點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
睇埋其他行,唔係淨係IT,大把人可以轉行
係樓主覺得自己自命不凡

未必係個個諗到咁易
但都唔一定中途出家只可以做related嘅野,係睇人同睇有冇心嘅姐
你三四十仲係做緊個兩萬FG都做到既野係你自己既問題
建築工人夠勤力啦,最大舊錢都唔係佢地袋啦

識管人,卒數追進度,先係升職同搵錢的方法
cannot agree more
好多垃圾公司請埋啲bootcamp 仔
根本廢到仆街 乜柒都唔識
係咁執依啲垃圾嘅屎

啲垃圾以為自己識寫幾句code 仔就好撚把炮咁
自稱IT / developer / programmer
呢啲人完全唔知自己寫啲code
係幾有風險 係幾有問題 係幾容易整冧個系統
好心呢啲人讀返個degree先再出嚟講嘢啦

仲要有啲公司請埋啲垃圾CS conversion master嘅人做IT部head
屌佢老母 成日寫埋啲垃圾code 又以為自己有個碩士好撚把炮
好心啲大學唔好出埋啲咁嘅嘢master 出黎啦
垃圾製造廠
呢啲人真係整臭晒全行
有時啲schedule閪都唔一定關pm事
簽contract果下啲19sales已經同客傾左都無計
唔係,係純粹講緊唔好誤信謠言or跟風去學IT轉行,而放棄你原本既行業
個問題就係user唔想再用workflow嘛
呢個可能係牽涉到operation/人手安排

路有好多條
最快嘅路唔一定係user需要
有咁上下年資都要升上去嫁啦
廢嘅PM只要一個口才好少少嘅developer就可以KO到佢
-SA其實可以直接收集User requirement(Scope)
-SA分好 d 可以做到嘅Tasks(Scope)
-每個developer自己講要做幾耐(Time)
-加埋d mantime 乘翻 manday (Cost)

基本上PM要做嘅野都可以簡易咁完成
d 小型中型project基本上就唔需要PM
淨係識 forward email/copy and paste嘅PM真係會容易比人炒
只要條team想整死佢
香港個風氣係比較短視,炒風好嚴重就係其中一個現象,唔會有人投資一項長線既科技,唔搵錢,人才流失加上,科研唔被重視 香港既科技落後頂尖國家既幾多年,科學園,數碼港有幾多間公司係講得出名,好多startup公司都係以科技美其名去Cap水。講到尾都係一個惡性循環。

就算係Game廠,外國可以用幾年時間去開發,CD Projekt 就係例子。香港而家連online game都無,手機都係得果神魔,仲要係抄
你個sa 一日同你做16個鐘
都真係唔撚明non tech 點做pm 好多根本連個flow係點都未知 屌你地盤pm都唔會咁啦
仲2022 仲有人覺得0 code pm行得通 人唔笑狗都吠
不如話 HKSTP 嘅公司唔係cap水嘅有幾多間
平租 少風險 政府支持
求其將d野加埋當偉大嘅科研成果
都係比資本搞臭曬
你梗係想少個人同你爭食啦

同大家講 有心就可以入行做IT
其實係唔洗bootcamp
UG果陣reg d 基本CS course加自學d framework就得
唔洗做16個鐘
呢d都係本身SA個職責要求
就算要多少少時間又點
整走d廢PM就夠啦
我想佢地講
email我自己識睇
唔洗share俾我
個客一早知我係條team一早cc埋俾我啦
唔好扮做野

btw 師兄係PM?
我只知老細要求準確
cannot agree more
好多垃圾公司請埋啲bootcamp 仔
根本廢到仆街 乜柒都唔識
係咁執依啲垃圾嘅屎

啲垃圾以為自己識寫幾句code 仔就好撚把炮咁
自稱IT / developer / programmer
呢啲人完全唔知自己寫啲code
係幾有風險 係幾有問題 係幾容易整冧個系統
好心呢啲人讀返個degree先再出嚟講嘢啦

仲要有啲公司請埋啲垃圾CS conversion master嘅人做IT部head
屌佢老母 成日寫埋啲垃圾code 又以為自己有個碩士好撚把炮
好心啲大學唔好出埋啲咁嘅嘢master 出黎啦
垃圾製造廠
呢啲人真係整臭晒全行

在下正是
不過好在我唔係做programmer
做network多
唔知點解好多做network嘅都唔係好識睇code (就算係好簡單嘅 server php code, python code 都唔知)
有時有啲tool run唔到,個 environment PATH set 唔啱,folder 轉咗位改改就得
啲人就會話「好犀利呀你識寫 code架」
我只服有tech底pm
馬會有啲Department好撚閪
算啦,IT好快飽和,多唔多人入行都係咁
龍頭好快會出d platform/ service去食埋細公司做嘅嘢,
大家都好快一步一步冇得撈
cs61b/ Princeton algorithm 1/2係唔錯alternative
無咁多數學proof同多lab project實習 比較focus係soft eng practice
lm
佢地唔知PM唔一定要識tech,上面啲人識tech,所以就係度搵同溫層,PM一定要識tech。
PM主要係make sure 個system delivery on time。同user傾,分配人手。可唔可以將system斬件上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞