點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
做IT打code好能辛苦
日日debug 對眼睇到盲
管理技巧 係某程度上重要過 嗰間公司/行業相關既知識
佢好好天撚埋咋, hsbc 有師兄入去做寫code 都50k
你講到冇技術又易做點解你唔做筍工喎
C++😂😂廿年前讀書果時
但係咪代表通才可以唔識行業知識?
邊樣重要啲我就唔多講啦 反正上面都唔係我講 但你一句埋嚟就曲解咗通才嘅定義囉
咁你上司讀唔讀依啲野?
https://youtube.com/playlist?list=PLEAYkSg4uSQ37A6_NrUnTHEKp6EkAxTMa
想有心轉行既話
試下睇依個playlist 先
睇得明先好諗讀書轉it
PM真係可有可無
但香港tech慢人十幾廿年應該仲可以ark飯食
HK no IT
依家屌緊佢講管理技巧重要過技術嘢呀
蘋果可樂佬咪就係人版囉
喬布斯拍撚埋片講一間公司唔重視行業相關知識,下場一定係霉
行開啦屌你
睇你做咩
一般乞兩餐飯食真係唔洗咩 skill
學兩學就識

但如果你公司係用 IT 揾食
咁就真係有啲要求
博大精深
有啲pm真係好pk,以為整啲野click幾個掣就搞掂
一啲望落好普通嘅野其實都要番咁上下時間develop
不過有啲pm幾好就好似成個祕書咁
幫你打理好哂一切,之後又唔會點催你

樓主搞到少咗人仆街
一黎就Algo
逢連登反的
必紅
勸各位fresh grad / 初出茅廬嘅唔好盡信
我個post淨係想問點解個個以為讀bootcamp就可以轉到行IT jeh
Marketing / 管理 本身就係同研發部門有衝突
就算你識撚曬會計,技術,管理
屌你咪又係要揀是但一範做公司核心價值
唔撚柒識就縮撚埋啦
屌你老母
但我係屌緊你話「外行管內行」
人哋話A緊要過B
但唔係話只需要A就得 可以唔使B
你完全係打緊稻草人唔知jm9
收少皮啦柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞