點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
睇下有幾多人做啦個project, 細project 得pm 同p 仔無tech lead 無sa , d 客問得都要學下,慢慢就變埋要答個客tech 野

唔通下下問到點點點又話,我完左個會get back 返你
一次半次就得,講多兩三次比人投訴啦
呢個都係其中一個原因令到d pm 乜柒都包落去要p 仔硬食,搞都有樓主呢d 憤怒p
有啲連screen cap都唔識,叫班揼曲嘅去逐步問+summarize 個bugs係點出現
唔畀人哋由頭讀起?
當班 User 圍爐傾下requirement 日日準時放工
另一邊既你OT趕工交貨 最後出黎既成品 User 唔滿意 又要大改既時候 你就會覺得自己只係工具人
lau chu
樓主應該係出咗嚟做咗三兩年嘢就不可一世嗰啲人,嗰種無知同自大唔係咁易搵到
冇興趣依家先黎轉IT , 不過會諗如果讀大學嗰陣揀咗Computer Science或者engineering會點 究竟讀唔讀 , 出嚟做嘢又做成點 本身數學唔差 , 理解能力都好 , 但係從來未試過自己砌電腦或者研究程式嘢
咁應該叫project assistant
係開發角度睇 香港大部份做IT唔係要學寫CODE 係要做time management. 你收倒個task 你點handle 同點報man day 先係最重要
一般人自學既話都唔會有人請 因為呢啲唔關CODE事 係講工作經驗
自我再補充一下
另外係IT界 除左TIME management 你仲要做既野係用你既知識幫你呀頭擋暗箭同埋發暗箭比其他TEAMS 呢啲都係工作經驗黎

呀頭請FG係睇邊間U畢業
請有經驗既人就睇做過邊啲大公司同揹過咩projects

一般人自學入倒行都唔會有好前途
想講feel樓主個種code狗自我優越感出晒嚟

我認為pm好重要喎 同埋人哋想轉行就轉行 想自學咪自學
有能力既人去到邊個field都適應到 無能力就自然淘汰
點解唔可以入行

但發現呢度好多老屎忽思想 純粹針對返呢啲人
咩pm先係最重要啊~ Code狗係最底層啊~
Feel 到應該係啲港資公司做到個腦塞左先講得出
覺得講得出呢啲野既人應該從來未係好既公司做過
好既product根本唔可能out source比人做

其實外國根本無分到咁仔細
Software engineer 都要做planning同product design
甚至乎ui/ux都會比意見
再者而家好多software engineer 都好smart
Senior 既engineer 一樣要做Management
唔係tech lead 要黎做咩 只不過係manage system design, refactor plan個類,唔係點解外國會有 staff/principal software engineer 呢啲位
唔講pm有冇生產力先,呢啲三剎位對客對老細對it狗,人工高都唔想坐
我老闆試過請依啲人
然後同我講 下次都係搵返啲讀IT出身既算
好心班bootcamp狗讀完再自修下啦
玩臭晒個名其他比人水去讀bootcamp既點算
關咩事
間間都係鳩報
報到個客信咪得
咁咪仲好
唔洗狽鑊又有40k
做開IT
投資到樓都上埋
想轉行金融轉極都轉唔到
凝聚力就未必需要,我依家個PM都冇乜凝聚力
但氣場真係一定要有,啲下屬又唔聽你知笛,D User 又玩鳩你,啲spec喺度轉來轉去,你少啲意志力做PM查實玩死你。
如果你接手一份濕鳩project去跟仲慘,前人工作做得唔好你就要跟手尾
其實好易入行
做得專唔專又係睇天分同努力
行行都係咁
留名
根本code 大把後生都識
佢仲以為好exclusive
咪習慣下 香港係咁
不過係香港BA同PM角色好模糊
好多時BA同PM d野炒埋一碟
正確!後生呢代貪快,學C#,Java,python呢類high level programming,兩年就升上senior. 係好易上手,但係就要跟住version upgrade 做餐死,永遠唔停得,當然,你可以話,咁至有野做!但呢類programming, 係好易搵人入行代替你。
想做專門啲,唔駛成日學新野4嘅,就去學C/C++,assembly, 甚至AS400, IBM mainframe (要入大公司做trainees, 外國多啲). 基本上,呢類languages 永不需要改變,亦都唔駛識新野,長做長有,公司唔敢炒你,因為要搵個經驗嘅代替你,好難。除非公司執笠!
寫左C++ 30年,過去十幾年,平時上網做自己野,到hardware 或OS 要upgrade ,至需要改少少野,好輕鬆易做!
而家收60K ,每日support 唔多野做,唔駛OT, 好多自己時間,算係咁。

IT,唔一定要一路做,一路學新野!IT 好大,總有啲野新人唔知。
因為香港人急功近利 乜嘢都講求快 見it人工狗衝入去
但就冇熱誠 唔肯付出乜嘢都係速成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞