點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
行外人想問下如果唔向pm方向發展仲有啲咩方向可以向上流
香港有撚通才咩
通菜就有你份
係啦
浸怨氣浮到上面

做左十幾年都未搞清楚人地有咩value,點解全世界都會出哩個數請人
香港唔需要it人
而係需要吹水佬
下半生既前途
all in IT

已經冇得揀
一係成功
一係躺平
做pm 對公司無貢獻,咁公司就唔會出5,6萬月薪,係咪呀

只係有d人淨係係香港個井度以為出面都係咁玩
難取代,因為用左好耐好難轉
哦, 咁做it 都冇壞既, 起薪點真係比其他行業高
證明你真係唔識
喬布斯都講過可樂佬做CEO會有咩問題
外行管內行,有咩成功例子呀?
開名先啦,係度鳩拋?
咪係囉, 寫code 縮埋背後奶左野冇事架, 個pm 就要比人雞
佢都只係話
唔好以為讀完boot camp 就夠料去做technical
都唔算有錯嘅

讀完boot camp 去做下BA DA咪算
何必要拎屎上身

老實讀完個幾兩個月既bootcamp
寫出黎既野 應該會比人屌到仆街
仲要講到PM無撚用,我估佢做inhouse公司仔,無做過長project

無個PM係度跟schedule, 我都想像唔到d project點先launch 到
我都唔想咁快duk爆佢住
我degree唔係IT related
自學左幾個月就轉左行
依家都已經4年幾exp

其實自學真係轉到行
但一開始一定壓力大
日日都要學野

所以唔認同樓主所講既野
當然我都認得人追求寫code 技術, 但建議佢地開公司, 唔好做in house , 比人割韮
不能認同更多。

coding太難,加埋多數香港人急功近利,佢地大多數都開發唔到野出黎。

寧願外判畀外國做好過
根本要一件事run得成,係要 tech & bus-tech嘅人一齊砌先成事
試下冇咗PM & BA去擋日常班用家嘅19 request/ support issue/發髀氣
佢班code友仲有時間揼曲咩?

但偏偏佢班友淨係覺得舊嘢run=成功=得佢一個付出
無讀過咩course無諗過入行
由細自學由按鍵精靈到自己既auto click 到game 外掛
出黎寫左個岩自己小生意用既system 減少admin work
又試過寫過啲automation (整合資料)又會有人睇得上睇買
全部係你眼中low tech 野
但最緊要岩用
佢真係好撚傻鳩,好難頂
咩柒專科霸權
跟住又講乜鳩通菜
最後又扮曬勁講CEO

之前蘋果搵賣名牌個CEO入蘋果,搞撚到一鑊屎咁

你不如睇多啲外國大企業 啲 CEO 係乜料先啦
管理技巧 係某程度上重要過 嗰間公司/行業相關既知識

點解無料,無知識,又要扮撚到好識嘢咁

講啦,邊個外國大企業CEO係外行呀?
蘋果夠大間未?
同埋邊個敢轉?
轉到一半出事邊個負責
係咪班曲友食晒佢先?
講啦,邊個外國大企業CEO係外行呀?
蘋果夠大間未?
呢d 技術香港夠搵到食架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞