點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
巴打靠自學?可能你就係成功既例子
我遇過讀boot camp 既 一個個零月比人炒左,另外一個做左半年頂唔順做番本行
對PM 好有興趣! 洗唔洗要IT底先入到去做?

見到就燥
做緊Tech BA
幫拖developer
果兩丁developer 做撚到凌晨先收工
Pm準時放6半
real
1500usd/manday for a p.... cls rate
high tech high 野 crud 萬歲!

(講真嗰句,你叫個pm pick up crud有幾難
就算人哋唔識
人哋啲presentation skills都好識得包裝到好有料
反而technical人成日加 technical terms搞到老闆聽唔明

pm: technical人話做唔到
boss: 點解做唔到
tech: 嗰樣嘢係pass by reference所以做唔到嗰隻效果
boss:
pm: 有冇work around
tech: 可以起多隻嘢ge.... 不過唔係best practice....
boss: 即係做到啦! 幾時起貨!
Tech人應該企硬唔食屎
咁又係 不過都係冇咁易呃飯食
有數理撚得你,

除咗sales, 唔好覺得自己無可取替
認同讀完bootcamp冇可能即刻可以做hands on development, 但寫code第一係興趣第二係天份第三先係經驗,點解要否定人地?
CS本科畢業十幾年code 狗日日on99咪又係見唔少

話鄙視pm先on9
我做development不知幾想有個好pm
好programmer易搵,好pm難搵呀
一黎幫你應付user, plan schedule, 傾contract, 睇錢,睇resource, 定時追你交功課,同infra呀其他team協調,冇佢地你撚出到大project?

樓主一定係低層濕鳩code狗
香港你technical曉飛最多咪做architect, 最後都係唔洗揼code

到你升上SA, team lead位要做project野,你就知可以專心coding係福份。

點解pm人工高過programmer, 點解manager唔洗寫code, Elon musk唔通又要hands on 寫code?入server睇log troubleshoot? 自己用腦諗下啦
developer team有吉位問我試唔試下
邊學邊做咁啦
technical太有責任心嘅例子,
所以香港做pm冇得輸
做 BA 都幾好搵
如果本身唔係興趣
點解會想轉去寫 code....
you are too kind, programmer!
real.. PM唔易做
做tech講野都要包裝下先掂
呢個真
玩到咁大, 到時maintenance就好笑

基本上而家啲公司係求番原本嗰間做maintenance, 1500usd/manday

間間公司都知如果原本嗰間廠唔做番maintenance 嗰嚿嘢冇人main到
岩呀,但可惜好既 PM 都係可遇不可求。
好多無Tech 底既PM 其實係乜都應承個client。
最後導致到Dev team workload大左,啲Schedule 又亂咁黎。所以好多programmer先屌哂鬼

講真你真係未遇過硬既人姐
乜人都有

快啲加入我哋啦
唔係話你一定吹水
但請proof多少少,做緊咩field負責咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞