點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
幫樓豬summarise
以為讀個bootcamp就轉到行既人
冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽
安安份份做番BA/DA就得
職業又冇分貴賤

都幾同意嘅
有時呢啲唔係讀個bootcamp就做到
我尊重做實事既人only,有D PM真係好廢既lei
我識都唔出聲, 唔寫code啦, 我收一份糧只做一樣野, 年紀大係咁現實, 總之準備收工出糧就算, 大家互不相欠
Exact7ly
IT轉得好快,酒啊
唔駛咁認真既, 利申, 做左15年, 大企外資未做過, 全部港,中資, 佢地對it 要求其實好低, 開會鳩up 吹到好大要做架穿梭機, 到尾咪又係cheap cheap 罐頭system.

同埋hk 工種咪又係金融, 零售, 服務業, 來來去去咪又係果堆vendor

銀行聽講好d, 會養班人寫code
真正對it有熱誠嘅人根本連bootcamp都唔駛讀
淨係為錢入行嘅人讀幾多bootcamp都冇用
有冇技術有咩問題, 都係搵食。

講真寫code 真係可以寫到老? 年年咁多人畢業
趁後生搏一搏
人生就係要賭一次
有料既PM, 係會知成team 人個定位, 能力係點
之後會將d task 分比每個人, 唔同崗位
仲會諗埋個task 係咪個客想表達既野, 同潛在風險
會肯花時間同班IT 狗討論, 諗得好周全
其實都係,寫到咁上下人工又高,
又要下下學新野

點夠班𡃁仔爭
賭d咩?
事在人為。

讀咗IT cert都唔代表做到好撚專

係踏咗隻腳入呢行有無心用私人時間去進修轉field

莫講話外行人
就算讀咗IT Degree嘅人 都一樣要進修

只係前者要行多啲路去入口咁解
人大咗就係咁,尤其是有咗仔女後,就係想搵份hea做既工
係架, 香港地比你寫到曉飛都冇用, 因廿零歲d細路都識寫, 人地同屋企人住冇負擔, 2萬比個ITM 佢做都得, 到時點夠佢爭
真係有心嗰啲自己有個project main緊
呢啲經驗有用過啲boot camp 一萬倍啦
自己有諗同落手打 (self project)
同copy and paste + 改code (boot camp)
差太遠啦

都唔知幾時開始搞到啲人以為讀完個boot camp 就以為夠入行落手做
落手做嗰時先知其實係另一回事
係外國做IT狗又會唔會好啲呢 英國 加拿大 美國 依啲
咁老實講有tech底handle各parties expectation或者d tasks 果時會順d既

唯一一次返過間公司見過d low level PM 淨係識汁人口水追野,果d由佢死算保護好自己就夠。 不過哩間公司做左一個月都無就轉左工

so far 咁多份工d PM都有料,係上邊果間無

我諗樓主成日見d PM都係廢既原因可能都同佢間公司有問題,簡單d講,佢間公司可能都係廢
所以成日請廢PM
同埋睇得多左, 發現果d it 技術老細唔係咁care. 當然你係要識, 但要分清楚自己位置係咪要自己落手做呢
比啲人仆下街啦 正常打工仔收工飲野 屌閪 娛樂
It狗就係屋企睇doc medium 操leetcode

咁想死咪由得佢地入
It sales 都仲得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞