點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
呢d睇人,唔係個個tech底都開口埋口都專業用語
我反而覺得係business果邊會歧視你tech底少對客經驗
就算d 人輕視入行既難度又點,佢地花左時間入唔到就佢地自己承擔,樓主你眼紅人地d 咩呢?
真係同user 翻譯個個係BA
PM 最大作用係r resource, project timeline 搞唔掂點拆彈呢d soft skill
都要睇性格既,比例上黎講tech人識得listen and talk to user 真係少business 好多 同埋資源分配上tech人唔可以用咁多時間同user 開會,同做行政野,所以先有唔同崗位出現
所以先需要BA
好老實, IT & end user 個mindset 太唔同
User 淨係想見到個outcome 係唔係同佢想要既一樣
但係IT 好多時都focus 係個logic & system architecture 度
更癲嘅係,License renew 唔計,新客仔先Count 落去
咪又係BA, 只係淨多少少SQL,draw 下data 咁
做緊boss隻sales 9
其實pm都可以好tech
唔明點解咁多人覺得唔洗全識寫code就係呃飯食
本來邊一行有communication skills 都緊要架啦
算啦 依家有手有腳都請
馬會好差定點
係咪行業標準來
香港地如果有人才又識tech,communication skill又好
好大機會衝出左香港
香港啲工作環境同待遇點留得住人
其實睇完上面咁多人傾PM要識tech
點解冇人提要識嘅反而係sytem design同product thinking
有tech bg 而又能同business user 溝通
能夠用 tech 去解決 business issue 既人
對一間公司係好 valuable 既
我覺得所有 Dev 都應該向呢個方向發展
除非你覺得搵50/60k 都ok 夠過世
如果唔係,要更進一步,一定自己爭取下
多D同user 傾下,用少D tech jargon
或者咁講啦
我跟過唔同老細

老細1: BA/pm出身,technical可以話係零,但對下屬100%信任。

我話做唔到既野,佢就會同user講做唔到,一定唔會接返黎。

我話唔夠時間做既野,佢一定同我砌靚個project plan同schedule

我同user/vendor溝通唔到既時候,佢會出黎幫我拆掂佢

跟住佢我可以專心做我要做既野,但另一方面,所有hands on 野要一腳踢,你話做到既野亦都要自己諗方法死掂佢。如果最尾搞唔掂,一定畀佢屌獲金。

做大project佢會搞掂所有required 既doc, 唔洗你擔心。

有時你會覺得佢得把口成日追你屌鳩你,但佢自己又乜柒都唔幫手。

老闆2: technical出身,任何programming疑難,production issue都會幫你手一齊搞。

定project plan, schedule永遠都好趕,因為佢驚寫要用太長時間會畀user屌,佢解釋唔到,或者個plan miss咗好多野最尾先知lai晒野出唔到街。其實一個project出黎oat report, security report 等等一大堆文件,submit 時間,次序你估好撚易跟?

因為佢technical好強,所以係佢眼中冇野冇function係做唔到,你個systems會係十分強大,亦都意味住project scope大同back log極多

晚晚同我一齊OT, 屌user, 同聲同氣,十分熱血

會教識你好多technical既野,有時你揸流灘佢幫你執埋舊屎。

想要咩老細,自己揀囉。
整下power point比user睇個種
點解咁多大陸狗用外掛
其實sa同ba有咩唔同?
做緊in house trading system秒秒幾百萬上落點外判?
利申100k dup石仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞