點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
隻app 幾個user用緊?
D撚樣成L日見工,HR 壓兩野就平D,咪做到 IT 好似街市賣菜咁,成行鬥平

專業智職好似賣菜咁 ,十蚊斤

所以好多MNC ,IT core site 其實係香港
從來...都係要買舊垃圾,用返咁上下耐先知上錯賊船買咗垃圾
應該有幾十個掛
做比d in-house 維修員用
直接in BA起家唔洗揼code
基本上都係咁運作
簽咗發現垃圾試其他公司
啲生意就可以無限loop
唔同公司轉嚟轉去
聽過某大廠(間間公司都有用咁濟),quota每年double
見有人捱到四年先轉工已經好勁
無錯,但印象中香港唔係咁run
如果你自己一個人由uxui 到devops 都撚到好熟既話 咁證明你好鐘意it 其實it 要求唔高 你寫到呢d 其實google 下俾到時間出黎就一定寫到 但要你由0開始諗 點design architecture 唔係咁易

講黎講去都係你學野快 logic 好咪岩做 黎黎去去都係個幾套野 就算去到smart contract 呢d 好似高深既野都係差唔多 但要練到呢d logic 唔係咁易 又有幾多人會肯去自學呢 最基本自己去aws 開個free account去撚下s cloud service 都無幾多個肯花時間
咁做緊dev唔係dev心態要點做
香港做it勁多依d role
所以唔洗一開始就拎d hardcore野出黎講既
香港IT風氣/環境/team structure係好撚差
得Ibank叫做貼近世界
其他既基本上都係亂鳩咁黎
咁多language 都有framework
其實都唔洗好深入鑽研都夠開到工交課
係大陸公司做緊反外掛程式, 你問我答
睇下你個system scale 有幾大啦 寫到同寫得好係兩回事 睇你對自己咩要求啦
佢都係出招迫人走姐
出去開新post啦
係咪tencent
User有咩要求就交咩貨
返工係睇錢份上姐
唔會看得那麼重
project management係做咩?就係日日開會追趕你工作進度既人。呢D人基本上就係日日驗收你工作進度,然後報俾老細既人。呢D人唔會去理解你解析既技術困難或問題,只係會識追你交功課,因為交唔到功課就係佢既錯。呢D PM係對公司完全冇貢獻,冇自己既產出,只係一味既索求,然後以為自己好D叻manage緊人,係我眼中係公司既寄生蟲。

洗你認同?就算真係你講咁廢,袋5、6萬一個月做寄生蟲捽你,簡直係絕世筍工啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞