點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
其實有邊行唔係咁
不嬲都係M捽人數最搵錢
真正落手做嘅永遠係奴隸
doc 通常都係programmer寫,
我通常唔睇,
一來幾百頁, 個客其實唔會睇,

第二係出事嘅時候,
個客睇唔明分doc,
唯有搵返我哋main 所以佢哋收貨就算數
PM同Tech Lead明明係Parallel
PM + BA = Tech Lead + Dev
人工唔會差太遠
其實information systems 同it有咩關係
落手做冇咩大壓力又冇得比較既
係咪server乜乜乜個類野
睇下個Manager 咩人啦
9 chur 型做細嘅都好大壓力
不過其實我雖然好似係呢個post去踏bootcamp

但實情我唔係想踏bootcamp人,我公司有個要求好低既project,我反而叫老級板考慮bootcamp,因為正常grad應該都唔會想做,呢個就有個空間

好可恥係應該教bootcamp個班, 都唔知幫人定推人去死
以後無pure BA架啦
而家修緊bi + data science course
7年前,hd 一畢業就知道自己寫唔掂code,連tester 都見唔成,
我行都轉埋

結果,依家為左攞個degree,讀computing,
又無我想像中咁難,就畢業了

我覺得要做到輕鬆寫幾個小型商業網站 (html, css, javascript)
再輕鬆寫幾個小型商業app ,先叫做入門到
仲要識system design diagram, design pattern, data Structures, API...
其實呢個年代soft skill仲重要過hard skill
你湊得掂個客肯科水買舊垃圾
好過你識哂所有coding
出到嚟都係做銀行多
唔關IT事
一世縮埋一邊覺得自己全Team最重要
睇天份啦,無得講到咁死話你讀it 先做到it, 身邊大把it 轉trader, trading floor 轉it, 相反,無天份又唔勤力,覺得讀咗個幾月濕鳩course 就可以做it 個班人會一直都係好底層到做,香港大把it 狗2萬樓下
唔係推人去死既
係比左個捷徑人去死
唔知香港係點,美國係有Technical Project Manager同Technical Product Manager職位,前者同engineering近啲,後者同business side近啲,你自己去levels.fyi睇下TPM位俾幾錢再對比下engineer位幾錢啦,tpm位好撚難撈架,所以bonus普遍都多一截,想知冇pm既project會搞成點搵間early-stage start-up做下就知,如果個founder唔識做pm野通常都好chaotic。
但大廠sales quota年年加呢
所以做幾年要轉廠
你就曾經,我就而家,
搞左成年個 project,個pm都仲可以唔知咩問題搵咩人,下下都淨係搵我,次次用自己唔tech做藉口
我已經忙到pk,都仲要幫手做router
information systems就係樓主講既吹水佬
大學應該係bba科
唔識technical唔識寫 code
出黎做BA做PM

個人認為呢科係好廢
因為呢啲野on job training就得
CS 打好tech底做BA/pm會紮實d
其實淨係一個application support都唔簡單
首先你要知道user可以連Google play都唔識開,又噏唔出自己開緊邊頁

或者有啲user撳到燥底你又要直接同佢交鋒

揼曲果啲一個月都唔洗聽一個電話真心唔知同人溝通先係最難

公司d developer 袋緊4 5 皮一個月未算好低賤掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞