點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
做老細既洗乜上LinkedIn 果d做招聘,
上黎連登搵人就得!
請一個可以做晒全team 人做既野,簡直慳水慳力
駁唔到
係連登出ad咪算
無人追功課的話,間個部門應該執得
搵個勁既dev做埋咪得
你都on9
佢地自己做埋老細啦
建議樓主出返去再打多十年工先再出post控訴社會啦
好PM唔易搵
ba連user requirement都未撚搞掂學人做pm

pm要有tech底先知developer 有冇濛鳩啲working hours
外國先係唔同專科嘅人互相尊重對方嘅知識同經驗,大家一齊搞掂件事。
香港反而就成日要求「通才」,其實就係想人哋人個打十個,結果係冇樣得。
得唔得我唔知,我有個小學同學由小學6年級開始自學,佢中學同大學都唔係讀it ,因為我識佢中學同學都係做it ,話佢GitHub 既野好勁
Agile PM 睇落話事權無咁大,問題主要帶領team, team自己搞掂。
Traditional PM 咩都關佢事,作為一個tech 人,真係覺得作地好幫到手。
你啱 個個人都有自己既道路 其實對得起自己咪得
任何post係唔同既地方點都有佢既用處
讀個boot camp 已經入得行
仲要 人工唔抵

移民仲要好易搵工
一個唔覺意 入到mega 就爽了
或者唔覺意自己寫既app/program 有人收購就財自了
Programmer
3年30K,4年40K,5年50K,緊係做
我公司之前請人,個job要少少tech底但唔算好専
一男一女in
男的落手做開,有tech低,做呢個role勝任有餘
女的非tech底,純跟客對個role做的野係bb班認知
個direct manager prefer請個女,因為覺得communications 好d,就算比客屌都無屌得甘大力。

我心諗你做好你份內事咪唔使比人屌
請女的又要教,教完又未必真係識,搵自己泥搞
呢d野好多限制
現家個job role function又分得勁開,落手做野果班又未必有機會比你對user
就算你對user,人地都未必信你有能力同user傾

我FG份工做左2年幾3年,果陣試過申請internal transfer 去做sales果邊pm
Sales果邊一見你出身就覺得你唔識同客溝通實得罪d客。
實情係以前公司堆sales,個個都唔識tech野,花時間同佢地解原理爭d乜,我直接email/打電話同個客傾仲慳返d時間

有時唔係你話你有經驗人地就信你,d老屎忽總愛stereotype ,寧願出面請個新人聲稱做有經驗,都唔肯升d 內部人過去。
咁100k都唔叫dup 石仔
明白developer 重要性,但其實大公司多dev team, 多system 多版本同時開發,控制cost 同進度好都重要
Ibank做緊data analyst,lead project吹水部份仲難過IT coding

利申:寫過幾十個automation
Dup石仔唔係睇收幾多人工架喎
你係faang, hf又或者ibank 某一啲team最低層啲developer 出呢啲人工真係唔出奇
寫programme 同software design 根本好講經驗,你d code乾唔乾淨,documentation 清唔清楚,pick up d野夠唔夠快唔係幾年train到

唔明點解d人講到讀完個bootcamp 出黎又或者fg就同做左十年IT既人一樣dllm咁班老師一早比人炒曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞