點解個個人都話要入行IT?

858 回覆
1290 Like 302 Dislike
大vendor玩enterprise level 自然大project多競爭 sales cycle又長
所以1條pipeline收皮會好大影響

所以IT vendor sales 通常玩2-3年就要起身
睇你都係做垃圾BA 廢柴垃圾幫唔到手

利申:sales
首先BA都係IT狗
第二code狗唔通去保險公司就學保險
張保單點計年費個logic係點,點樣claim錢你code狗係咪識晒,份spec係咪你寫?冇錯呢啲野係user會識
但係咪隻隻code狗都識搵requirement?識做scrum master? 你做埋呢份又冇時間寫code

好似裝修咁,點解泥水佬,油漆佬,傢俬佬唔一條友搞掂全間屋?冇話唔得架,仲可以好高人工添

code狗就係只識寫code, 活係自己個世界
連個行業運作都唔識
高價咪請到勁人囉 咁簡單
BA又話廢,PM又話廢。
難怪連登仔個個都fg 50k up
定還是香港地先會咁比較?

如果IT 呢行就好似做醫護咁,唔通要個個做到醫生先係勁?
護士啊,物理治療啊照X光果d就係廢?
networking server=煙花塞腸
我講緊啲ba照計要confirm一次先隊俾tech起貨
幾時都要預班西客彈弓手架啦
PM係tech底係好有用 有用過BA
同意
你上連登睇
BA廢 PM廢 曲狗又剩係識CRUD 都係廢
所以真係唔建議外行人入行
香港IT好廢 加上已經夠人 唔好阻住我搵食
而家好多BA唔係IT狗黎
呢班人係廢
睇黎你淨係見過啲好低人工既code狗
請到勁既Dev 洗乜要BA
唔係BA做,咁你想叫邊個去做?
你叫user自己自發去做?會有BA呢個位就係要有人跟呢啲嘢

由頭到尾都係講緊,一個project入面唔會只有單純tech嘅內容
Programmer以外嘅人就係去補足呢啲工作

但係programmer最鐘意就係只要個崗位做非tech嘅工作就話人哋廢同寄生蟲
ibank冇分BA Dev infra devops
一個 technology associate包哂
人工咁高咁勁既code狗就專心寫code la
唔係請佢返黎做BA, project野丫嘛?
係咪自己做埋infra同qa呀?
樓主點睇agile/scrum? 講緊認真行唔係話做agile但實際PM/ Waterfall
ibank真係咁
講經咩
你成大段屌埋成個project management 同 PM role就知你咩水平
Hmm 真高人工既dev係真係會好似你講咁 見到其他人人無能 攬埋其他人啲野黎做的
睇黎你未見識過
人地做緊非tech=/=廢 or 可以是但搵個人來做
淨係講緊平日user guide有時都係寫到1999999
點寫、點由user角度出發去學件事,都係skill set

人哋只係做緊啲你冇留意/唔係你做嘅事
咩叫「各司其職」、「分工合作」?
定係你覺得deploy咗件事就完?
咪就係囉不過連登成班港資p仔 唔會明
咁佢一日又可以用幾多時間黎做development?
當你要請五個人全能既人返黎
又點解唔分別用五個人做唔同既野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞