點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
屌你單機啦
可以往上爬既Language應該係英文
咁梗係唔會幫啦, 佢係pm, 只會要求code 佬, vendor 幫佢。當然code 佬交唔到貨, 奶左野最後都係pm 負責
所以點解通才就做唔撚到呢樣野
你兜到未 on9仔
駁唔到啦白痴仔
摺埋啦廢柴
你都on9
我最近兩份工都有請過呢類人
管理技巧 係某程度上重要過 嗰間公司/行業相關既知識

屌你老母臭閪
你碌返上去睇返佢講乜9先啦柒頭
你依家就打緊稻草人
都係睇做邊方面,轉行做IT related工直頭唔洗讀書
呢d咪識做, 圓滑d多個朋友冇壞
高級秘書 老母咁款
佢話乜緊要過乜 你可以討論冇問題
但你將通才當做外行就點撚樣都講唔通
佢地好鍾意用IT用語同人傾野 <= 其實就係code 狗唔想做,令user 知難而退。

PM,成日派d 垃圾俾人做。得閒走來話要改幾粒掣。老code 狗就話不如俾新手練下手。
我有話做唔到?
你依家打稻草人?
未撚見過有人咁on9
話PM廢既 不如你一條code佬上個客度對住十幾廿人做個present唔會口窒窒先笑9人
因為IT唔係專業,係行業
咁點撚解通才係外行呀
唔好吠啦
直接回應啦
香港IT都係吹水嘢嚟 唔使認真
邊個識揼Code就邊個做晒SDLC
我邊句有講通才=外行?
屌你老母係咁屈
你地啲programmer識得自己r生意?review tender? 會自己去傾user requirement再一腳踢做?

PM狗係吹水佬,咁code狗咪又係一個工具人

IT做野係work as team, 各司其職先係最effective
癲狗
係架, 職場生態就係咁, 你識做呀, 你提出呀, 好呀咁你唔該做撚埋佢
D IT人自己都諗要中年要放棄CODE, D 外人反而以為可以中年入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞