點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
其實pm 呢啲soft skill咩位都應該要識
識先至同成條team夾得好
大如faang interview 都會問behaviaral question
Project遇到唔同問題你點prioritise 唔同tasks
你以為啦 香港曲狗全球數一數二咁勤力
技術上成個東南亞只輸玻狗
大把中等技術IT職位都請好多香港人
例如ibank
一個post引哂班無技術做IT呢行呃飯食既人出黎
IT 呢行有九成都係無技術既香港,就算寫CODE果班都有一大半係廢乜都唔識
例如香港賽狗會既IT 人,好代表緊香港IT生態
成班可以完全無IT常識
大把外企走唔甩或黎香港都係因為呢到既IT代替唔倒
就算今年走去interview間間都話要係香港請人係外地請唔倒,比五六萬做一般code位同樣budget係外地都搵唔倒
大陸都唔可能有呀,好難搵倒個真係識

歐美玻曲狗唔夠香港曲狗勤力
支印曲狗又唔夠香港曲狗醒
香港曲狗唔係top 但性價比一定最top
做啲中層位岩哂
係上面班行外傻閪 或者自卑IT狗喺到自踩
好多野上網學到
抗爭有幾多人仲用緊大學個套啊全部都係自己上網學㗎啦

IT youtube google 已經好有用
當然要實戰

利申: 7-8年經驗
幾k人工
移左民去加拿大,少少code底,入左faang 做code狗 你條垃圾廢就死開啲啦
因為香港有幾萬個IT人,但真係寫識CODE都唔知有冇一萬
佢地都未識過比五六間公司搶過
成班有幾萬蚊做個閪人位就狗衝,呢D人忠心又成世唔轉工,大家價值唔同
做 fi 同唔係 fi 兩個世界黎
D 濕9公司搵D 0 code PM head 住 tech 人
結果有眼你睇 D product 垃圾到
一係 tech 同 non-tech parallel
一係請個兼顧到兩邊既
但好L少囉,好既 PM 好難請
pm有好有唔好ge
好ge pm幫你頂住個客至乎老細一d唔合理要求
廢pm就yes man,乜都話得

至於讀其他科做it有冇問題
就我10幾年見ge,基本上讀pure science 類或數學類
出到來做都唔差

但係你讀文科商科出來,我覺得唔係唔得,緊有人英明神武,係隱藏ge寫code人材,會撈得掂
但更多必然係自己以為自己係,實際撈唔起啦

至於連大學都入唔到,無撚啦間話要讀個bootcamp,
就算9數啦(之前有個post,條友話自己數唔好,連題用code計hcf都做唔掂,我心諗你一google都有答案,仲要問數學唔好學寫code得唔得,最大問題唔係你數唔好,係你唔識google或者英文唔好)

最後想講,無輪你讀咩科或者讀屎片,總有人轉過來可以撈到風生水起,只係多唔多之麻

我一向都有個諗法,就係勁ge人好少會懷才不遇
覺得懷才不遇又唔反醒先係問題
如果做一行做唔掂覺得自己讀個bootcamp轉個行就可以番生,我都只能祝你好運
(如果連自己做開那行都做唔掂,有咩理由中途出家轉去唔熟ge行業反而會變人中之龍?有大學歷,諗it不如諗做教師好過啦)
如果識code做緊AP
可以點轉去做基金經理?
你都俾左答案了
你忙一個禮拜趕貨
都唔及人哋串埋幾個party又求又逼 幫你踢走個requirement/ 改期
當然啦,前提係個PM做到
人名同公司名係咩字頭
有幾多人去到4 50歲都仲寫緊code
最後都係要行pm 路線
唔明要BA黎做乜
Developer做埋ba個份咪得

見識過一個project 淨係得user + 一堆醒既developer 做得好撚快

講緊啲developer個個後生加過百萬年薪
Ba無撚用架喎 It狗點解唔可以理解埋個business
你對多啲人就知有好多客/user連自己要乜都未知
除非你本身好得閒無野做
對住客聽佢天馬行空
覆下啲濕鳩email
交下document 整理下requirement
你仲淨底幾多時間dup code?
你肯ot老細實無所謂
擺明笑鳩香港p仔都是油頭毒撚
唔明自己想要咩 咪即係未傾完user requirement咁tech個邊無野需要做架喎
寫下document dup下code 覆下email.. 有咩問題。。
Suppose係淨係寫code?

唔明有咩問題

當user交req, as a tech person你明完識哂兩邊既野 之後交estimate完 之後咪做?

利伸:唔明要Ba黎做乜 個developer唔明個business就咁對住份tech spec寫好危
乜原來港資 個個都係咁架?
入黎移民用掛
聽你講野就知你係垃圾

你有係大公司開過steering先分享心得

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞