點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
what is port 25

p.s. 完全聽唔明班tehchnical講咩
屌完又硬食嗰下好嘢
而家個情況我覺得似羊群效應>通材
人工黎講同年資
PM>SA>BA
Backend + frontend都有做
Web就寫緊laravel vue
Mobile 就flutter
純粹crud
不過想講一樣observation就係
外國嘅management級都係由tech底做上去
香港management就係靠關係/吹水佬
9成啦
做Software Sales 應該最好搵
其實應該main到既
如果有留份docs既話
其實香港嚟講code 狗eventually 想搵錢咪又係要上M

香港好似冇啲咁深嘅嘢比人去研究
Orz
聰唔聰明會影響個天花板
有冇興趣先係入行關鍵
有好多人以為讀完個boot camp就夠料入行
香港唔使啦,PM幾廢都有
接觸過嘅印度人最硬
香港local嘅通常好隨和

ibank唔知

公司做嘅係你哋眼中睇唔起嘅crud

不過都夠養成team人

寫隻19 apps報價要100 p manday (1500 usd/manday) , total 1.2M HKD,

實際上2個programmer, 個零月做曬, 每個人同一時間幾隻job, 計過數, 個老闆應該每個月袋成1M

未計maintenance嗰啲project, 原來嗰啲仲好搵 綁死間公司
入行做打雜做起囉
好真實
可能係現實縮下縮下完整句子都講唔出又唔敢望人講嘢做p仔做足10幾年果啲

我就係最撚鐘意拎住高你10幾k嘅人工掛住個M字去捽你班自命不凡嘅毒撚

一個project不嬲揼code fix bug或者testing都係最低等嘅人做,隨時外判出去都得

但對客傾生意同project management我睇你點外判
唔好做囉,無錢賺成間公司摺柒埋佢最好啦係咪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞