點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
如果有天份中途轉行我梗係恭喜你啦
但好多太多廢柴讀個bba it就話做ba呢下搞笑
睇你點睇
香港你請個正常ba 3xk dev 3xk
70k 一日16個man hours
你請個全能ibank友6xk
一日8個man hours
問題就係請唔到presentable嘅tech, 先至咁多non-tech ba同pm
呢啲人係通才黎 乜solutions 都識 tech又ok
所以真係好貴人工
PM通常有tech 底

bba IT 就算鳩數啦

PM = 鳩毛
Product Manager同Project Manager又可以分拆嚟講
雖然而家個Gap越來越窄
搵到外援搞好件事證明佢people skills勁
係value 黎
sales 幫公司搵生意[sosad
中呀,勁肉酸
講到香港IT9成難野,入行門檻高到要深造幾年先做到咁
實情好多廢柴讀完IT degree都係廢
product manager 同project manager 兩樣野黎喎老細

product manager 係決定個product roadmap
要同cs/sales/marketing 拎客戶意見同埋向佢哋brief product features
之後同班developers溝通要做啲乜features
係通常廠商有自家產品先會有

project manager 主要對接左客户projects 去規劃project timeframe/resource allocation
係曲狗諗到自己咁高
無Sales無生意,曲狗曲都無得打
有PM Project 做唔掂可以換下邊D人,換都唔掂可以outsource
實情係成條line最可以缺既就係寫code
你係垃圾bba it grad?
code狗升上去咪project manager由系統設計,風險管理到管理進度都係佢做,要好有經驗先做到,點會冇用? 一個大嘅project冇project manager咪亂哂龍

同埋呢行私人公司大部分到5-6萬就到頂啦 其他行業轉過嚟去到呢個級數仲想點
好羨慕仲有冇位,我態度比較好
你點得出呢個結論?
幾年前少人轉行都係曲佬屌人寫垃圾曲,果班咪又係IT grad
Pm係煩 但有事要搵人r錢搵procurement實推晒比佢搞
Switch server我config 我搞唔到叫佢搵vendor同比錢落local site 搞完啲physical 野先搵返我
求下你地唔好入行
IT真係已經夠人
project manager好撚有用喎
bba it高不成低不就
dev人工越高越唔洗OT
五個全能 係可以 同時間做5個project都仲得
Maybe try getting into top financial institutions
Btw top hedge fund dev >>> ibank dev
做咩role?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞