,去我地到坐下啦」英叔搭著徐峰的肩膀說

「嗯…..好啦」徐峰想了想才點頭

「我地接到報案!話依到有痴線佬!你地邊個係痴線佬啊!!」警察二人都是一手拿著盾牌,一手拿着伸縮警棍走進了天台戶外遊樂場

「我啊,我係!」百厭的英叔興起決定跟警察開個玩笑

「唔好玩啦,走啦」九叔跟徐峰一下跳到了天台的圍欄上

「好,依家嚟!拜拜啦!警察叔叔!」英叔跟警察揮手然後也跟著跳上圍欄

「你地做咩事!落返嚟先!」比較年輕的警員指著英叔他們說

咻!!!

三人頭也不回的就跳下去了
琴日做野比粒石仔彈到隻眼到依家都仲標緊眼水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞