點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
喺香港做it好呀
有手有腳就請㗎喇
50k 月薪不是夢

你地要死 唔通唔畀你死咩
無錯
PM 識tech點都有幫助嘅
無tech嘅知識點evaluate啲野做幾耐,落幾多人,做唔做到
不過分分鐘糧就抖一份
但要做埋tech lead 嘅野
就算識都唔講咁多啦
degree唔夠 flexible
佢係設計到比18歲無讀過大學既人讀
意思姐係你要讀一大堆 common core math science fundamental language course etc... 然後中間比一大堆時間你做intern research之類 先砌四年時間
而且開學時間一定要9月錯過左又等成年

而且好多人有經濟問題 外國讀一個degree要幾十萬 香港second degree好似無ugc funded

所以而家外國都開始有align master / 2year second degree比人揀
Bootcamp /轉行唔緊要,不過眼見依兩年d新人好心急。個市太易揾工,學左一半就覺得自己識曬d skill就走,但design architecture咩都唔識,咁樣唔係咁健康
舊同事去咗馬會,programmer
佢話入去係做人>coding
樓主咁大戾氣呀
聽到你咁講就更加覺得pm廢
姐係好聽嘅寄生蟲
寄生人哋勞力成果
無咗你唔識交貨?

我淨係知,作為project owner
個pm無時無刻都係到偷credit
有鑊就叫我跟
無時就衝出嚟大叫我係business team

我都唔知佢有乜用

見到句咩氣場,凝聚力笑撚咗出聲
你公司班manager廢架?
定係你哋啲人唔識自動自覺要人踢先郁一下
Project owner design完個flow
Coding / development 下手
QA,security review, UAT
PM充其量咪秘書
打雜就做好打雜工作
唔係title 有個mgr就當自己大氣場有凝聚力
有tech係有幫助。
落幾多人,唔一定要識tech,PM唔識tech啫,不過唔係傻。
人地做得PM,唔係第一日就做PM。
人地都BA咁做上去,BA都會同tech team合作,大約知乜時間。唔識就問tech team leader。
呢啲先係最成熟去睇生意/職場
而家BA 5年有冇50K?
前景如何
識多樣嘢都唔得
而且好多boot camp好短+太急
基本data structure 都唔教
好詳細,正皮
PM 唔止兩種啦….
講完咁多咪又係要死死氣報project status
香港唔知幾時開始將 Project Manager 變成 Programmer 嘅 career path。
明明就完全兩樣唔同嘅職業嚟。

又奇怪嘅係,班 PM 一方面又話做 PM 唔駛識 tech,但又鍾意做埋 tech lead 嗰份。
典型嘅請一個人當兩個人用。
買 BA 送 QA。
買 PM 送 SA。
Mmorpg外掛我淨係識最基本小範圍內練功打怪及自動飲水
呢類最簡單可以寫個script
例如read game入面圖像再操作
都係考慮晒所有可能性及操作就應該無問題
用係一啲簡單操作上
近年玩手機game都係寫呢類簡單快捷

無敵/隱形/超能力
Even你講既找封包
呢類我有試過但好難唔係好得
我記得係攔截伺服器同本地既data封包再修改再回送呃過左官方伺服器而官方又放任
例如mmorpg我打怪打200 我寫個外掛自動攔截普攻既封包再改成2000000再掉返上去 咁就做到一擊必殺
一係就放係本地既data任改又唔理(例如墨香既無招改)
難就難在官方唔理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞