點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
入過
programmers都分好多種,介唔介意講邊種, 唔洗好specific. frontend? backend? full stack? web development? DevOps? API development? etc
依家code狗有大量需求,總有人轉行成功,總有人唔係讀相關科入行,總有人悟性強啲做到進階工作,總有人當打份工成世做code狗,世事無絕對,樓主都小心後起之秀
咁人地係咪hands on啲先
headcount數量老細俾架姐
你pm邊有權控制
行得順理得你兩個定廿個
你估個PM唔識咁撚咩
全部唔做緊係好啦
下個月唔使返工添
你班撚樣仲要揀job 痴撚線
你咁撚忙我搵下個翻工算啦
再唔係我自己做翻囉

冇人吹得你脹,叫你deadline交貨
做唔到又唔炒得,你白卡?
搵下個? 你請到人先算啦
寫code睇心睇手勢
好多on99但手勢好交到貨咪算

認同專心做tech真係福份黎
香港地好pm100個未必有一,仲要明顯我睇唔出個價係邊
不過依個行業係秘書咁
其實係要客氣小小對人
D On9 concept駁嘴都廢撚事
話pm冇用,真係笑左
FG - IT狗呢兩份工點樣揀?
https://lih.kg/2677692
樓主fg 揀左邊份工
未必係性別歧視 可能係能力歧視
人太多
第一批淘汰d不討喜又鍾意屌鳩PM既柒毒code狗
香港太多CRUD engineer 尻寫野就交到貨
我開嘅話會開高少少俾女嘅,因為條team缺女呀!
樓主眼中soft skills =冇用
香港對technical要求唔高,港式通才(樣樣嘢識少少,主力靠soft skill)先吃香
比著有條CS PhD,專AI/Data Science,又或者有條CS first hon,algo god,你覺得佢哋喺香港會有用武之地咩?

難聽啲講句:香港只需要兩種專才,一種係soft skill godlike,一種係枝筆godlike(中英文兼備),咩行業都啱使
最好就梗係兩種能力都godlike,咁錢途一定唔會差得去邊

本身個社會大環境係咁,但係求學就叫人讀專科
到底知唔知自己社會要求嘅人係咩料,有冇資源錯配
講到尾,專科嘅高人工都係靠政府payscale、保護主義同localisation吊住,一出咗香港就等食pay cut
其他大部份冇localised嘅行業好低人工,反映香港大部份行業嘅全球競爭力高極有限

唔通港式IT就唔係localised咩
試下離開香港搵返啲港式IT工,take home有香港7成已經偷笑
請non tech底,搞撚死左個System 有Bug 長遠咪得不償失
加上做過IT 都知惡做. IT 除撚左個價叫合理,真係諗唔到有咩好既地方
想學下野 邊間top financial institution / ibank咁巴閉 一個人做晒technical role+pm role, 無分開
其實宜家係缺啲senior 有料果啲人
Fg 都入行可以唔洗諗 大把人同你爭
點解外國(例如uk )可以做人工高, work life balance 到呢, 佢哋d project 收得貴d? d php programmer , 1,2 年 experience 都坐底30k 以上
我貼完張圖
講project manager 管晒圖入面d 人
加管好多其他野
我覺得product M 似under PM
多過平級

通常出現係個project 好大
又聽過有d 叫 project director 唔叫PM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞