點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
我認同入面啲嘢係需要呀
不過好低清 可以跟住個表自己搵其他source 學
Tech上pm就無問題
但好多乜tech都唔識既做pm就好大問題
乜都應承user
樓豬應該就係想表達依樣野
外國嗰d 詳細就唔知了
暫時得一次同外國team一齊做嘅prj
改scope of work 就由頭黎過
簽左做abc 就abc 冇多冇少
交出黎嘅都合格
有少少野fine tune 但都唔係大問題

其實IT 人做到senior 都要識d PM 野
相反PM 做到senior 嘅都要識d tech 野
唔洗識打code 但吹都要吹得實在
想上位就要知個prj發生緊咩事 所有野要under control 照顧所有stakeholders

做過一間港資公司新請一個IT director
做唔夠一星期俾人炒左
聽聞就係唔識扮識 衝出黎解釋d 野俾suggestion
俾班board 知道冇料
無錯,pm要識d野先唔會咁易蝕底比人,做到d𡃁屌晒鬼
agger
做ba上pm容易過p上pm
pm最重要係soft skills, 理得你technical , 氹得掂user就ok, 有嘢推個programmer出嚟 (通常好少玩到咁大, 因為一般it technical太有責任心, 唔識卸膊, 通常都會ot搞掂佢)

其實冇人想寫曲 個個讀bootcamp都想做ba

唔明點解要吹奏technical skills, 唔通同老闆講es6 es7 syntax有咩分別咩
睇完 想轉行入黎做PM 可以點做!?
公司唔識選人
無錯,pm要識d野先唔會咁易蝕底比人,做到d𡃁屌晒鬼
雖則話香港都係CRUD ,但真係做到Bug free又有幾多。。

更何況bootcamp入行。。頂多都係比佢寫下Reactjs call下API,唔敢比佢掂太多

Python 更多唔洗諗,都係做AI / Data 多,對數底有番咁上下要求。

真係有成功既boot camp例子咩。。so far 好似未遇過
但你會管唔掂d programmer, 一係好快成team人走晒,一係日日比人屌
technical人通常太有責任心, 唔識say no, 通常都係ot搞掂

pm最緊要氹得user開心
講到咁直接樓主好慘
我冇上bootcamp都做到
仲要冇讀過相關野
香港有咩hitech工
基本上全部都係crud, 要上手其實好快
p.s. 唔識寫code
二元對立連登仔出現了
係香港咪又係做CRUD,揼石仔寫下API又FF自己係IT專材
那來的自信
IT sales搵錢黎講仲正,不過壽命未必長同埋個冇單就係咁先,冇得呃飯食
做大廠你驚無單咩...
D單自己送上門做唔切呀
咁唯有推你出嚟了

email cc埋你話你做唔到, 睇下老闆保你定保個pm/sales

通常technical人自己講講下都會發現原來做到,
之後pm就會畀個下台階, 好嚟好去
technical 方面好勁,做architect engineer 呢類既post
我見過pm乜春都話做到
個software engineer即刻開佢波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞