求教,點解個個做IT program都話要學java,寫web,寫app?

61 回覆
8 Like 95 Dislike
我自己就係C/C++底,我覺得C/C++係好高效既language,可以自己handle memory allocation,寫得好既係一個performance數一數二既language,奈何只有少量講速度既公司要呢隻language,例如遊戲公司,ibank,軟件公司

街外commercial公司好多都係要求識java,python之類的,感覺好isolated

唔係話自己唔可以自學其他language,我都有時做C#,java D project,但係syntax始終唔同難免增加咗compile上既問題同難度,因為每個language會有自己既特別用法,我資質低要master晒跟本冇可能,只能攻一兩種language去學到精⋯

學到精好難的,意思係唔係識D皮毛tune吓code,而係真係由深層既原理去理解memory運用同optimize。好多人寫code係有果個功能,但去到唔知點解用咗真會crash就唔知點handle⋯

我識C/C++, shell, sql, vba, 用開git, vscode,但感覺學識好有限⋯

想請問各位大大可否提意一些想繼續往上爬既language啊,工具啊,有什麼最實用既tool可以自學啊?
香港地一律建議 Java CRUD
nothing of those are relevant for getting you into higher level.

Stop waiting for suggestions.

Close this browser.

Use whatever you like and transform your damn ideas into real.
住上爬需要的language 應該係English
Programmer去到35歲只會快速貶值
完全唔關事
咁你咪做遊戲公司,ibank,軟件公司

你唔好話你唔夠料做遊戲公司,ibank,軟件公司喎
講到咁重視performance/memory
呢個真
明嘅就明 ...
(利申唔鍾意 Java 不過 C++ 真係 footgun 之王)
點睇rust golang嗰啲?
咁咪自己開公司
唔用framework想人地就你?
你揼得掂C++ 咁轉 java 有幾難
同埋對公司嚟講起貨嘅速度同 memory safety 緊要d
35-40上唔到位,就前途茫茫
因為依家市場9成head count都係web/app/ai
你C/C++識飛天都要有工做先得呀.
唔通真係為興趣咩
入bank做, 識COBOL仲好搵過C
樓主咩experience level先
講到自己c++好勁但問啲咁嘅問題
你好,我既興趣係寫program

HR: 假膠, next.

首先C++要繼承C之衣缽,單喺因為咁好多人完全將C++當做C with Classes,唔識C++真面目之餘仲唔知C++有大量嘅瑕疵,有好多不合理嘅地方

http://www.open-std.org/jtc1/sc22/wg21/docs/cwg_defects.html

而Java又需要GC先可以正常運作,無法編寫real time程式

而Golang只是單純抄C所謂極間主義,更因為GC,畫虎不成反類狗弄得不倫不類,更不論Goroutine實際上只是一個弱化版Erlang process,根本並無樹立任何創新,作為error handling都麻煩過人的語言,連最基本的Generic耗費數年才有beta(而且聲稱什麼fundamental change,根本上所有language都應該要有generic)

而Rust具備C++所有好的功能(Zero-cost abstraction,DRY,template/generic,native binary,lifetime/borrow/ownership)、比C++容易又沒有Golang,Java一大堆的短處

天下苦C++、Java、Golang久矣,Rust當道

請接受螃蟹公的恩典

SO NOW PRAY TO THE CRAB GOD!

AND ASCEND TO GODHOOD!!

REWRITE IT IN RUST NOW!!!

9成係識一種paradigm就當識晒C++
C++寫底層為主,香港唔多公司要寫底層野,所以工作職位少

如果你要掂graphics/ system / gpu/algo果堆野好多都要用到c++
C++永遠都無法精通
每個language都有佢嘅強項弱項,何必執著於C++?
rust真係唔錯但唔使咁多紅字去sell佢,好嘢自然會有人用,睇community個size就知
直頭係臭膠啦,掉咗佢啦⋯⋯
往上爬?
learn more soft skills
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞