點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
其實都係睇個人聰唔聰明同埋有冇興趣。

見過好多由0開始既人,有啲入行一年已經識飛;有啲做足兩年俾足機會都仍然係一篤屎。
差唔多啦 仲仲可以一次過學哂
其實我都認同好既pm好難遇到…
遇過好既PM一隻手數得曬…又要打得但又識tum user同developer、又要有少少tech底、又要有負責任、又要熟系統、又要寫spec 既flow,logic無問題

相反差既pm見得多…多數做唔夠一年就會走。hea等收工、又話自己唔熟system,叫返user 同 sa自己傾點數。最差既pm就係做傳聲器,無任何value added
scrum master好有用喎,乜都可以搵佢
我堆曲寫得好完美,你班廢柴識睇先同我講嘢啦
Fresh graduates 自學緊,一開始睇個心離一離,睇到呢度個心就定左好多。
我唔係咁睇 我不知幾想個個都入行做IT
唔多d垃圾入行 我邊到咁值錢

各位想入行嘅麻煩快d去報boostcamp
好基本作為sde 要識嘅野
Interview 問leetcode 咪就係要問呢啲
仲要問幾rounds
係咁醒就好
有啲真係理解力有問題 最後咪改黎改去搞到自己
外國好重視技術
即你上司technical唔會差過你
香港就愈高級愈差
FAANG phone screening 都會咁問
IVE HD SE 出到嚟一樣九成垃圾。
做mall既 我識一個 堅有料
user表示好認同
外國好多寫code佬都係讀bootcamp出嚟
公司願意比錢多d請PM 而唔係d tech 友咪解釋左背後個原因
大家返工都係求財者
PM人工高d咪做PM囉
其實係啲人見呢幾年好竟先至做姐。
到個個都做晒個行業爆滿就中年失業㗎啦。
資源錯配
勁 pm 配廢 code 狗
勁 code 狗配廢 pm.

不過係香港做 pm, 勁code 狗做野好但留唔住,不如請廢 code 狗聽話。
聽PMP個阿sir 講外國大公司嘅PM 係專業
會跟d framework 行e.g. Agile Scrum
效果仲好好

不過可能都係環境同工作文化影響
HK 不論PM 定IT 都多人呃飯食
HK sales行先乜鳩都話做到
鬥平鬥多features 鬥吹得大
簽完落到development就嗌晒救命
PM 就簽左單點都要死到個product 出黎

development就趕deadline爛product
冇一次milestone 交到deliverables PM 就俾人屌
最後就互屌

我覺得最大問題係sale 同PM 冇人敢同個客say no
出黎件product 柒其實大家都食屎
但就係冇人夠膽話做唔到 個request太遲raise 冇得include
做唔到嘢,聽話有乜用?
如果跟過政府d project 就會明

雞同鴨講
bootcamp冇所謂認受性
只係d公司想是旦平價搵人main個當project
你當係個間公司可能永遠係max 20k or血汗工廠再多d人工
hg起碼你仲可以再上,or一旦後悔degree洗底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞