點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
好多BA都廢嘅 係度呃飯食
呢個真
但太多BA啲tech水平太廢
Tech 水平高就去左做dev 啦
User 表示認同
如果班好technical 嘅IT 識communication 班BA早就冇得撈
一個好嘅BA可以manage user expectations at the same time make sure IT delivers
存在即合理
Ba人工又唔係高
vendor IT sales 好難做
條數大 一唔到數好快俾人雞
嗰年爆數之後勁加quota +50%-100% quota
因為有條renewal team做

唔一定新客 可以舊客加license/買新野
直頭係將user requirements 扭曲啊 仲唔係呃飯食
做pre sales 囉
仲要好熟tech岩哂啲連登仔
你點知佢扭曲?
presales其實幾好 根據sales 跑到的數有comm收
D User 又玩鳩你,啲spec喺度轉來轉去

呢個係PM問題,又或者係當初傾requierment嘅人,傾得唔夠仔細。再來,轉spec無問題,個dealine要延長,唔通你日日轉spec個deadline又唔變?
除非user係至高無上,唔合理嘅要求公司無得say no,咁嘅公司早走早著
Aws 長期都請人
覺得有料可以去in
最後果句好多公司都係咁
好多on9老細成日都唔想得失啲客
希望做完一單有下次
tech做完唔係client要的嘢
俾tech+sales屌撚哂鬼
之後tech坐埋conf call 發覺係兩回事

而家好多傻鳩入行做BA
如果次次要technical join call同客傾
咁ba唔係垃圾?
aws好撚高人工 但presales要揹數
岩哂呢度啲人
覺得自己有tech底,對客communication 唔係難事
佢地值得高人工
Branch you mean

但係等陣先。。捉哂咁多各個部門既大佬一定係淨係Ba先做到?。。一個invite咪搞掂 唔show up咪佢地自己搵解釋
其實啲大佬自己唔洗represent自己條team黎表達意見?
你講既好多野 乜真係要Ba先做到咩?
Training? 咩野既workshop, training一定要Ba做?
Or you mean “facilitate” workshop/training??

準備ppt presentation.. 真係淨係Ba先做到咩。。
Change analyst又一定淨係ba先做到架咩。。
咁當如果個班developer係油頭毒撚 咁咪唔得囉

講既好多野又唔一定係Ba先做到
唔同team都有責任
你起貨之前唔洗白字黑字同client講交貨標準
Client自己唔洗對交貨標準架咩?
佢扭屎忽花你咪做到仆街囉
係一個 個個都咁無能既環境 咁BA係幾有用既
Demand仲係到
Sales係難做,IT sales由其難,因為你sale緊件野其實好多間公司都做緊,點解要揀你,但你又要跑到數說服到個客,公司賺幾多錢分幾多bonus就係睇sales team跑到幾多數…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞