點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
BA位對Dev嚟講係無乜用
但對於個Project要點Present上去比老細批做定唔做或者點做就好有用

其實做得耐都知唔可以側埋一邊 一定要有Business side/Tech side mindset嘅人撞個做法出嚟先會smooth
只要成果,不要過程
速食文化,走捷徑
User話有business value既一律都做
Tech lead明完個requirement estimate完咪開工

Exactly啦 developer做埋ba咪兩邊都有

淨係要明個business有幾難。。知user出發點做development 永遠都係最好 認為唔洗要多層隔住
當你developer 平時唔時掂ba要跟嘅野都要做8個鐘
你跟埋ba啲野要做幾多個鐘
點交貨?係咪個個developer 都識對客?
估唔到教主係度 教主都係it9?
咁有幾多公司 幾多project 請得起班勁人呀
細project 係咪唔洗做?
講經咩
咁無用大公司就唔會請啦
定你醒過500fortune 班ceo
其實不停咁講dup code唔明背後tech 野都冇用
但其實大學讀大學果陣,都係靠自己去睇論文研究背後d thoery,
我相信任何人有心學,可能用一個星期去理解自己個field technical background 同 side knowledge, 完全可以handle 99%自己個field practical 同thoeretical skills
因為所有學院派嘅人都係類似模式
1個星期
咁其實Estimate得好 resourcing夠好 夠buffer 咩都得啦
Damnn 咁個班developer點出人頭地
咁又係既 一分錢一分貨
請唔請一大堆係一回事 有冇用都係一回事喎清
Well said
好多時一黎resource 唔夠尤其做solution嘅公司
二黎係啲客好多時都係閪
成日彈出彈入改requirement (係佢眼中唔算改)
又或者經常質疑你點解啲野咁簡單都要計我幾個manday呢啲濕鳩問題
大把非technical濕濟野先係最撚哂時間
Supply and demand 都唔明就重讀中學啦
User唔會得一個
如果個project係牽涉Operation, CS, Networking, Claims, Marketing, Admin, Scanning,agent, broker, brunch……etc
係咪叫個programmer逐個逐個去contact/ walkthrough

仲要launch前後change analyst做嘅work呢?workshop呢?training呢?make-up section for on-shift/offshore team?

淨係上而呢啲嘢都要唔同team, 唔同access level準備返唔同doc & PPT & presentation

你一個project有幾多個鐘做到呢啲嘢?
係咪唔洗coding?
一個topic 仔就得
前提係有底
我果個都係咁

之後啲客/其他合作公司嘅人都直接搵我 pass咗佢

但我果陣仲係小薯仔最低級嘅programmer

雖然而家都係升咗一級得ap
有時唔改係backend結構問題
比如backend接收你傷害嘅封包,本來係200你改到200000佢當然知你開掛
但係你改成1000,佢就唔知你有無用。由backend相信你send個傷害封包,呢個已經係結構問題,backend要改好多野先得
講得好岩
寧願收少d好過要管人開會
你有冇諗過, bypass咗PM後邊個控制個cost/ timeline/scope?

有時有啲嘢唔係做唔到,而係老細唔想做/唔想送俾佢

如果個客偷偷地塞咗啲本身份約唔包/要加錢先做嘅嘢,而你又email 應承咗/答咗其實做到/趕得切起貨

咁邊個嘔個cost出來?
仲有上面提嘅內容,隨要做 英繁簡 version
錄片、錄音、screen cap、mock-up、湊班電腦智障嘅手拖手教學呢?

係咪你去做埋?定係乜都唔洗做,淨係deploy就當完咗件事? 連post-check & sign-off都唔洗做?
絕大多數半途轉行都係比d 有學位嘅challenge冇 knowledge background
唔係話幫邊個,但其實大學個模式都係一個sem講d general background 自己去研究d narrow technology. 例如呢個sem有個sub topic 講blockchain , 可能會有份 assignment 叫你研究crypocurrency, 最後可能都係得一個星期比你去寫。
其實出黎做it都係類似,challenge 人冇 knowledge 其實係多餘
講緊可以handle做緊野果d知識,一個星期其實差唔多
因為it野都學唔曬,大家都係邊做邊學
唯一可以 Challenge 人係有冇long life learning同it思維
其實仲有好多
開會口頭講野轉番做black and white等雙方confirm
弱智user扮專家對你個design 有質疑你又要應酬下
進度唔似預期,user唔肯delay整個開拖大會係咪又developer 口疾疾咁上去同人拆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞